Η εξεύρεση μιας οριστικής, βιώσιμης και καθαρής λύσης αναφορικά με το δημόσιο χρέος αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωζώνης. Στη διάρκεια της ομιλίας του εξήγησε ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται από τους Ευρωπαίους εταίρους, τονίζοντας παράλληλα ότι ποτέ κανένας λαός στην Ευρώπη δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος.
«Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε το σεβασμό. Στόχος μας είναι η ελάφρυνση του χρέους, το βάρος του οποίου είναι δυσβάσταχτο, και πρέπει να μειωθεί προκειμένου να “ανασάνουμε”. Δύο χρόνια τώρα, όλοι οι Έλληνες έχουμε κάνει μία πρωτοφανή εθνική προσπάθεια, μία πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή. Ποτέ, κανένας πολίτης, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η εθνική μας προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους. Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε ακριβώς αυτό το σεβασμό. Και μπορούμε. Η Ελλάδα μπορεί», σημείωσε αρχικά.
«Στόχος μας ήταν και είναι, και σήμερα, να πετύχουμε ελάφρυνση του βάρους του χρέους του παρελθόντος, που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη. Αυτό το βάρος, στις πλάτες κάθε Έλληνα πολίτη, είναι δυσβάσταχτο. Πρέπει να μειωθεί, για να ανασάνουμε. Και παράλληλα, προχωράμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την Ελλάδα. Διαρθρωτικές αλλαγές, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και νοοτροπίες δεκαετιών. Αλλαγές, που βέβαια, απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκε στις σκληρές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου.
«Ξεκινήσαμε σήμερα το τελικό στάδιο μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης. Διαπραγμάτευση, για μια συνολική απάντηση στην ευρύτερη κρίση, όχι απλά στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά και στην ευρωπαϊκή κρίση. Κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί, αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις. Αποφάσεις, για την κρίση που έχει πια πανευρωπαϊκή διάσταση. Μια κρίση εμπιστοσύνης, στην οποία πιστεύω ότι έχουμε τη βούληση να απαντήσουμε συλλογικά», επεσήμανε.
Και εξήγησε λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία, επαναλαμβάνοντας ξανά ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να «βάλει τάξη στα του οίκου της».
«Βούληση για βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση, βούληση για στήριξη και ανάπτυξη, βούληση για θέσεις εργασίας. Βούληση για οικονομία ανταγωνιστική, αλλά και για κοινωνία με συνοχή. Βούληση να βρεθεί βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, με την συμμετοχή στα βάρη και του ιδιωτικού τομέα, ειδικά των Τραπεζών. Βούληση να ενισχυθεί ο ισχυρός μηχανισμός παρέμβασης στις αγορές ομολόγων, το λεγόμενο EFSF. Βούληση, τελικά, να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας και τον συντονισμό μας μέσα στην Ευρωζώνη, προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας και των λαών μας», σημείωσε.
«Ο ελληνικός λαός βάζει και θα συνεχίζει να βάζει τάξη στο σπίτι του. Το αποφασίσαμε, το κάνουμε. Με όπλο την αξιοπιστία μας, αναζητούμε μια πιο καθαρή, μια οριστική λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Λύση, που ανακουφίζει τους Έλληνες από ένα βάρος ιστορικό. Λύση, που θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα μάτια των πολιτών της Ευρώπης. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Συνεχίζεται, με την Ελλάδα παρούσα, με την Ελλάδα να έχει συγκεκριμένους και αποσαφηνισμένους στόχους», πρόσθεσε.
Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί
Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, παρουσία των προέδρων της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο, Από ελληνικής πλευράς, το παρών έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Καλά πληροφορημένη πηγή σημείωνε χθες από τις Βρυξέλλες ότι το ζητούμενο πλέον για την ελληνική πλευρά είναι ο εντοπισμός των διορθωτικών αλλαγών που θα κάνουν «βιώσιμο» το χρέος και θα επιτρέψουν την υιοθέτηση ενός πιο ισορροπημένου σχήματος αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτό που συμφωνήθηκε στις 21η Ιουλίου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ελλάδα θα επιδιώξει να δοθεί μια «οριστική, καθαρή και ασφαλής λύση τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής απόψεως», όπως εξάλλου τόνισε και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία μέχρι την Τετάρτη, όταν και θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα. Το ζητούμενο είναι να πραγματοποιηθεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε τέτοιο ποσοστό ώστε από τη μια πλευρά να μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταστεί βιώσιμο και από την άλλη να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την άποψη της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή η πάγια θέση των Ευρωπαίων είναι ότι η όποια ρύθμιση συμφωνηθεί με τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα και να μη συνιστά πιστωτικό επεισόδιο.