Οι Κροάτες χούλιγκαν που «κατέλαβαν» την επικράτεια διασχίζοντας διαγώνια τη χώρα χωρίς να εντοπιστούν, τα απίστευτης αγριότητας επεισόδια με τους χούλιγκαν στου Ρέντη, τα επεισόδια με τους χούλιγκαν στον Βόλο, αλλά και η αδικαιολόγητη αύξηση της εγκληματικότητας, κλόνισαν την εμπιστοσύνη του Μαξίμου στον Γιάννη Οικονόμου και τον υφυπουργό του, Κώστα Κατσαφάδο.
Τα αλλεπάλληλα βίαια γεγονότα με θύματα νεαρούς εφήβους, κυρίως Ρομά, οι αυξανόμενοι θάνατοι αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος και τέλος η επανεμφάνιση της «τρομοκρατίας», με τη βόμβα η οποία δεν εξερράγη στις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στου Ζωγράφου, όλα αυτά μαζί και καθένα ξεχωριστά κατέστησαν την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου «μονόδρομο».
Όπως «μονόδρομος», θυμίζουμε, ήταν και η αντικατάσταση του πρώην Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Τάκη Θεοδωρικάκου και όχι για λόγους rotation. Η επιστροφή – για πέμπτη φορά – του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε αυτό το Υπουργείο ήταν αναγκαστική συνθήκη, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από κυβερνητικούς κύκλους.
Ο «πάγκος», όσον αφορά έμπειρα πολιτικά στελέχη στον τομέα της Δημόσιας Τάξης, είναι ομολογουμένως άδειος.
Έτσι, ή κάπως έτσι, άρχισε η μίνι «καραμπόλα», δεδομένου μάλιστα ότι ο απερχόμενος Υπουργός δεν ήταν και ιδιαίτερα συμπαθής στο άμεσο πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Η άμεση μετεγκατάσταση του Αδώνιδος Γεωργιάδη στο Υπουργείο Υγείας ήταν επίσης μία αυτονόητη κίνηση, δεδομένου ότι κατά το πρωθυπουργικό περιβάλλον ο συγκεκριμένος θεωρείται «λύση ασφαλείας» σε ώρα ανάγκης.
Τι έλεγαν κυβερνητικά στελέχη για τις αλλαγές
Κυβερνητικά στελέχη μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα ανέφεραν τα εξής:
«Ο πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, επικεφαλής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που διαθέτει πλούσια εμπειρία σε αυτό τον τομέα ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος. Επικεφαλής στο Υπουργείο Υγείας, έναν τομέα στον οποίο δίνει επίσης μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση, αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός με μεταρρυθμιστική εμπειρία, προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες. Υπουργός Εργασίας, αναλαμβάνει η Δόμνα Μηχαηλίδου, που έχει θητεύσει με επιτυχία στο συγκεκριμένο υπουργείο ενώ υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επίσης στέλεχος από τη νέα γενιά, αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου. Σημειωτέον ότι με τις αλλαγές ακόμη μια γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση και άλλη μία προστίθεται στις θέσεις των υφυπουργών, ενώ μπαίνουν στο υπουργικό σχήμα 3 στελέχη της νεότερης γενιάς. Ο αριθμός υπουργών και υφυπουργών δεν αυξάνεται, αφού ήδη ο Υφυπουργός Άμυνας, Ν. Χαρδαλιάς έχει εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής και δεν έχει αντικατασταθεί».