Στις 11.45 (ώρα Γερμανίας) ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε το κατώφλι της γερμανικής Καγκελαρίας, με μοναδικό στόχο να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο για την Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να συζητήσει, σε μία πρώτη φάση, τις ελαφρύνσεις που επιδιώκει η Αθήνα, όσον αφορά στην αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων και την επιμήκυνση του χρόνου ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της.

Με χειραψία και χαμόγελα υποδέχθηκε η κα Μέρκελ τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Καγκελαρία, ενώ, στο πλαίσιο της υποδοχής, φιλαρμονική έπαιξε τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο.

Η συνάντηση διήρκεσε -όπως ήταν προγραμματισμένο- περίπου μία ώρα και από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν οι κ.κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Παπασταύρου και Λαζαρίδης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση» επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας.

«Η Γερμανία είναι αρωγός στην προσπάθεια της Ελλάδας» πρόσθεσε η κα Μέρκελ, διευκρινίζοντας επίσης ότι «δεν θα βγάλουμε κανένα συμπέρασμα χωρίς στοιχεία στα χέρια μας και με αυτό εννοούμε την έκθεση της τρόικας».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα μείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της». «Δεν ζητάμε άλλα χρήματα, ζητάμε ανάπτυξη, ζητάμε “αναπνοές” σε ένα μεγάλο μακροβούτι που κάνουμε για να φτάσουμε στον στόχο μας. Είμαστε υπερήφανος λαός, δεν μας αρέσει να εξαρτιόμαστε από δανεικά».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμα ότι η Ελλάδα εξαλείφει το δημοσιονομικό της έλλειμμα αλλά και το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει αποκτήσει, ενώ έδωσε έμφαση στη σημασία της ανάπτυξης, ώστε να πετύχει η χώρα τους στόχους της.

Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, διά στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο. Μία πρώτη γεύση για τις επιδιώξεις του Βερολίνου εισέπραξε χθες η Αθήνα με τις δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ την ώρα που υποδεχόταν στη γερμανική πρωτεύουσα τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, με μία λακωνική αναφορά στην Ελλάδα, ζήτησε από τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν στον καλό δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ξεκαθαρίζοντας πως όλα εξαρτώνται από την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Πιο διαχυτικός ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και αόριστος, ανέφερε ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Με δεδομένο ότι οι «ιέρακες» του Βερολίνου, οι κ.κ. Σόιμπλε και Ρέσλερ, επεσήμαναν την Πέμπτη ότι μία επιμήκυνση δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και πως η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα, ο καθένας αντιλαμβάνεται πως η κατάσταση είναι ζοφερή και πως οι προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά, σε αυτήν τη φάση, εξαντλούνται στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας ως προς τους δανειστές της.

Με τη φράση «οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους», ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις στον γερμανικό και γαλλικό Τύπο να καθησυχάσει τους δηλητηριασμένους από απαξιωτικά δημοσιεύματα -κυρίως των γερμανικών Μ.Μ.Ε.- της τελευταίας περιόδου Γερμανούς πολίτες.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, είναι γνωστό ότι δεν αρκούν μόνον οι επικοινωνιακού τύπου αντεπιθέσεις.

Είναι προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει πως η Αθήνα θα εκτελέσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και ως πειστικό επιχείρημα θα παρουσιάσει το απεχθέστατο νέο πακέτο μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 13 δισ. ευρώ.

Τα γερμανικά Μ.Μ.Ε. για την επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο

Στα πρωτοσέλιδα των περισσότερων γερμανικών εφημερίδων «φιγουράρει» η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. «Ο Σαμαράς παρακαλεί τη Μέρκελ για μία τελευταία ευκαιρία» διαπιστώνει η εφημερίδα «Die Welt» του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός κάνει λόγο πλέον και για ασυνήθιστα μέτρα, για παράδειγμα φαίνεται διατεθειμένος «να πουλήσει ακατοίκητα νησιά».

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) επισημαίνει ότι «στην παρούσα συγκυρία, Μέρκελ και Ολάντ προφανώς δεν θα δώσουν καμία υπόσχεση».

