Στους οικονομικούς εισαγγελείς προσήλθαν αυτοπροσώπως, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, η Ελένη Παπακωνσταντίνου, ξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της, Συμεών Σικιαρίδης, και ο άνδρας της αδελφής της, Ανδρέας Ρωσσώνης.

Μαζί τους ήταν ο δικηγόρος τους, Γιώργος Στεφανάκης. Κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφου με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Tι υποστήριξαν στο υπόμνημά τους

Στο υπόμνημά τους υποστήριξαν ότι οι καταθέσεις τους δικαιολογούνται πλήρως από τα εισοδήματά τους και τις φορολογικές τους δηλώσεις. Επιπλέον, αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε σχέση με την αλλοίωση της λίστας και την αφαίρεση των ονομάτων τους από αυτή. Φέρονται να επικαλέστηκαν, συγκεκριμένα, τα χρήματα που εισέπραξαν από την πώληση ακινήτου αλλά και τα εισοδήματά τους που ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το 2005, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, ανέρχονταν σε 4.200.000 ευρώ, ενώ μετά το 2005 ήταν 6.300.000 ευρώ.

Για πολιτικό παιχνίδι έκανε λόγο, βγαίνοντας από το γραφείο των οικονομικών εισαγγελέων περί τις 15.10, η ξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. «Δώσαμε απαντήσεις για την έλλειψη οποιασδήποτε σχέσης με τη νόθευση. Δεν μας αφορά καθόλου το ζήτημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος τους, Γιώργος Στεφανάκης.

Επεσήμανε, δε, πως οι καταθέσεις τους δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, ενώ ανέφερε πως δεν είχαν σχετική ενημέρωση από τη HSBC. Η δικηγόρος, Ελένη Παπακωνσταντίνου, μιλώντας με δημοσιογράφους δήλωσε: «Δεν έχω καμία σχέση με το πολιτικό παιχνίδι. Εγώ πριν δεν ήξερα τίποτα. Στις 28 Δεκεμβρίου έμαθα από τον εξάδελφό μου για την υπόθεση. Οι καταθέσεις μας δικαιολογούνται στο πολλαπλάσιο από τα εισοδήματά μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά του ο Ανδρέας Ρωσσώνης αναφέρθηκε στον μη ενεργό λογαριασμό του που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ σημειώνοντας: «Ο λογαριασμός αυτός άνοιξε επτά-οκτώ χρόνια πριν, το 2005. Υπήρχαν κινήσεις σε αυτόν. Ο λογαριασμός έκλεισε το 2005, οπότε και επαναπατρίστηκαν τα χρήματα με τον νόμο Αλογοσκούφη». Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, ο λογαριασμός περιείχε 750.000 ευρώ και 150.000 δολάρια.

Τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού επέμειναν ότι τα χρήματά τους ήταν απολύτως νόμιμα και έχουν φορολογηθεί, ενώ φέρονται να αρνήθηκαν όσα τους αποδίδονται για ηθική αυτουργία, υποστηρίζοντας ότι, παρόλο που ο πρώην υπουργός είναι συγγενής τους και διατηρούν σχέσεις μαζί του, αυτός δραστηριοποιείται σε άλλο πολιτικό χώρο από εκείνους.

Σήμερα καλούνται σε εξηγήσεις για δεύτερη φορά από τους οικονομικούς εισαγγελείς οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και Γιάννης Διώτης για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση.

Κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις

Τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού κλήθηκαν να διευκρινίσουν αν τα χρηματικά ποσά που εμφανίζονται να διαθέτουν βάσει του ηλεκτρονικού αρχείου που παρέδωσαν το 2010 οι γαλλικές Αρχές είναι αφενός νομίμως αποκτηθέντα και αφετέρου φορολογημένα. Κλήθηκαν επίσης να αποσαφηνίσουν αν και ποια ανάμειξη είχαν με την αφαίρεση των ονομάτων τους από το πρωτότυπο υλικό και την αλλοίωση της λίστας.

Στο μεταξύ, η έρευνα των δύο εισαγγελέων συνεχίζεται με νέες κλήσεις σε πρόσωπα που συνδέονται με την επίμαχη περίοδο της θητείας του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα οποία καλούνται να καταθέσουν τις επόμενες μέρες όσα γνωρίζουν για την πορεία της λίστας και τη νόθευση του περιεχομένου της.

Με την ολοκλήρωση αυτών των ερευνών και εφόσον δεν προκύψει ανάγκη για την εξέταση ή τη συμπληρωματική εξέταση μαρτύρων, οι εισαγγελείς θα αποτιμήσουν το σύνολο του αποδεικτικού υλικού και θα προσδιορίσουν τον βαθμό εμπλοκής και την ποινική μεταχείριση των μη πολιτικών προσώπων.

Διαβάστε επίσης:
Ενώπιον των εισαγγελέων οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Διαγραφή Παπακωνσταντίνου, Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012