Έστω και άτυπα -καθώς ουδείς πλην Ψωμιάδη έχει επισήμως ανακοινώσει την υποψηφιότητά του- η κούρσα της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει.

Οι συσχετισμοί που έχουν ήδη διαμορφωθεί στο εσωκομματικό μέτωπο είναι ορατοί για ορισμένους, ενώ κάποιοι άλλοι τηρούν “σιγή ασυρμάτου”.

Είτε διότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν είναι σε θέση να διεκδικήσουν την προεδρία, είτε διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος εκλογής, είτε διότι μπορεί να υποχωρήσουν προς όφελος ενός εκ των βασικών υποψηφίων.

Πάντως, η τριάδα κορυφής είναι ήδη γνωστή, με τους Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Αβραμόπουλο να οδηγούν την κούρσα της εσωκομματικής διαδοχής έχοντας ο καθένας από αυτούς τα θετικά και τα αρνητικά σημεία.

Ντόρα Μπακογιάννη

Θετικά και αρνητικά διακρίνουν οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπο της πρώην υπουργού Εξωτερικών, η οποία στις άτυπες δημοσκοπήσεις φαίνεται να προηγείται των εσωκομματικών της αντιπάλων.

Όπως αναφέρουν πολλοί, εάν στη Νέα Δημοκρατία επιθυμούν να συνεχίσουν στο μοτίβο Καραμανλή (δηλαδή στο άνοιγμα προς τον μεσαίο χώρο), η Ντόρα Μπακογιάννη είναι ένα από τα ιδανικά πρόσωπα, για να διαδεχθεί τον Κώστα Καραμανλή. Είναι πρόσωπο αναγνωρίσιμο στα διεθνή φόρα και με καλές σχέσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ενώ μπορεί να αγγίξει προεκλογικά ψηφοφόρους που δεν ανήκουν παραδοσιακά στη Νέα Δημοκρατία .

Το μεγάλο μείον στην εκλογή τής κας Μπακογιάννη είναι οι φήμες για το δαχτυλίδι που της έχει δοθεί από τον Καραμανλή, το παρελθόν της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δεν έχει και τις πλέον καλές αναφορές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το σκάνδαλο Siemens.

Αντώνης Σαμαράς

Η αποκαλούμενη “λαϊκή” δεξιά είναι η βάση πάνω στην οποία κινείται ο πρώην υπουργός Πολιτισμού. Οι συνεχείς αναφορές του για εκλογή από τη βάση, αλλά και η τοποθέτησή του για ολική επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Στους παραδοσιακούς δεξιούς έχει σαφώς μεγαλύτερο έρεισμα.

Πολλοί στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι, με τον Αντώνη Σαμαρά επικεφαλής, το κόμμα θα επαναπροσδιορίσει την πολιτική του ταυτότητα, η οποία την δεδομένη στιγμή δεν είναι ευδιάκριτη.

Αρνητικό τοπίο για τον εκ Μεσσηνίας προερχόμενο πολιτικό, η μεγάλη του αποχή από τα κοινά και η αποστασιοποίηση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έως ένα σημείο θα μπορούσε να τον στηρίξει.

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Λιγότερο δημοφιλής από τους δύο πρώτους, στο εσωτερικό κομματικό μέτωπο -αλλά αυτό δεν προδικάζει κανενός είδους αποτέλεσμα.

Εξάλλου, και μόνο το γεγονός πως έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι υποψήφιος μόνον εφόσον η Οργανωτική Επιτροπή υιοθετήσει την πρότασή του για απολύτως ανοιχτές διαδικασίες, έτσι ώστε να έχει δικαίωμα ψήφου κάθε μέλος του κόμματος, είναι σημάδι ότι οι ελπίδες του πολλαπλασιάζονται στην περίπτωση που υπάρξει διευρυμένος τρόπος εκλογής.