Δεν πρόλαβε να δηλώσει η τρόικα πως αναχωρεί χωρίς να επιτευχθεί το κλείδωμα των νέων μέτρων του πακέτου των 11,7 δις και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «χτύπησε» για άλλη μία φορά με συνέντευξή του στους ξένους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Με λίγα λόγια ο κ. Σόιμπλε επανερχόμενος στις σκληρές θέσεις του Βερολίνου ξεκαθάρισε τουλάχιστον σε ότι τον αφορά πως ότι έχει ειπωθεί ή έχει αφεθεί να εννοηθεί με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ, της Ευρωζώνης ή ηγετικές φυσιογνωμίες των χωρών της Ευρώπης περί βοήθειας, κατανόησης και αναπροσαρμογής ορισμένων δεδομένων προς την Ελλάδα τον βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο.
Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, σε συνδυασμό με την είδηση που μετέδωσε το Reuters περί αναβολής για μετά τις εκλογές των ΗΠΑ της κατάθεσης της έκθεσης της τρόικας για το ελληνικό χρέος, περιπλέκουν τα πράγματα και επαναφέρουν τα μαύρα σενάρια, τα οποία είχαν χαλαρώσει τον τελευταίο καιρό.
Μιλώντας στα μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Βερολίνου, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι στήριξε το πρώτο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, καθώς έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Πρέπει να αναλογιστούμε και την διάθεση που υπάρχει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λόγω της διαρκούς ενασχόλησης με τα ευρωπαϊκά προβλήματα και της συνεχούς αθέτησης των συμφωνιών», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να αμφισβητούμε το φιλόδοξο, εξαιρετικά δύσκολο αλλά και γενναιόδωρο ελληνικό πρόγραμμα, μόλις λίγους μήνες μετά την έναρξη της εφαρμογής του».
Ο Σόιμπλε και το… grexit
Με μία ομολογία που σπάει κόκκαλα και καταδεικνύει την απόλυτη προσήλωση του κ. Σόιμπλε στο
«Ήμαστε οι κερδισμένοι και αν καταργηθεί το κοινό νόμισμα, δηλαδή το ευρώ, η Γερμανία θα χάσει περισσότερα από την Ελλάδα».
Η ομολογία αυτή είναι και το «κλειδί» στο όλο ζήτημα αφού η Γερμανία αποδέχεται ότι αφενός η σημερινή διαχείριση της κρίσης της αποδίδει τα μέγιστα, αφού δανείζεται από τις αγορές με αρνητικά επιτόκια, αλλά και πως μία νέα κρίση με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη οι απώλειες της γερμανικής οικονομίας σε πραγματικά μεγέθη θα ήταν πολύ οδυνηρές.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη