Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο.Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου τοποθετήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με υφυπουργό τον Στέργιο Πιτσιόρλα και ο Κώστας Γαβρόγλου τοποθετήθηκε υπουργός Παιδείας με υφυπουργούς τον Δημήτριο Μπαξεβανάκη και τον Κωνσταντίνο Ζουράρι .

Στο υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπουργός τοποθετήθηκε η Έφη Αχτσιόγλου ενώ στο υπουργείο Οικονομικών υφυπουργός τοποθετήθηκε η Κατερίνα Παπανάτσιου .

Αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με υπουργό την Λυδία Κονιόρδου και υφυπουργό Αθλητισμού τον Γεώργιο Βασιλειάδη.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναπληρωτής υπουργός τοποθετήθηκε ο Σωκράτης Φάμελος, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ο Νικόλαος Μαυραγάνης, στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υφυπουργός ο Νεκτάριος Σαντορινιός και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υφυπουργός ο Βασίλειος Κόκκαλης.

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ο Δημήτριος Λιάκος και υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Δημήτριος Τζανακόπουλος.

Κάποιες από τις αλλαγές αυτές θα συζητηθούν πολύ το επόμενο διάστημα. Ενδεικτικά σας μεταφέρουμε τις παρακάτω περιπτώσεις. 

Την κόντρα του με την Εκκλησία πλήρωσε ο μέχρι πρότινος Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ο οποίος δεν δέχθηκε με μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο εάν και του προτάθηκε από τον Πρωθυπουργό. Νέος Υπουργός Παιδείας ο Κώστας Γαβρόγλου. 


Το who is who του νέου Υπουργού Παιδείας

Ο νέος υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου γεννήθηκε το 1947 στην Κωνσταντινούπολη. Είναι βουλευτής Επικρατείας και ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχει σπουδάσει στα Πανεπιστήμια Lancaster και Cambridge και Λονδίνου από όπου έλαβε το διδακτορικό του. Είναι επίσης: Ερευνητής και διδάσκων σε Cambridge, Harvard, Boston University, Istanbul Teknik Universitesi, Πανεπιστήμιο Πατρών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Dibner Institute for the History of Science, Chemical Heritage Foundation, Centre Alexandre Koyre.

Έχει διατελέσει

Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Ιστορικών Αρχείων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1995 έως το 2014. Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2014 έως το 2014.

Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννου Σ. Λάτση, Πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας Ανθρωπιστικών Επιστημών. Μιλάει: Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά.

Είναι από τα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς. Ήταν γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Βοηθών Επιμελητών 1980-1981, μέλος διαφόρων επιτροπών για θέματα εκπαίδευσης του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και ΣΥΡΙΖΑ.
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ 1982-1986.

Τον Κατρούγκαλο διαδέχθηκε στο Υπουργείο Εργασίας η μόλις 30χρονη Έφη Αχτσιόγλου μια επιλογή που θα συζητηθεί. 

Το who is who της νέας Υπουργού Εργασίας 

Έχει γεννηθεί το 1985 στα Γιαννιτσά και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου. Η διδακτορική διατριβή της αφορά το Εργατικό Δίκαιο. Ο λόγος για την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αναλαμβάνει υπουργός Εργασίας μετά τον ανασχηματισμό.

Η Έφη Αχτσιόγλου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι πρότινος διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου, στο υπουργείο Εργασίας.

Ήταν μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, ενώ είναι διδάκτορας ερευνήτρια με πολλά επιστημονικά αλλά κυρίως κομματικά ένσημα.

Η Έφη Αχτσιόγλου ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών της Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά Πέλλας και τη γνωρίσαμε στα πολιτικά πράγματα της συμπρωτεύουσας όταν υπήρξαν φήμες ότι μπορεί να είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, στη  λογική της επιλογής του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην Αθήνα.

Στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Αχτσιόγλου πέρασε από τα κομματικά όργανα, ενώ μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές μετακόμισε στις Βρυξέλλες, όπου ήταν επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η 30χρονη Έφη Αχτσιόγλου ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ, ενώ το 2009 απέκτησε –επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή.

Από τα εφηβικά της χρόνια είχε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων. Η ενεργή εμπλοκή της στα κοινά, πάντως, ξεκίνησε στα φοιτητικά της χρόνια, με το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και τη μετέπειτα συμμετοχή της στο Δ.Σ. των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων της Νομικής του ΑΠΘ.

Ως μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για το Αρθρο 16 και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Επιπρόσθετα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πράλληλα, συμμετείχε ενεργά στα κινήματα αλληλεγγύης και στους κινηματικούς αγώνες για τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Τον Αριστείδη Μπαλτά στο Υπουργείο Πολιτισμού διαδέχθηκε η Λυδία Κονιόδρου.

Το who is who της νέας Υπουργού Πολιτισμού

Η Λυδία Κονιόρδου έχει διακριθεί για τη συμμετοχή της στο θέατρο, ειδικότερα στις τραγωδίες, ενώ έχει λάβει βραβείο «Κάρολος Κουν» Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου για το έργο «Ίωνας» του Ευριπίδη που παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Άνοιξης» (1977), ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα των Ιονέσκο, Πλαύτου, Δ. Ρώμα και έπαιξε την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή (1977-1978).

Από το 1978 έως το 1987 ήταν μόνιμο μέλος του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και έπαιξε ρόλους σε έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, Γιώργου Λαζάνη και Μίμη Κουγιουμτζή. Πήρε μέρος ως Κορυφαία του Χορού σε πολλά έργα του αρχαίου δράματος, ενώ έπαιξε την Αθηνά στις Ευμενίδες και την Κλυταιμνήστρα στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή και στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου.

Το 1996 σκηνοθέτησε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή για το Εθνικό Θέατρο, κρατώντας και τον ομώνυμο ρόλο. Το 1998 έπαιξε στη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το 2000 στη Γέρμα του Λόρκα και το 2001 στην Ορέστεια.

Από το 1993 έως το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Έχει διδάξει υποκριτική σε ιδιωτικές σχολές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Το 2004 πήρε μέρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαιωάννου. Από το 2007 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας. Το καλοκαίρι του 2008 έπαιξε για πρώτη φορά την Μήδεια του Ευριπίδη με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Το καλοκαίρι του 2009 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας ενσαρκώνει το διπλό ρόλο Ηλέκτρας – Κλυταιμνήστρας στις Χοηφόρες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Ψαρρά στο ρόλο του Ορέστη.