«Η πλειονότητα των δημόσιων υπαλλήλων κράτησε όρθιο το Δημόσιο με πατριωτισμό, τον καιρό της κρίσης και των μνημονίων», τόνισε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του σχεδίου νόμου για τον στρατηγικό σχεδιασμό των προσλήψεων και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ.
«Θέλουμε εκείνη τη δημόσια διοίκηση και εκείνο το κράτος, το οποίο να είναι δημοκρατικό, διαφανές, ανεξάρτητο, αξιοκρατικό. Θέλουμε Δημόσιο το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αποστολής της δημόσιας διοίκησης», είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για την αντίληψη της κυβέρνησης για τη Δημόσια Διοίκηση.
Ειδικά για τον πολυετή προγραμματισμό, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο θεσπίζεται σύστημα στρατηγικού προγραμματισμού διενέργειας προσλήψεων για το τακτικό και εποχικό προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης, με σκοπό τον καλύτερο προγραμματισμό, την αναβάθμιση, την επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης αιτημάτων πρόσληψης προσωπικού στους φορείς του Δημοσίου. Εξήγησε ακόμη ότι «προκειμένου να εγκριθεί και να αποτυπωθεί στη συνέχεια, στον ετήσιο προγραμματισμό μία θέση, πρέπει να είναι ψηφιακά αποτυπωμένη στο αντίστοιχο ψηφιακό οργανόγραμμα με το αντίστοιχο περίγραμμα θέσης».
«Η μόνη δική μας σκοπιμότητα δεν είναι το ποιος θα κάνει τον ετήσιο προγραμματισμό, για το 2020- που θα είναι φυσικά η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου που θα πάρει την εντολή. Η δική μας σκοπιμότητα είναι μία δημοκρατική, αξιοκρατική Δημόσια Διοίκηση στην υπηρεσία του ελληνικού λαού», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου η οποία προανήγγειλε πλήρη «ηλεκτρονικοποίηση» όλων των διαδικασιών του ΑΣΕΠ από το 2020 και μετά, με σκοπό την επιτάχυνση και τη διαφάνεια.
Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αφού επισήμανε ότι «η Δημόσια Διοίκηση, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων στοχοποιήθηκε και σε επίπεδο προσωπικού και σε επίπεδο δομών και σε επίπεδο λειτουργίας», αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε το Δημόσιο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από την «τραυματική περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά», με την «περίφημη διαθεσιμότητα», «τις 3.000 απολύσεις», «την περίφημη αξιολόγηση που είχε συνδεθεί με την υποχρεωτική ανεπάρκεια του 15%, η οποία δυσφήμισε την έννοια της αξιολόγησης».
H κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι η πρώτη φάση διακυβέρνησης, το 2015, έθεσε προτεραιότητα την αποκατάσταση των αδικιών, την επαναπρόσληψη των απολυμένων, την κατάργηση της διαθεσιμότητας. Στη δεύτερη φάση, δηλαδή την περίοδο 2016-2018, όπως σημείωσε προχώρησαν οι αναγκαίες αλλαγές για την ανεξαρτησία, την αξιοκρατία της Δημόσιας Διοίκησης, τη σύγχρονη λειτουργία και την αποκατάσταση της κανονικότητας στην εσωτερική λειτουργία της όπως η κινητικότητα, τους διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς, τα ψηφιακά οργανογράμματα.
«Πλέον, έχοντας φύγει από τα μνημόνια, και έχοντας ανακτήσει τις πολιτικές επιλογές, περνάμε στην τρίτη φάση», είπε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ενημέρωσε ότι οι στόχοι στη φάση αυτή είναι:
– η λειτουργία, η προοπτική και η ανάπτυξη της Δημόσιας Διοίκησης πρέπει να είναι απόλυτα συνδεδεμένη και να υπηρετεί το ολοκληρωμένο σχέδιο, τη στρατηγική της κυβέρνησης για την παραγωγική, αναπτυξιακή και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
– η συνέχεια της υλοποίησης, επιτάχυνση και επέκταση των μεγάλων θεσμικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
– η στήριξη των πρωταγωνιστών της δημόσιας διοίκησης, με επένδυση στη γνώση, την κατάρτιση, την αξιοποίηση των προσόντων του προσωπικού.
– να υπάρξει δημόσια διοίκηση ανοιχτή στις τεχνολογικές εξελίξεις.