“Εχουμε ιστορικό χρέος να είμαστε απέναντι στον αντισημιτισμό, ως Ευρωπαίοι και ως Θεσσαλονικείς, διότι ο αντισημιτισμός συνεχίζει να είναι μια σύγχρονη απειλή”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, υπενθυμίζοντας τον βαρύ φόρο που πλήρωσε η Εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης, “με αφορμή τη συγκρότηση της πρώτης ευρωπαϊκής στρατηγικής κατά του αντισημιτισμού και η συμπλήρωση ενός χρόνου από την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης”.

“Αυτή η εβδομάδα άνοιξε την Τρίτη, με την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για τη μάχη κατά του αντισημιτισμού, για την οποία έχω εγώ την τιμή να έχω την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πού είναι το πρώτο στρατηγικό κείμενο μιας συνεκτικής άμυνας της Ευρώπης απέναντι στον αντισημιτισμό και χθες είχαμε μία άλλη μαύρη αφορμή, τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης”, είπε ο κ. Σχοινάς, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του δικηγόρου Στέφανου Σταύρου, με τίτλο “Οικογενειακές ιχνηλασίες. Θεσσαλονίκη, κατοχή-εμφύλιος”, που έγινε στην αίθουσα του Συνδέσμου βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Σύγχρονη απειλή ο αντισημιτισμός

“Ο αντισημιτισμός συνεχίζει να είναι μια σύγχρονη απειλή και έχουμε ένα καθήκον μνήμης, καθώς έχουμε πολύ ανησυχητικά στοιχεία που λένε ότι το 38% των Εβραίων που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, κάποια στιγμή σκέφτηκαν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ζήσουν αλλού και έχουμε πολλές εγκληματικές, τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εβραϊκών κοινοτήτων στο Χάλε, στην Κοπεγχάγη, στο Παρίσι”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και συνέχισε: “Και έχουμε ένα ιστορικό χρέος, λοιπόν, και ως Ευρωπαίοι και ως Θεσσαλονικείς, γιατί ο μεγαλύτερος φόρος αίματος στο Άουσβιτς και το Birkenau πληρώθηκε από Θεσσαλονικείς Εβραίους. Οι Θεσσαλονικείς Εβραίοι ήταν αυτοί που έκαναν τη μεγαλύτερη απόσταση, με τα τρένα του θανάτου, και όταν έφταναν εκεί δεν είχαν τις φυσικές αντοχές να δουλέψουν και οδηγούνταν κατευθείαν στα κρεματόρια. Χρειάζεται αυτή η ιστορική μνήμη και θέλω να γίνει αφορμή και για μια σύγχρονη ματιά στο παρελθόν, την οποία την οφείλουμε στην ιστορία, στους νεκρούς, στους επιζήσαντες και την οφείλουμε, φυσικά, και στη νέα γενιά. Συναντήθηκα πρόσφατα με τον David Harris ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Εβραϊκού Αμερικανικού Κογκρέσου και μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες κατά του Ολοκαυτώματος παγκοσμίως. Ζει στην Αμερική και μου είπε το εξής συγκλονιστικό: Οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας έφυγαν από την Ευρώπη γιατί για αυτούς η Ευρώπη ήταν κόλαση. Κάντε κάτι ώστε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να δουν την Ευρώπη ως ένα μέρος στο οποίο είναι περήφανοι να μείνουν. Είναι ένα χρέος που μας αφορά όλους και ίσως περισσότερο τους Χριστιανούς της Θεσσαλονικείς”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Σχοινάς είπε ότι στο βιβλίο του ο Στέφανος Σταύρου βλέπει την ιστορία σαν καθρέφτη. Δεν δημιουργεί μύθους, διηγείται ιστορίες πραγματικές, η ιστορία ανθρώπων που διαμορφώνουν αλλά και διαμορφώνονται από τα γεγονότα και τις εξελίξεις της εποχής.

 

Φάρος εξωστρέφειας η Θεσσαλονίκη και τώρα που είναι επίκεντρο “αρνησιών”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Περιγράφει μία Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου, ανοιχτή, πολυπολιτισμική, κοσμοπολίτικη, κοσμογυρισμένων ανθρώπων, πολύγλωσση, αστικής κουλτούρας, μία Θεσσαλονίκη με συμπολίτες μας που δημιουργούσαν, ζούσαν σε μία ανεκτική και ελεύθερη κοινωνία, σε μία Θεσσαλονίκη διεθνή, εξωστρεφή, ανεκτική, φιλική, δημοκρατική ανθρώπινη, μία Θεσσαλονίκη που ίσως είναι το καλύτερο παράδειγμα αυτού που σήμερα μάθαμε να λέμε ευρωπαϊκός τρόπος ζωής”, επισήμανε και πρόσθεσε: “Οπως, όμως, πολύ συχνά συμβαίνει στην ιστορία, αυτό το βιβλίο ζωής, αυτή η πορεία ζωής έχει και μαύρες σελίδες, έχει μαύρες τρύπες. Εχει μίσος, έχει αδελφοκτόνες έριδες, αίμα, μάχες. Και μία, ίσως την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης και στην Ευρωπαϊκή ιστορία, που είναι ο αφανισμός των Εβραίων συμπολιτών μας. Βέβαια, αν δει κανείς μακροσκοπικά αυτήν την πορεία, υπάρχουν οι καλές εποχές της πόλης και οι μαύρες εποχές της που μας κλόνισαν αλλά δεν μας εξέτρεψαν”.

Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη σημερινή εικόνα της Θεσσαλονίκης και στις φασιστικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών , λέγοντας: “Η Θεσσαλονίκη παραμένει να έχει αυτή την εξωστρεφή δυναμική, κοσμοπολίτικη, διεθνή αντίληψη για τα πράγματα ακόμα και σε στιγμές δύσκολες, σαν την τωρινή, όπου έχει γίνει το επίκεντρο των αρνησιών ή των δυσκολιών, συνεχίζει να είναι ένας φάρος εξωστρέφειας και ευρωπαϊσμού”.

Την Κυριακή ο κ. Σχοινάς θα επισκεφθεί το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας για να τους παρουσιάσει την ευρωπαϊκή στρατηγική κατά του αντισημιτισμού.

Στο βιβλίο του ο Στέφανος Σταύρου γράφει για τις οικογένειες του πατέρα του, της μητέρας του και του νονού του, ενώ περιγράφει και τον αφανισμό των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Επίκεντρο” και γι’ αυτό μίλησαν ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος, οι συγγραφείς Σάκης Μουμτζής (έχει γράψει τον πρόλογο), Σίμος Μπενσασσών και ο Στέφανος Σταύρου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης