«Τα μόνα δικαιώματα που μπορεί να έχει η Τουρκία είναι αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο και όχι αυτά που φιλοδοξεί να πάρει με προβολή ισχύος. Αυτή είναι η πάγια πολιτική της χώρας μας διαχρονικά», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον διεθνολόγο Άγγελο Συρίγο.

Απαντώντας στη δημοσιογράφο που ζήτησε να διευκρινίσει δήλωσή του κατά την οποία η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, αρκεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είναι σαφές ότι η Τουρκία είναι μια αναθεωρητική χώρα. Ζητάει μερτικό από το Αιγαίο και από την Ανατολική Μεσόγειο όχι στη βάση του δικαίου της θάλασσας, αλλά προβάλλοντας δύναμη. Εμείς αντιθέτως έχουμε σαν πάγια πολιτική το σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Γι αυτό θέλουμε να φέρουμε την Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου να συζητήσει με μοναδικά δεδομένα την αποδοχή της νομιμότητας, και να καταλάβει επιτέλους ότι τα μόνα δικαιώματα που μπορεί να έχει είναι αυτά που της αναγνωρίζει το δίκαιο και όχι αυτά που φιλοδοξεί να πάρει με προβολή ισχύος. Αυτή είναι η πάγια πολιτική της χώρας μας διαχρονικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, επισήμανε πως «οποιοδήποτε θέμα εκμετάλλευσης στο Αιγαίο είναι πολύ μεταγενέστερο, δεν είναι της στιγμής, αφορά τον χρόνο κατά τον οποίο θα έχουν ήδη οριοθετηθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κάθε χώρας και η υφαλοκρηπίδα με βάση το διεθνές δίκαιο. Από αυτό το σημείο και μετά, και όχι τώρα, μπορούμε να συζητήσουμε διάφορα σενάρια εκμετάλλευσης», σημείωσε και προσέθεσε: «Θα μπορούσε να προκύψει, για παράδειγμα, μια ανάγκη συνεκμετάλλευσης, επαναλαμβάνω, όχι τώρα, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ενδεχόμενο άμεσο ή μεσοπρόθεσμο, αν υπάρχει ένα κοίτασμα που είναι μισό – μισό. Μισό στη δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που θα έχει οριοθετηθεί, μισό στην Τουρκία. Τέτοια θέματα έχει αντιμετωπίσει ήδη η Κύπρος που έχει οριοθετήσει την Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη». Επανέλαβε πως «αυτό που πρέπει να κρατήσουμε σαν το βασικό χαρακτηριστικό της διαφοράς μας με την Τουρκία είναι ότι εμείς είμαστε μια δύναμη διεθνούς νομιμότητας, μια δύναμη που στηρίζει τα εθνικά μας δίκαια στο δίκαιο της θάλασσας και θέλουμε με κάθε ευκαιρία να αντιπαραβάλουμε αυτή τη συνεπή στρατηγική μας με την αντίστοιχη και αντίθετη στρατηγική αναθεωρητισμού της Τουρκίας».

Απαντώντας ο κ. Συρίγος είπε: «Χαίρομαι που ο κ. Κατρούγκαλος διευκρινίζει τι εννοεί με το διεθνές δίκαιο. Πράγματι έτσι είναι. Δηλαδή η συνεκμετάλλευση είναι κάτι το οποίο ακολουθεί την οριοθέτηση. Πρώτα πρέπει να γίνει η οριοθέτηση και μετά άμα βρεθεί κάποιο κοινό κοίτασμα, εκεί μπορούμε πράγματι να μιλάμε για συνεκμετάλλευση».

«Δεν είναι κακή η αναφορά στο διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο κ. Συρίγος και προσέθεσε: «Το πρόβλημα είναι ότι όταν έχεις την άλλη πλευρά η οποία έρχεται και σου αμφισβητεί περιοχές νοτίως της Κρήτης ή νοτίως της Κύπρου, όταν χρησιμοποιούμε και λέμε έχει και η Τουρκία δικαιώματα -λέτε βέβαια βάσει του διεθνούς δικαίου- ο άλλος δεν παίρνει απαραιτήτως το σωστό μήνυμα. Χαίρομαι λοιπόν που διευκρινίζετε ότι πρώτα -γιατί αυτό ήταν κάτι που έλειπε ως τώρα από την ορολογία- πρώτα γίνεται η οριοθέτηση βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως λέτε, και μετά αν υπάρξει κάποιο κοινό κοίτασμα, πράγματι να συζητήσουμε για συνεκμετάλλευση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ περιφέρεια της Αθήνας, στο Βόρειο Τομέα και ο διεθνολόγος Άγγελος Συρίγος υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης