Βιώνουμε ένα διαρκές deja vu… Η τρόικα επέστρεψε (για να είμαστε ακριβείς το κουαρτέτο), οι υπουργοί πηγαινοέρχονται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και οι πολίτες αναμένουν με κομμένη την ανάσα τον χριστουγεννιάτικο μποναμά που τους επιφυλάσσουν…

Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να υπάρξει deal για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου Πρώτοι στον χορό των διαπραγματεύσεων μπήκαν οι κ.κ. Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Σταθάκης, Αλεξιάδης, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα ώστε να κλείσει η συμφωνία με την έγκριση του νέου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων για… 1 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση περιλαμβάνει θέματα όπως το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, το ασφαλιστικό και την πορεία εσόδων και δαπανών. Ένα άλλο μεγάλο μέτωπο που ανοίγει σήμερα είναι αυτό του νέου υπερταμείου. Πρέπει η δομή του να συμφωνηθεί έως το τέλος του έτους και ακόμη δεν είναι σαφές ούτε το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να συγκεντρώσει. Είχε αρχικό λογαριασμό 50 δισ. ευρώ, αλλά στο Eurogroup της Δευτέρας και μετά την ανακοίνωση των -σημαντικά- χαμηλότερων αναγκών κεφαλαιακής στήριξης των τραπεζών τέθηκε το ζήτημα σύνδεσης των δύο ποσών.

Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή να υπάρξει deal για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ, θέμα συζήτησης με τους θεσμούς είναι και η συγκρότηση «Διακυβερνητικού Οργάνου Ιδιωτικού Χρέους» και η έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Η λίστα

Έγγραφο στο οποίο περιγράφονται τα 13 προαπαιτούμενα που αξιώνουν από την Ελλάδα οι δανειστές, ώστε να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, δημοσιοποίησε το βράδυ της Τρίτης η Κομισιόν.

Το δεύτερο πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 11 Δεκεμβρίου, ώστε να είναι εφικτή η καταβολή του 1 δισ. ευρώ εγκαίρως και όχι αργότερα από τις 18 του μηνός.

Η λίστα περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

Δημοσιονομικές και δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις:

1) Τον σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ

Οι ελληνικές Αρχές θα καταθέσουν ένα υπόμνημα στους θεσμούς που θα παρουσιάζει τις επιλογές για τις βασικές αποφάσεις όσον αφορά στον σχεδιασμό της ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων, για να διασφαλιστεί η γρηγορότερη σύνταξη και υιοθέτηση του νόμου.

2) Την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων

Οι ελληνικές Αρχές: α) θα υιοθετήσουν μέτρα για διασταυρωμένους ελέγχους στις δεξαμενές καυσίμων ώστε να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο
β) θα προσλάβουν μια επιτροπή προμήθειας για να οριστικοποιηθεί η απόκτηση λογισμικού για ανάλυση πληροφοριών για τον ΦΠΑ μέσω δικτύου ώστε να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη (carrousel).

3) Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back (πλαφόν δαπανών) για τα νοσοκομεία

Η κυβέρνηση: α) θα εκδώσει την υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία
β) θα εκδώσει υπουργική απόφαση για την αναθεώρηση προς τα κάτω των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Μεταρρυθμίσεις του Χρηματοπιστωτικού Τομέα

4) την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ
5) τη νομοθεσία για τη φερεγγυότητα των νοικοκυριών
6) τη στρατηγική για τα κόκκινα δάνεια

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

7) υιοθέτηση 10 μέτρων από την εργαλειοθήκη (toolkit II) του ΟΟΣΑ
8) αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα
9) ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά ταμεία
10) χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία
11) ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ
12) ιδιωτικοποιήσεις – Σχέδιο για το νέο Ταμείο

Δημόσια διοίκηση

13) μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Διαβάστε επίσης: