Σε θρίλερ εξελίσσεται ο καθορισμός της τελικής ημερομηνίας για τη διεξαγωγή εκλογών, με αρκετούς βουλευτές να εκτιμούν ότι αυτές δεν πρόκειται να γίνουν.
Ούτε και ο πρωθυπουργός φαίνεται να ασχολείται – προσωρινά τουλάχιστον – με το θέμα. Από σήμερα πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, όπου και αναμένεται να συναντηθεί με τους πάντες, με πρώτη συνάντησή του να είναι με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγο μετά τις 15.00.
Οι αντιρρήσεις που φέρονται να προβάλλονται προέρχονται τόσο από το εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και από πιο «ψηλά».
Γ. Σταυρόπουλος: Οι εκλογές θα γίνουν
Νωρίτερα, πάντως, έγινε μια απόπειρα να διαλυθούν οι όποιες αμφιβολίες, διά στόματος του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Σταυρόπουλου, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η φημολογία περί αναβολής των εκλογών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Παράλληλα, ο κ. Σταυρόπουλος επανήλθε στην πρότασή του για αλλαγή του Συντάγματος.
«Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται αυτή η φημολογία για αναβολή των εκλογών, πάντως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για λόγους καθαρά θεσμικούς και δεοντολογίας δεν πρέπει να ανακοινωθούν πριν γίνει η συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όταν θα έρθει ο πρωθυπουργός, το Σάββατο το βράδυ, από την Κύπρο θα γίνουν επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο σημαίνει πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει την επόμενη εβδομάδα» εξήγησε ο κ. Σταυρόπουλος και επανέλαβε τη θέση ότι προέχει και η ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης.
Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, ο υπουργός Επικρατείας επανέφερε την πρότασή του για αλλαγή του Συντάγματος, ζητώντας να αρχίσει η συζήτηση από τώρα, «διότι πολλές παθογένειες του όλου συστήματος, όχι μόνον του πολιτικού, εξαρτώνται από κακές προβλέψεις του Συντάγματος. Αν αλλάξει το Σύνταγμα, σε πολλά σημεία θα διευκολύνει τα πράγματα».
Ένθεν κακείθεν αντιρρήσεις
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν θέσει ερώτημα αν μια κυβέρνηση πολιτικών μπορεί να τα βγάλει πέρα – χωρίς ωστόσο να διατυπώνουν δημοσίως τους προβληματισμούς τους. Ταυτόχρονα, τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχουν δεχτεί διακριτικές πιέσεις για το θέμα από ξένους συνομιλητές τους, οι οποίοι προτιμούν την παραμονή του Λουκά Παπαδήμου στο τιμόνι της χώρας.
Την εκτίμηση ότι δεν θα γίνουν εκλογές εκφράζουν επίσης βουλευτές, με χαρακτηριστικότερη την τοποθέτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι οι αρχηγοί των δύο κομμάτων εξουσίας έχουν ήδη συμφωνήσει παρασκηνιακά να συγκυβερνήσουν και δεν θα γίνουν εκλογές όσο τα νούμερα δεν τους βγαίνουν.
«Οι πρόωρες εκλογές γίνονται στην Ελλάδα, γιατί τα κόμματα θέλουν να έχουν παραπάνω ποσοστά ή βλέπουν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απογραφή θα τινάξει στον αέρα τις εκλογές
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια άλλη διάσταση. Όπως ανέφεραν οι βουλευτές Δ. Παπαδημούλης και Β. Μουλόπουλος, ακόμη και να γίνουν εκλογές, μπορεί να κηρυχθούν άκυρες και αυτό, λόγω… απογραφής.
Μάλιστα, θέτουν πολιτικό και ηθικό ζήτημα με αφορμή το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011.
Αν δεν δημοσιοποιηθούν έως την ημερομηνία των εκλογών, θα πρέπει αυτές να διεξαχθούν με τα στοιχεία του 2001 που δεν έχουν καμία σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Τα πληθυσμιακά στοιχεία είναι αυτά με βάση τα οποία καθορίζεται και ο αριθμός των βουλευτών κάθε περιφέρειας.
Αν πάλι οι εκλογές διεξαχθούν μετά τις 27 Μαΐου, υποχρεωτικά θα πρέπει να γίνουν με βάση τη νέα απογραφή. Εάν ούτε τότε υπάρχουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία, τα εκλογικά αποτελέσματα θα μπορούν να ακυρωθούν από όσους τα προσβάλλουν και οι εκλογές μπορεί να προσβληθούν ακόμη και ως αντισυνταγματικές.
Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού