Συμψηφίζουν τις ενοχές τους και ισοφαρίζουν τις απώλειές τους τα δύο μεγάλα κόμματα, όσον αφορά στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές, αυτή του Βατοπεδίου, το πόρισμα για την οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός των επομένων ωρών, και εκείνης της SIEMENS.

Το κόμμα του «ΛΑΟΣ» απειλεί με αποχώρηση από την Εξεταστική Επιτροπή για τη SIEMENS, εάν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα που υπέβαλε. Α) Να καταθέσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Β) Να δοθούν αφιλτράριστα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΣΔΟΕ στην Εξεταστική Επιτροπή. Γ) Να δοθεί ατόφιος ο ψηφιακός δίσκος με όλα τα στοιχεία που αφορούν σε επαφές πολιτικών και όχι μόνον, που επικαλείται η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Οι εξελίξεις στην Εξεταστική για τη SIEMENS προδιαγράφουν πως τουλάχιστον 4, ενδεχομένως και περισσότεροι πρώην υπουργοί, θα παραπεμφθούν σε Προανακριτική Επιτροπή και στο τέλος πάλι πιθανώς σε Ειδικό Δικαστήριο.

Παράλληλα, η υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου αναμένεται να «πέσει στα μαλακά» ως προς την κομματική πλευρά του ζητήματος, δηλαδή να αρθεί προσωρινά η κομματική του ιδιότητα, έως ότου το ζήτημα ξεκαθαρίσει δικαστικά. Με λίγα λόγια, η όποια δικαστική εμπλοκή διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ, αφού του επιτρέπει να τηρήσει στάση αναμονής. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες δημοσιογράφων με ανώτερα κομματικά στελέχη.

Καμία εξέλιξη δεν διαφαίνεται όσον αφορά στο εγχείρημα να εμπλακεί στο σκάνδαλο Βατοπεδίου ο σημερινός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κ. Ξυνίδης (από την Ξάνθη), ο οποίος κατά το επίμαχο διάστημα της εξέλιξης του σκανδάλου διατηρούσε θεσμική θέση στον λιμένα του Πόρτο Λάγος, δηλαδή στην είσοδο της λίμνης Βιστωνίδας.

Σε αυτό το νοσηρό κλίμα, τα δύο κόμματα εξουσίας επιχειρούν να διασφαλίσουν πως θα εξέλθουν των Εξεταστικών με όσο το δυνατόν λιγότερες και ενδεχομένως και ισοδύναμες απώλειες. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν οι διαρροές στοιχείων για πολιτικούς, οι οποίοι στην πράξη θεωρούνται «πολιτικά πτώματα» ή τουλάχιστον δεν βρίσκονται πλέον στις μάχιμες κομματικές δυνάμεις. Ονόματα, όπως αυτά του Τσοχατζόπουλου, του Παπαντωνίου, του Μαντέλη ή του Τσουκάτου ή των Μιχάλη Λιάπη, Πέτρου Δούκα, Αλέξανδρου Κοντού ή ακόμη και του Κώστα Κιλτίδη ή του Ευάγγελου Μπασιάκου, σε συνδυασμό με αυτά των Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη, θεωρούνται εντελώς «καμένα» και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Η όποια εμπλοκή τους σε σκάνδαλα θα επέτρεπε ακόμη και θα διευκόλυνε το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσουν στην αυτοκάθαρσή τους, θυσιάζοντας ένα παραγραμμένο και εκτός μάχης πολιτικό τους κεφάλαιο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι πολιτικές ηγεσίες στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης.

Η δημοσιοποίηση των επαφών των μελών της οικογένειας Μητσοτάκη με τα στελέχη της SIEMENS, ων ουκ έστι αριθμός, προκάλεσε νέες ζυμώσεις εντός των κομματικών μηχανισμών. Το κόμμα του «ΛΑΟΣ» ανέλαβε τον ρόλο του «κράχτη», προκαλώντας την οικογένεια εκ Χανίων αλλά επί της ουσίας με την υπόθεση αυτή εξυπηρετείται για προφανείς λόγους η σημερινή ηγεσία της Ρηγίλλης, εν όψει και της ίδρυσης κομματικού φορέα από την Ντόρα Μπακογιάννη. Η τελευταία επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του Αντώνη Σαμαρά, αλλά, όπως χαρακτηριστικά εξηγούν κομματικά στελέχη της ΝΔ, «Η Ντόρα δίνει μάχη οπισθοφυλακών και μόνον».