Στην Ελλάδα αναφέρεται και η «Frankfurter Allgemeine» της Φρανκφούρτης. Μάλιστα, η εκτενέστερη αναφορά αφορά στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, που, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι οι πελατειακές σχέσεις, κοινώς το «ρουσφέτι». «Από την κυβέρνηση (της Ελλάδας) ζητείται το αδύνατο: να καταργήσει αυτό από το οποίο ζούσαν τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία και να χτίσει στη θέση του ένα σύγχρονο κράτος» τονίζει ο σχολιογράφος.

Η γερμανική έκδοση των «Financial Times» υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι έχει ήδη συσταθεί στο Βερολίνο δεκαμελής ομάδα εργασίας για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η οποία επεξεργάζεται σενάρια για την αντιμετώπιση των συνεπειών και κυρίως για την αποφυγή μετάδοσης της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη.
 
Προβοκάτσια της «Bild»

Η γνωστή για τα πικρόχολα σχόλια εις βάρος της Ελλάδας γερμανική εφημερίδα «Bild» προκαλεί και πάλι, δημοσιεύοντας στην ηλεκτρονική της έκδοση εγγυητική επιστολή, στην οποία αναφέρονται οι «δεσμεύσεις» του Έλληνα πρωθυπουργού στη Γερμανία.

Η εγγυητική επιστολή, η οποία είναι γραμμένη με αρχαιοελληνικούς χαρακτήρες, ζητεί από τον Αντώνη Σαμαρά να εγγυηθεί και να υπογράψει, εξ ονόματος του ελληνικού λαού, ότι δεν θα προκληθεί καμία ζημιά στους Γερμανούς φορολογούμενους.

Αξίζει να αναφερθεί πως η νέα προβοκάτσια από τη γερμανική εφημερίδα σημειώνεται λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο και λίγα 24ωρα μετά τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά στην «Bild».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται:

«Από την οικονομική βοήθεια για τη χώρα μου δεν θα προκληθεί στον Γερμανό φορολογούμενο καμία ζημιά».

«Η Ελλάδα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Συμπεριλαμβάνεται η πώληση των ακατοίκητων νησιών, εάν είναι απαραίτητο».

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει όλα τα χρέη και στα κατάλληλα χρονικά διαστήματα με τους τόκους ανατοκισμού θα τα αποπληρώσει».

Τι είπαν Μέρκελ και Ολάντ

Με δύο λακωνικές δηλώσεις και μία αόριστη ευχή του Γάλλου προέδρου για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη άρχισε η γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής στο Βερολίνο, με κύριο «μενού» τη Συρία και τις Τράπεζες και με «επιδόρπιο» την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ήταν σαφές εξαρχής πως οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών του γαλλο-γερμανικού άξονα είναι σημαντικές ως προς τον «οδικό χάρτη» που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωζώνη για την επίλυση της κρίσης χρέους. Όσον αφορά στην Ελλάδα τώρα, η αυστηρή αναφορά της Άνγκελα Μέρκελ στο ζήτημα αλλά και στη συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή το πρωί, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιόδοξες φαντασιώσεις και επικοινωνιακά τρικ. Η καγκελάριος της Γερμανίας ήταν σαφής.

«Πρέπει να πούμε στους Έλληνες πως βρίσκονται στον καλό δρόμο και πως πρέπει να συνεχίσουν σε αυτήν την πορεία» είπε η Άνγκελα Μέρκελ, φροντίζοντας να «στολίσει» τη φράση της με μία ανθρωπιστικού περιεχομένου ατάκα: «Ξέρουμε ότι η πορεία αυτή είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες». 

Ο Φρανσουά Ολάντ δεν ήταν επίσης καθόλου «φλύαρος» για το ελληνικό ζήτημα. Αντιθέτως και αφού εξέφρασε την ευχή «Είμαστε… είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», φρόντισε να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Είναι στο χέρι της Ελλάδας να το καταφέρει» (να παραμείνει στην Ευρωζώνη δηλαδή).

Η Άνγκελα Μέρκελ κατά τις δηλώσεις της ενώπιον του Φρανσουά Ολάντ απλώς επανέλαβε επί της ουσίας αυτά που είπε δημόσια στην Αθήνα ο Ζαν Κλοντ- Γιούνκερ. Ότι, δηλαδή, θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και πως θα πρέπει να περιμένει κανείς την έκθεση της τρόικας, για να εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν άφησε περιθώρια ούτε για πολιτική σπέκουλα ούτε για ερμηνείες. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα περάσει μία πολύ δύσκολη ημέρα στο Βερολίνο.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη