Από τους συμμετέχοντες στο προηγούμενο σχήμα, σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Γιάννη Χουλιαράκη -άνθρωπος «κλειδί» στις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Για το προεδρείο της Βουλής ακούγονται δύο ονόματα: αυτό του Γιάννη Δραγασάκη και εκείνο του Νίκου Βούτση.
Τα 53 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν προεκλογικά ασκήσει δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του και ζητούσαν αριστερή στροφή στο κόμμα και πιο ριζοσπαστικές ενέργειες δεν έχουν ακόμα μιλήσει. Το ζητούμενο είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει και εσωτερικά τη θέση του και βέβαια, αν η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή.
Ενισχυμένος ο Αλέξης Τσίπρας
Κατά τον Αλέξη Τσίπρα πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ αφού πέρασε από μία επώδυνη διάσπαση και δοκιμάστηκε, αποδείχθηκε «πολύ σκληρός για να πεθάνει», όπως είπε και χθες από την πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους τόνισε ότι πλέον τόσο η κοινοβουλευτική ομάδα όσο και το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι συμπαγή και εκτίμησε ότι δυσάρεστες εξελίξεις αναμένονται τώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως είχε γράψει, πάντως, χθες το Zougla.gr, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας με τη Φώφη Γενημματά ζήτησε εποικοδομητική συνεργασία στη Βουλή, με στόχο την περαιτέρω στήριξη της κυβέρνησης. Κάτι που αρνήθηκε η κ. Γενημματά, ξεκαθαρίζοντας πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ασκήσει «εποικοδομητική αντιπολίτευση». Πιο ανοιχτός σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Στη 13.00 το μεσημέρι συγκαλείται η διευρυμένη Πολιτική Γραμματεία και αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η επόμενη ημέρα για το νέο κυβερνητικό σχήμα.