«Η Ελλάδα, βαθιά προσηλωμένη στην εφαρμογή των διεθνών της συμφωνιών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και στη λογική του σεβασμού των συνόρων, προσπαθεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, να συνδιαλέγεται ακόμα και με τους πιο “ζωηρούς” από τους γείτονές της» επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Διάσκεψη για τη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υφυπουργού, ο κ. Κουίκ εξήγησε πως «αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι μέσα από τις διμερείς, αλλά και διακρατικές συζητήσεις, να βρίσκουμε όλα εκείνα τα πεδία συνεργασίας που μας ενώνουν και όχι να “μπλοκαριζόμαστε” αποκλειστικά από αυτά που μας χωρίζουν». «Και έχουμε άπλετο χώρο δράσης συνεργασιών με τις γειτονικές μας χώρες, όπως στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού, της παιδείας, του αθλητισμού, του πολιτισμού» προσέθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις ειδικότερες σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων, που τέθηκαν ως «ανοικτό ζήτημα» από αρκετούς συμμετέχοντες υπουργούς, όπως επισημάνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο υφυπουργός παρέπεμψε στο πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην ΠΓΔΜ.

«Ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς, όπως εξάλλου ο ίδιος δήλωσε, συζήτησε με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ, για τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν, για το κοινό μέλλον των δυο κρατών μας, όπως και για τα πολύ θετικά αποτελέσματα που είχαμε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στη συνάντηση στα Σκόπια, ανάμεσα σε πολυπληθείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, 17 από τη μεριά της FYROM, 25 από τη δική μας μεριά, που δείχνει ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες μας αναπτύσσονται πιο εντατικά, σε σχέση σχεδόν με κάθε άλλο γείτονα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ, κάνοντας ταυτόχρονα ειδική μνεία στις καινούργιες σιδηροδρομικές γραμμές και στους νέους αγωγούς για το φυσικό αέριο.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία των πανεπιστημίων των δύο χωρών και στη συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών και υπογράμμισε πως «συζητάμε τα θέματα της ενέργειας, των μεταφορών, της έρευνας, της αστυνομικής συνεργασίας και για την ασφάλεια όλης της περιοχής».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας στο ίδιο πρίσμα και παραπέμποντας εκ νέου στον υπουργό Εξωτερικών, είπε πως, όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, δικαιώθηκε η πολιτική μας της μη επέμβασης στα εσωτερικά του βόρειου γείτονά μας. «Θα είδατε ότι τα τελευταία δυόμιση χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει βγάλει ούτε μια ανακοίνωση για τα εσωτερικά ζητήματά της. Η Ελλάδα στήριξε και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τη σταθερότητα, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της φίλης βόρειας γείτονός μας» κατέστησε σαφές ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως «αυτός ο δρόμος απαιτεί και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας, οικονομικές, κοινωνικές και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και κάθε αλυτρωτισμό που υπάρχει και που δημιουργεί ανύπαρκτα γεωπολιτικά προβλήματα, γιατί εμείς δεν έχουμε γεωπολιτικά προβλήματα μεταξύ μας, δεν έχουμε γεωστρατηγικά προβλήματα» και συμπλήρωσε: «Ίσα-ίσα έχουμε κοινά συμφέροντα. Ο αλυτρωτισμός μετατρέπει αυτά τα κοινά μας συμφέροντα, πολλές φορές, σε έναν αγώνα, σε μια διαμάχη περί πολιτισμού, όπως λένε και στην πολιτική επιστήμη».

Στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στη Διάσκεψη SEECP, με βάση την ενημέρωση του υφυπουργού, ο Τέρενς Κουίκ είχε ιδιαίτερες συναντήσεις για διμερή θέματα ή σύντομες συνομιλίες για τρέχοντα θέματα της περιοχής και διεθνή, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Τσαβούσογλου, της FYROM Νικολάι Ντιμιτρόφ, της Μάλτας Καρμέλο Αμπέια, της Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι και της Ρουμανίας Τέοντορ Μελεσκάνου, τους υφυπουργούς Επικρατείας της Ιταλίας Μπενεντέτο Ντελα Βέντοβα, Εξωτερικών της Κολομβίας Πάτι Λοντόνιο Γιαραμίγιο, Διασποράς της Σλοβενίας Γκόραζντ Ζμαβσκ και τον γενικό γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Φαταλάχ Σιγιλμάσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης