Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη.

Τόσο ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας όσο και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αναφέρονται με θέρμη στο έργο του πρώην πρωθυπουργού, ως αναμορφωτή της Ελλάδας, ενώ δεν έχουν λείψει και οι αναφορές στον διεθνή Τύπο και ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρομπέρτα Μέτσολα: «Η Ευρώπη πενθεί μαζί με το λαό της Ελλάδας για την απώλεια»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, με ανάρτηση της στο Χ στην ελληνική γλώσσα, εξέφρασε  τα ειλικρινή συλλυπητήρια της στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και στους δικούς του ανθρώπους και παράλληλα αναφέρει: «Ένας βαθιά ευρωπαϊστής και οραματιστής πολιτικός. Ένας ηγέτης του οποίου η παρακαταθήκη διατηρεί μια ξεχωριστή θέση τόσο στην Ελληνική όσο και στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή».

Όλαφ Σολτς: «Τιμούμε τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη δέσμευσή του για ένα σύγχρονο κράτος»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε στο δικό του μήνυμα:

«Ο Κωνσταντίνος Σημίτης, ο επί μακρόν επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν σπουδαίος Ευρωπαίος και φίλος της Γερμανίας. Τιμούμε τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη δέσμευσή του για ένα σύγχρονο κράτος. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του».

 

Νίκος Χριστοδουλίδης:« Θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης προέβη σε ανακοίνωση για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αισθήματα θλίψης πληροφορήθηκα τον θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη. Ο Κώστας Σημίτης ήταν μια εξέχουσα, ηγετική φυσιογνωμία τόσο ως αγωνιστής κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα όσο και κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.  Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας μαζί, και σε πλήρη και αγαστή συνεργασία, με τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, οδήγησαν την Κύπρο στο μεγαλύτερο της επίτευγμα από το 1960, στην απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τον Δεκέμβριο του 2002 στην Κοπεγχάγη.

Ο Κώστας Σημίτης, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2003, υπέγραψε τον Απρίλιο του 2003 στην Αθήνα την ένταξη των δέκα νέων μελών στην Ένωση μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, μαζί με τον αείμνηστο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.  Ο ήπιος πολιτικός του λόγος, μακριά από λαϊκισμούς, και η πολιτική του δράση εδράζονταν σε μια διαρκή φιλοσοφία εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα, ο Κώστας Σημίτης διέπρεψε και ως πανεπιστημιακός καθηγητής στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Για όλα αυτά, δικαίως, θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και του Ελληνισμού, καθώς και στη μνήμη του Κυπριακού Ελληνισμού.  Εκ μέρους της Κυβέρνησης, εμένα προσωπικά και του κυπριακού λαού εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τον ελληνικό λαό και τους οικείους του εκλιπόντος».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης