«Ο υπουργός Επικρατείας καταγγέλλει δημόσια ως αντισυνταγματικό το σχέδιο νόμου που μόλις χθες εισηγήθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και παραμένει στη θέση του σαν να μη συμβαίνει τίποτα», αναφέρει σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Ακολούθως προσθέτει: «Ας καταλήξουν τουλάχιστον πριν φθάσουν στη Βουλή. Μετά την επιλογή της φυγής δια της αποχής, προέκυψε και μια δεύτερη, alt right εκδοχή. Τελικά νομοθετούν αντισυνταγματικά όπως ισχυρίζεται ο κ. Βορίδης ή απλώς συνταγματολογούν αντικυβερνητικά όπως λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Συμπερασματικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ σοβαρά για να τα διαχειρίζεται μια δεξιά κυβέρνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για μένα υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας»

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής, επιμένει στο ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εξηγώντας τους τρεις λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, ενώ αναφέρθηκε και στο γιατί δεν παραιτείται από τη στιγμή που διαφωνεί.

Υπενθύμισε ότι την κυβέρνηση την ορίζει ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός δεν μου το θέτει το θέμα της παραίτησης» και «δίνει έναν δρόμο» με την αποχή σε μένα που «θέλω απαλλαγή και να μη θυσιάσουμε το σπουδαίο έργο της κυβέρνησης».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερθείς στο ζήτημα της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έρχεται να προασπίσει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιχείρημα, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ότι «το ζήτημα με έχει απασχολήσει από τα φοιτητικά μου χρόνια και το γεγονός ότι δεν πείθομαι έγκειται σε δύο σημεία. Το πρώτο επιχείρημα λέει ότι προασπίζεται την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν το λέει το δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς σε δύο περιπτώσεις το 2010 και το 2017 εξέτασε προσφυγές κατά κρατών να χορηγήσουν το δικαίωμα γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια και απάντησε ότι πρόκειται για ζήτημα που εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των κρατών να το ρυθμίσουν αν όμως δεν το ρυθμίσουν δεν υπάρχει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Και πρόσθεσε, «τα ηθικά και δικαιακά ζητήματα είναι συνδεδεμένα για εμένα. Αν για παράδειγμα η απόφαση του δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν άλλη ακόμα και αν δεν μου άρεσε θα τη λάμβανα σοβαρά υπόψιν».

«Στο Σύνταγμά μας λέει ότι η οικογένεια είναι θεμέλιο του έθνους μαζί με τη μητρότητα και είναι υπό την προστασία του κράτους και αυτό επικαλέστηκα υπέρ της απόφασής μου. Για μένα υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας. Άρα για να περάσει ο νόμος , κατά τη γνώμη μου, χρειαζόμαστε έναν διαφορετικό ορισμό της οικογένειας», τόνισε ο κ. Βορίδης .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τρίτο σημείο είναι η έκφραση της διαφωνίας, όπως είπε. Ανέφερε πως δεν μπορεί να ακούσει τη σύσταση του πρωθυπουργού για όσους διαφωνούν, να πάνε στην αποχή. Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της παραίτησής του από την κυβέρνηση εφόσον διαφωνεί, επισήμανε πως ο πρωθυπουργός αποφασίζει τη σύνθεση της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι δεν του έθεσε το ζήτημα της παραίτησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης