Για ακόμη μία φορά συγκλόνισε η Μαρία Καρυστιανού, η γυναίκα που έχασε την κόρη της στο μοιραίο δυστύχημα των Τεμπών, απευθύνοντας ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο στην εκδήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Στην αρχή της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 57 θυμάτων του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, ενώ έγινε αναφορά και στο καταδικαστικό ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου.
«Στη χώρα σας θα τολμούσε κανείς να βάλει τιμή στην ανθρώπινη ζωή; Σε εμάς την κοστολόγησαν, όσο ένα εισιτήριο του τρένου. Τα παιδιά μας δεν ήθελαν να πεθάνουν, ήθελαν να ζήσουν, να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους».
«Δεν ήταν αυτή η μοίρα τους, ούτε ήταν “θυσία” όπως χαρακτηρίστηκαν. Ανθρωποθυσίες δε συμβαίνουν το 2024. Θα έδινα τα πάντα για να μην ήμουν εδώ να σας μιλάω».
Χειροκροτήματα και συγκίνηση σκόρπισε η Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Τα Τέμπη δεν ήταν μεγάλο δυστύχημα, αλλά κρατικό έγκλημα» pic.twitter.com/W2Qz2K5ZhO
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ— john 🪡 ntin (@JohnToyp) February 14, 2024
«Δεν μιλώ κομματικά, δεν έχω κάποιο όφελος. Θα έδινα τα πάντα, ώστε να μην ήμουν εδώ για να μιλήσω για όλα αυτά. Παραμένω περήφανη για τους προγόνους μου, αλλά και για όλους τους Έλληνες που η ψυχή τους σήμερα είναι εδώ. Μιλάω ως ενεργός πολίτης, διότι μας ενδιαφέρει να τιμωρηθούν οι ένοχοι που σκότωσαν τα παιδιά μας. Μας ενδιαφέρει να ζούμε σε ένα Κράτος Δικαίου και η κατάργηση της πολιτικής ασυλίας. Μας ενδιαφέρει η αδέσμευτη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Μας ενδιαφέρει η ελευθερία του Τύπου, ώστε να βγαίνουν όλα στα φως. Προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία στα Τέμπη. Φτιάξαμε ένα ψήφισμα μόνοι μας, ώστε να καταργηθεί η ασυλία των πολιτικών όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες».
Αναφερόμενη στη χθεσινή Εξεταστική για τα Τέμπη και τα όσα κατέθεσε ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής, η κα Καρυστιανού, δήλωσε πως «κατέθεσε αθώος σε ένα έγκλημα που όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο».
«Ο πρώην υπουργός γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται σε ασφαλές περιβάλλον. Τόλμησε να αναφερθεί σε εμάς, λέγοντας ότι ο πόνος μας θα έπρεπε να είναι βουβός, ώστε να ακούγεται μόνο η δική του φωνή. Κ. Καραμανλή, ακούγοντας σας, σκέφτηκα τι λυπηρό οι νομοθέτες δεν μερίμνησαν για ανθρώπους σαν εσάς δεν μπόρεσαν να φανταστούν το μέγεθος της αναξιοπρέπειας για ανθρώπους σαν κι εσάς. Πλέον είστε μια μειοψηφία, εσείς και οι υποστηρικτές σας. Η κοινωνία οραματίζεται τη δικαιοσύνη και την ταφή όσων εκπροσωπείτε».