«Στη διάρκεια της θητείας μου θα προσπαθήσω η Προεδρία να συμβάλει στην προσπάθεια για να βγει ο τόπος απ’ αυτό το τέλμα που βρισκόμαστε σήμερα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της τελετής υποβολής ευχών για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι δεν θα είναι τυπικός ο ρόλος του, αλλά θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που επιτρέπει το Σύνταγμα, το οποίο πρόκειται να σεβαστεί στο ακέραιο.
«Θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια του Συντάγματος, μαζί με όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν ώστε ο λαός μας να ξαναβρεί τον δρόμο του και ο τόπος μας να ξαναβρεί εκείνη την αξιοπρέπεια που του αξίζει».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε την αναφορά του, στη χθεσινή ανάληψη των καθηκόντων του, για την Ευρώπη λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μόνο μια Οικονομική Ένωση, διότι, όταν ιδρύθηκε, δεν οικοδομήθηκε ως αμιγώς Οικονομική Ένωση. Ιδίως όταν διαμορφώθηκε ο ενιαίος πλέον φορέας όλων των επιμέρους Κοινοτήτων ήταν σαφές ποιο ήταν το μήνυμα που οι ιδρυτές ήθελαν να στείλουν: «Η Ευρώπη είναι πρωτίστως η Ευρώπη των Λαών, η Ευρώπη της αξίας του Ανθρώπου, η Ευρώπη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Ευρώπη που θεμελιώθηκε για να μην ξαναζήσει ο κόσμος τον εφιάλτη παγκόσμιων πολέμων, οποιασδήποτε μορφής».
«Η Οικονομική Ένωση και ιδίως η Νομισματική Ένωση δεν είναι αυτοσκοπός για την Ευρώπη. Θεσμοθετήθηκαν για να υπηρετούν τον άνθρωπο, τα δικαιώματά του, τις αξίες της Ευρώπης. Δηλαδή, στην ουσία, η Οικονομική και Νομισματική Ένωση είναι ένα κομμάτι της ενοποίησης της Ευρώπης. Αλλά δεν είναι η μόνη ενοποίηση. Αν δεν υπάρξει ενοποίηση η οποία οδηγεί στο να αποφευχθούν πλέον τα δημοκρατικά ελλείμματα τα οποία παρατηρούμε σήμερα, τότε δεν θα είναι ολοκληρωμένο το οικοδόμημα της Ευρώπης» πρόσθεσε.
Σχετικά με ενδεχόμενες πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει για την επίτευξη συνεννόησης για να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε αναφορά στο τι ισχύει, εκ του Συντάγματος , για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, επισημαίνοντας: «Το Συμβούλιο αυτό δεν προβλέπεται ρητώς από το Σύνταγμα. Λειτουργεί σύμφωνα με Συνθήκη του Πολιτεύματος, όπως λέμε στον χώρο του Συνταγματικού Δικαίου. Μπορεί να συγκληθεί μόνον όταν ζητηθεί είτε από τον πρωθυπουργό, που είναι το συνήθως συμβαίνον, είτε από άλλους αρχηγούς κομμάτων, αλλά υπό τον όρο ότι θα το δεχθεί ο πρωθυπουργός. Άρα, λοιπόν, δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που παίρνει αυτήν την πρωτοβουλία, είναι ο πρωθυπουργός και τα πολιτικά κόμματα. Εάν χρειασθεί, θα το πράξω, όπως ακριβώς έχει καθιερωθεί. Αλλά και πέρα απ’ αυτό, να θυμάστε ότι ο ρόλος μου είναι να ενώσω όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, ώστε να συμβάλουν. Γιατί η προσπάθεια είναι κοινή. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις σχετικά με το πώς μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί, αλλά ο στόχος είναι κοινός. Αυτό μην το ξεχνάμε».