Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων στην υπό εξέλιξη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, που τώρα εστιάζεται στις δυο νέες συνθήκες για το δημοσιονομικό σύμφωνο και το ESM.
Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων έλεγαν ότι η συζήτηση για το PSI και το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική.
Θα συνεχισθούν εντατικά οι διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο της απόφασης της 26ης- 27ης Οκτωβρίου, με στόχο η επίσημη προσφορά να γίνει μέχρι 13 Φεβρουαρίου. Η ολοκλήρωση του PSI συνδέεται βεβαίως με την πρόοδο που πρέπει να επιτευχθεί ως προς το νέο πρόγραμμα.
Παρατίθεται η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
Το Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευαγγέλου Βενιζέλου, αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ αφενός μεν της Ελλάδας (με τη στήριξη της τρόικας και των υπολοίπων μελών της διαπραγματευτικής ομάδας του EWG), αφετέρου δε του ιδιωτικού τομέα ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο το οριστικό σχήμα του PSI.
Στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης της 26/10/2011. Με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα λήξεων ελληνικών ομολόγων, ειδικότερος στόχος είναι η επίσημη προσφορά για το PSI να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2012. Τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του Eurogroup που αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Το Eurogroup συζήτησε την επικαιροποιημένη Ανάλυση Βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που ετοίμασε η τρόικα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ. Κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτή είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως έως έναν βαθμό και το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων.
Όπως ρητά προβλέπει η απόφαση της 26/10 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το Eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.
Οι βασικές δεσμεύσεις, όπως έχει τονιστεί κατʼ επανάληψη στη Βουλή, θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI. Καθοριστικές είναι από την άποψη αυτή οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής Κυβέρνησης.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά