Συμφώνησαν… πως διαφωνούν, παρά τα χαμόγελα. Ο λόγος για τη Κοντολίζα Ράις και τη Ντόρα Μπακογιάννη, που συναντήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο Βερολίνο, με κυρίαρχο το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπους επιδιώκει να καταλήξουν άμεσα οι δύο χώρες σε μία συμφωνία, ώστε και η ΠΓΔΜ να υπογράψει το Πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, στις 9 Ιουλίου, μαζί με την Αλβανία και την Κροατία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως ο χαρακτήρας της συζήτησης ήταν «ενημερωτικός», ενόψει και της έλευσης του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια. Η ίδια αποσαφήνισε πως δεν υπάρχει περιθώριο για επίλυση του προβλήματος της ονομασίας μέχρι την 9η Ιουλίου και επεσήμανε με νόημα πως η κ. Ράις δεν της έθεσε τέτοιο ζήτημα.

«Εξέφρασα την ελπίδα, οι διαπραγματεύσεις αυτές να έχουν αίσιο τέλος, ελπίζοντας ότι και η πλευρά των Σκοπίων θα εγκαταλείψει την προεκλογική ρητορική και θα μπει στην ουσία των διαπραγματεύσεων», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θέμα της βίζας για τις ΗΠΑ, ήταν τα υπόλοιπα θέματα που συζήτησαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, που βρέθηκαν τετ α τετ πρώτη φορά μετά την ψυχρότητα που ακολούθησε, λόγω του ελληνικού βέτο στο Βουκουρέστι. Τη συνάντηση ζήτησε η πλευρά των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τώρα μιλούν  για “εθνικό όνομα”

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σκληραίνει τη στάση της, ενόψει και της επίσκεψης του ειδικού διαμεσολαβητή του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στην Αθήνα και τα Σκόπια.

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, τόνισε πως η χώρα του θα προσέλθει στο νέο γύρο των συνομιλιών «με αποφασιστικότητα και χρησιμοποιώντας μία γλώσσα με επιχειρήματα, με στόχο τη διατήρηση του εθνικού μας ονόματος».

Είναι η πρώτη φορά που ένας κρατικός αξιωματούχος της ΠΓΔΜ, κάνει λόγο για «εθνικό όνομα» και όχι «συνταγματικό όνομα». Αναλυτές εξηγούν την εξέλιξη αυτή στο γεγονός πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας, ενόψει μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα, θα ήθελε παράλληλα να κατοχυρώσει «μακεδονικό» έθνος και «μακεδονική» γλώσσα.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης