Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει με μηνύσεις και αγωγές ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας Αθανάσιος Νάκος, έπειτα από τις αποκαλύψεις της εκπομπής «Κίτρινος Τύπος» που ασχολήθηκε με τον ίδιο και την οικογένειά του.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Νάκος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι η περίοδος ανοχής τελείωσε και ότι απέναντι σε αυτήν την οργανωμένη προσπάθεια συκοφάντησής του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για να προασπίσει την τιμή του και τα μέλη της οικογένειάς του.

Μήνυση και αγωγή κατέθεσε και ο γιος του, Σταύρος Νάκος για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και του καθηγητή Γιώργου Σαράντη, ιδιώτη από τον Βόλο ,ο οποίος παρενέβη στην εκπομπή και προέβη σε καταγγελίες κατά του Αντιπροέδρου της Βουλής.

Η επίμαχη εκπομπή

Στην εκπομπή ο συνταξιούχος κάτοικος Βόλου, καθηγητής Γιώργος Σαράντης, προέβη σε καταγγελίες που αφορούν σε πολεοδομικές παραβάσεις εντός του οικοδομικού τετραγώνου στο οποίο ο Αθανάσιος Νάκος και ο γιος του Σταύρος έχουν χτίσει μια επταώροφη πολυκατοικία συνολικού εμβαδού 1.356 τ.μ..
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο κ. Σαράντης,η μία καταγγελία αφορά σε απάτη εις βάρος τρίτων, διότι πωλήθηκαν θέσεις δεσμευμένες, και για απάτη εις βάρος του Δημοσίου, γιατί δεν πληρώθηκε χρηματική εισφορά στο Δημόσιο, δηλαδή στην Εφορία, αξίας 62.000 ευρώ, χωρίς τόκους, για 46 θέσεις parking που κατασκευάστηκε το 1992.

Η δεύτερη καταγγελία αφορά στο ίδιο parking επταώροφης πολυκατοικίας, συνολικού εμβαδού 1.356 τ.μ. και χωρητικότητας 64 θέσεων, το οποίο λειτουργούσε χωρίς την απαραίτητη πιστοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του γκαράζ που χορηγείται από την πολεοδομική υπηρεσία.

Επίσης, ο κ. Σαράντης υποστήριξε ότι, όταν ξεκίνησε να καταγγέλλει τον βουλευτή, ο αδελφός και ο γιος του έσπευσαν να τον τρομοκρατήσουν, αποστέλλοντας αγωγές – μαμούθ.

Παράλληλα, το ρεπορτάζ ανέδειξε ότι ο γιος του κ. Νάκου, παρά το γεγονός πως ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω κατασκευαστικής εταιρείας, το 2009 φέρεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο γραφείο του πατέρα του, έχοντας εισπράξει το ποσό των 40.000 ευρώ.

8 Μαρτίου του 2007.«Ύποπτες» επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών, Αθανάσιου Νάκου, καταγγέλλουν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την υπ αριθμ. 5258/8-3-07 ερώτηση που καταθέτουν στη Βουλή με αποδέκτη φυσικά και τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Οι βουλευτές υποστηρίζουν πως κατασκευαστική εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Νάκου ενέχεται σε αδιαφανείς, διαβλητές και παράνομες εργολαβικές υποθέσεις στον νομό Μαγνησίας, όπου και εκλέγεται ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Οι καταγγελίες αφορούν τις δραστηριότητες της κατασκευαστικής εταιρείας Τεχνική Βόλου – Σταύρος και Θανάσης Νάκος, ιδιοκτησίας του υφυπουργού και του υιού του, η οποία σήμερα ονομάζεται Τεχνική Βόλου – Σταύρος και Κων/νος Νάκος, αφού μετά την καθιέρωση του ασυμβίβαστου ο βουλευτής της Ν.Δ. μεταβίβασε το μερίδιο του στον αδελφό του Κωνσταντίνο.


Η επίμαχη ερώτηση

Στην ερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, Χρήστος Αηδόνης, Μάρκος Μπόλαρης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Γ. Παπαγεωργίου και Γ. Σκουλάς, καταγγέλλεται η προνομιακή μεταχείριση της εν λόγω εταιρείας -τόσο από τον γαλάζιο πρώην νομάρχη Μαγνησίας όσο και από τον επίσης γαλάζιο πρώην δήμαρχο Βόλου- στις παρακάτω πέντε υποθέσεις:

– Για την αδιαφανή αγορά εκτάσεως που ήταν σε διαδικασία απαλλοτρίωσης και ήταν δεσμευμένη για άλλες χρήσεις υπέρ του Μουσείου και το Νοσοκομείου Βόλου. Η έκταση, αφού περιήλθε στην εταιρεία της οικογένειας Νάκου, ουδέποτε ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωσή της, παρά το γεγονός ότι σχετική ερώτηση για την ανεπίτρεπτη καθυστέρηση της απαλλοτρίωσης είχε κατατεθεί στον τότε υπουργό Πολιτισμού και πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

– Για την παράνομη ένταξη στο σχέδιο πόλης μίας τεράστιας -εκτός σχεδίου- έκτασης στην περιοχή Κάτω Γατζέας Βόλου που πήρε η εταιρεία με αντιπαροχή. Την έκταση οικοδόμησε η εταιρεία με σχεδόν τετραπλάσιο συντελεστή δόμησης, αφού ο τότε νομάρχης φρόντισε να την εντάξει στο σχέδιο πόλης. Το ΣτΕ, μετά από προσφυγή των κατοίκων, στις 17/12/1998, έκρινε παράνομη την απόφαση του νομάρχη, αλλά ουδέποτε κινήθηκαν διαδικασίες για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων και την επιβολή προστίμων, αφού ο φάκελος παρέμεινε έκτοτε στα συρτάρια της προϊσταμένης της Πολεοδομίας Βόλου.

– Για την κατεδάφιση, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων και οικολογικών οργανώσεων, παραδοσιακού κτιρίου στο Βόλο, στη θέση του οποίου κατασκευάζεται σήμερα πολυώροφη οικοδομή από την εταιρεία Τεχνική Βόλου Σταύρος και Κων/νος Νάκος.

– Για την εξαγορά του ξενοδοχείου «Volos Palace» από την εταιρεία Τουριστική Θεσσαλίας Α.Ε., η οποία ανήκει περίπου κατά το ήμισυ στην οικογένεια Νάκου και κατά το έτερον ήμισυ σε γνωστό γαλάζιο επιχειρηματία, φίλο της οικογένειας Νάκου. Μετά την αγορά, ο τότε δήμαρχος Βόλου προέβη σε κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που ευνοούν το «Volos Palace» σε βάρος άλλων ξενοδόχων της περιοχής. Μετά από καταγγελίες, το Πρωτοδικείο Βόλου υποχρεώνει την άρση των συγκεκριμένων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και ο γαλάζιος δήμαρχος βρίσκεται υπόδικος με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος με σκοπό να βλάψουν άλλους.

– Για την αγορά και πάλι από την Τουριστική Θεσσαλίας Α.Ε. του ξενοδοχείου Ξενία Πορταριάς στο Πήλιο τον Ιούλιο του 2006. Μέτοχος στο ξενοδοχείο είναι και η Δημοτική Επιχείρηση ΔΗΤΕΒ, αλλά το μερίδιό της κινδυνεύει να συρρικνωθεί επικίνδυνα προς όφελος της εταιρείας της οικογένειας Νάκου, αφού στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ο δήμος Βόλου -για οικονομικούς λόγους- δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει.

Η απάντηση του υφυπουργού

Σε έγγραφη απάντησή του, πρώην ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος, ισχυρίζεται πως όλα όσα αναφέρονται στην ερώτηση είναι ανυπόστατα και αναληθή και συνιστούν αισχρή συκοφαντία, υποστηρίζει, μάλιστα, ότι άλλοι λόγοι, πέραν των πολιτικών, ωθούν τον κ. Καρχιμάκη σε αυτή την προσωπική κακοηθέστατη επίθεση.

Αγωγές κατά των 6 βουλευτών

Μάρτιος του 2008. Αγωγή κατά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, Χρήστου Αηδόνη, Μάρκου Μπόλαρη, Λεωνίδα Γρηγοράκου, Γιώργου Παπαγεωργίου και Γιάννη Σκουλά ,με την οποία ζητούν ως αποζημίωση 400.000 ευρώ, καταθέτει η οικογένεια του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών Αθανάσιου Νάκου.

Την ίδια τακτική ακολούθησε και ο πρώην δήμαρχος Βόλου Κυριάκος Μήτρου, ο οποίος και αυτός κατέθεσε αγωγή στην οποία ζητούσε ως αποζημίωση 600.000 ευρώ.
O «Kίτρινος Τύπος» προσπάθησε να επικοινώνησε και με τους 6 βουλευτές προκειμένου να δοθούν απαντήσεις αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση έχει κλείσει με εξωδικαστικό συμβιβασμό ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν οι καταγγελίες έχουν ερευνηθεί.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας Αθανάσιος Νάκος, απαντά για τα όσα αποκαλύφθηκαν στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με έγγραφη δήλωσή του ,την οποία αποστέλλει προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης του Βόλου.

Ο Χαρίλαος Γιαντικίδης, εργολάβος, ανέλαβε το Φεβρουάριο του 2005, κατόπιν απόφασης του πρώην Νομάρχη Φωκίδας, Δημήτριου Ανδρίτσου, να εκπονήσει ένα δύσκολο έργο διάνοιξης δρόμου, στην ορεινή Ναυπακτία και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Παλαιοξάρι.

Κατά την διάρκεια των εργασιών, όπως αναφέρει ο κ .Γιαντικίδης, σε επιστολή καταγγελία προς τον Κίτρινο Τύπο ήταν παρόντες, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του Ευπαλίου, ο Δασάρχης αλλά και ο Δασονόμος.

Ο τότε νομάρχης, καθημερινά πίεζε για να τελειώσει το έργο, επειδή όπως υποστήριζε στην κορυφή του βουνού θα χτιζόταν ένα ξενοδοχείο και θα αναβαθμιζόταν η περιοχή.

Έργο χωρίς χρήματα

Ο κ. Γιαντικίδης όμως, ενώ το έργο ήταν εν εξελίξη δεν είχε εισπράξει ούτε ένα ευρώ ,ενώ παράλληλα ρωτούσε τον νομάρχη για τα χρήματά του αλλά και για τις άδειες, εισπράττοντας την απάντηση ότι περιμένει από μέρα σε μέρα να του τα στείλει ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος.

Το έργο τελείωσε μετά από πολύ προσπάθεια τον Σεπτέμβριο του 2005 και γίνονται τα εγκαίνια, χωρίς όμως ο εργολάβος να έχει πληρωθεί και χωρίς να έχει καμία άδεια για το έργο.

Περνούν σχεδόν δύο χρόνια, με την προσπάθεια και την πίεση του εργολάβου να εισπράξει τα χρήματα αλλά μάταια. Τον Ιούνιο του 2006 ο Νομάρχης Φωκίδας απεβίωσε , ενώ το 2007 την θέση του αναπληρώνει ο Νικόλαος Φουσέκης.

Ο «γολγοθάς» του εργολάβου

Στην επιστολή καταγγελία, αναφέρεται ότι ο Νικόλαος Φουσέκης , στις 24 Απριλίου του 2007,τηλεφώνησε στον απλήρωτο εργολάβο Χαρίλαο Γιαντικίδη, του ανέφερε ότι γνωρίζει ότι δεν έχει πληρωθεί και του εξέφρασε την επιθυμία του να τακτοποιήσει το θέμα.

Στις 18 Μαΐου του τηλεφωνεί ξανά και τον ενημερώνει ότι θα συνεννοηθεί με τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο για να τακτοποιηθεί το θέμα και στις 7 Ιουνίου του ζητάει ραντεβού στο γραφείο του μαζί με τον δικηγόρο του για να υπάρξει συμβιβασμός και να κλείσει η υπόθεση.

Παράλληλα ,στις 11 Ιουνίου 2007, ο εργολάβος δέχεται τηλεφώνημα από τον Αθανάσιο Νάκο, ο οποίος ζητά να ενημερωθεί για όλη την υπόθεση και υπόσχεται και εκείνος άμεσα λύση στο πρόβλημα.

H υπόσχεση του κ.Φουσέκη

Tην 1η Ιουλίου του 2007, ο κ.Γιαντικίδης μαζί με τον δικηγόρο του συναντούν τον Νομάρχη Φωκίδας, Νικόλαο Φουσέκη, στο γραφείο του στην Νομαρχία. Ο Νομάρχης τον ενημέρωνε ότι ο κ. Νάκος έδωσε εντολή να σταλθεί έμπειρη επιτροπή από την Νομαρχία, προκειμένου να κοστολογήσει το έργο, πράγμα που έγινε. Το έργο κοστολογήθηκε τελικά 2 εκατ. ευρώ.

Μετά από αυτό, ο Νομάρχης καθησύχαζε τον εργολάβο λέγοντάς του ότι μαζί με τον κ. Νάκο προσπαθούν να βρουν την χρυσή τομή και να πληρωθεί.

Ο χρόνος όμως περνούσε, χωρίς να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα, με τον κ. Γιαντικίδη να πιέζει για να πληρωθεί.

Ξαφνικά, την 1η Νοεμβρίου του 2007 του τηλεφωνούν από το γραφείο του κ.Νάκου και του λένε ότι ο υφυπουργός αποφάσισε να δώσει την πρώτη δόση χρημάτων και ότι θα τον ενημερώσουν σύντομα.

Όντος στις 11 Δεκεμβρίου του 2007 του ανακοινώνουν από το υπουργείο εσωτερικών ότι έχουν εγκριθεί 300.000 ευρώ σαν πρώτη δόση χρημάτων για το έργο και ότι τα χρήματα τα έχουν στείλει στην Νομαρχία στην Άμφισσα. Για να τα εισπράξει τον παραπέμπουν στον Νομάρχη Νικόλαο Φουσέκη.

Η συνάντηση με το νομάρχη

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2007 ο κ. Γιαντικίδης συναντά τον κ. Φουσέκη, προκειμένου να συνεννοηθούν για το πως θα εισπράξει τα χρήματά του.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή-καταγγελία, ο κ. Φουσέκης παραδέχτηκε ότι είχε πάρει τα χρήματα από το υπουργείο εσωτερικών αλλά του διευκρίνισε ότι δεν μπορούσε να του τα δώσει διότι δεν υπήρχε δικαστική απόφαση. Παράλληλα του πρότεινε να κάνει αγωγή την οποία θα στήριζε ο ίδιος ο Φουσέκης στο δικαστήριο, προκειμένου να εισπράξει μέρος του ποσού.

Ο χρόνος κυλά, χωρίς ο εργολάβος να έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ, ενώ τα χρήματα βρίσκονται στην διάθεση του κ. Φουσέκη.

Η απόγνωση

Στις 25 Ιανουαρίου του 2008. Ο εργολάβος συναντά σε εκδήλωση στους Δελφούς, τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Αθανάσιο Νάκο, τον Ευάγγελο Ντόντο, υπάλληλο του ίδιου υπουργείου, ο οποίος είχε κανονίσει και την αποστολή των χρημάτων στην Νομαρχία, και τον νομάρχη Νικόλαο Φουσέκη.

Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση , οκ. Νάκος ζητά να ενημερωθεί τι έγινε με την πληρωμή, και ο κ.Φουσέκης απαντά ότι συνέστησε στον Κ. Γιαντικίδη να κάνει αγωγή στη Νομαρχία για να πάρει τα χρήματα. Παράλληλα ο κ. Ντόντος απευθυνόμενος στον κ. Φουσέκη του ανέφερε ότι έπρεπε να είχε δώσει κάποια από τα χρήματα 50.000-100.000 ευρώ στον κ. Γιαντικίδη τουλάχιστον για να περάσει τις εορτές των Χριστούγεννων.

Η εμπλοκή του δικηγόρου από το Βόλο

Την επόμενη μέρα, συνεργάτης του κ .Νάκου από τον Βόλο, τηλεφωνεί στον κ. Γιαντικίδη και του αναφέρει ότι πρέπει να έρθει στον Βόλο, να συναντήσει τον δικηγόρο Αντώνη Μπρούντζη προκειμένου να αναλάβει την υπόθεση του ,αφού όπως υποστήριξε έχει συνεννοηθεί ο κ.Νάκος.

Ο εργολάβος μην έχοντας άλλη επιλογή συναντά τον συγκεκριμένο δικηγόρο με τον οποίο είχε συνεννοηθεί οκ. Νάκος, ο οποίος του ανέφερε πως θα γίνει η Αγωγή και η υπόθεση είναι κανονισμένη.
Η Αγωγή κατά της Νομαρχίας κατατίθεται και ο χρόνος περνά. Το δικαστήριο ορίζεται στις 22 Ιανουαρίου του 2009, όμως λόγω κωλύματος του δικηγόρου της Νομαρχίας παίρνει αναβολή για τις 26 Μαρτίου του 2009.

Η περίεργη κίνηση ματ
Στις 19 Μαρτίου του 2009, λίγες ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, ο κ. Νάκος τηλεφωνεί στον απλήρωτο εργολάβο και του αναφέρει ότι θέλει να τον συναντήσει στον Βόλο. Ο πρώην υφυπουργός ήθελε να έχει στα χέρια του ένα αντίγραφο του φακέλου με την τοπογραφική μελέτη του επίμαχου έργου.

Στις 24 Μαρτίου, όπως υποστηρίζει στην επιστολή του ο κ. Γιαντικίδης, βρίσκεται στον Βόλο για να παραδώσει τον φάκελο στον κ.Νάκο.

Στο ξενοδοχείο όμως το οποίο είχε κλείσει για να μείνει, ξαφνικά εμφανίζεται δικαστικός κλητήρας και του παραδίδει ανακοίνωση δίκης, προσεπίκληση του κ . Φουσέκη κατά του Ελληνικού Δημοσίου που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Υπουργό Οικονομικών με κοινοποίηση προς τον εργολάβο.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται δε ότι ο εργολάβος άσκησε αγωγή εναντίον του κ. Φουσέκη προσωπικά, ενώ υποστηρίζεται ότι δεν έγινε ποτέ δρόμος και το έργο είναι του δασαρχείου. Με λίγα λόγια ο κ. Φουσέκης με την κίνηση αυτή προσπαθεί να απεμπλακεί από την υπόθεση.

Ο επίμαχος κωδικός
Την 1η Απριλίου του 2009 καλούν τον Γιαντικίδη από το υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα ο διευθυντής κ. Βλάσης Σεγρέδος, προκειμένου να τους ενημερώσει για την υπόθεση.
Αμέσως ενημερώνεται και το Νομικό Τμήμα του Κράτους και ανοίγεται φάκελος υπόθεσης με αριθμό 546991.

Παράλληλα ο κ .Σεγρέδος, μόλις μαθαίνει για τα 300.000 ευρώ που έστειλε ο κ. Νάκος στον κ. Φουσέκη, προκειμένου να πληρωθεί ο εργολάβος ,αμέσως επικοινωνεί με τον πρώην υφυπουργό, ο οποίος και παραδέχεται ότι έχει στείλει το ποσό και ότι υπάρχει κωδικός για τα χρήματα. Παράλληλα ο κ. Σεγρέδος του υπόσχεται ότι σύντομα θα πάρει τον κωδικό για να μπορέσει να εισπράξει τα χρήματα.
Ο κωδικός όμως δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε ο εργολάβος, τηλεφωνώντας επανειλημμένα στον κ. Νάκο.

Η εκδίκαση της Αγωγής κατά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας έχει αναβληθεί 4 φορές, ενώ η αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου έχει πάρει 1 αναβολή και δικάζεται τον Ιούλιο του 2014.

Ο κ.Γιαντικίδης όπως υποστηρίζει, παραμένει απλήρωτος……

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου