Εκατόν πενήντα χιλιάδες και ίσως και περισσότεροι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα έως το 2015. Ο στόχος αυτός, στον οποίο συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, θα επιτευχθεί κυρίως μέσω μιας διαφορετικής «εφεδρείας», όπως, για παράδειγμα, της «συνταξιοδοτικής ωρίμανσης» για όσους βρίσκονται κοντά στον χρόνο σύνταξης.

«Ας μη μείνουμε στις λέξεις που μας χωρίζουν, αλλά στις διαδικασίες που μας ενώνουν» ανέφεραν χαρακτηριστικά, μετά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί.

Διευκρινίστηκε, δε, ότι, με την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού του Δημοσίου, θα επιτευχθούν μείωση προσωπικού, μείωση λειτουργικών δαπανών και εξόδων και θα υπάρξει ένα αποτελεσματικότερο, μικρότερο και πιο ποιοτικό Δημόσιο. Το δημοσιονομικό όφελος θα προκύψει μέσα από τη διαφορά μεταξύ μισθού και μέσης σύνταξης, η οποία είναι απλώς ένα ποσοστό του μισθού.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη των δύο υπουργείων, για το τρέχον έτος ισχύει ο στόχος της μείωσης του προσωπικού του Δημοσίου κατά 15.000 άτομα, αλλά με φυσική ροή αποχωρήσεων, ενώ τίθενται και στόχοι ανά έτος έως το 2015.

Κυβερνητικοί παράγοντες επεσήμαναν ότι όλα τίθενται υπό την αίρεση της έγκρισης από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας επανέρχονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου (την προσεχή Δευτέρα, 27 Αυγούστου, έρχεται το τεχνικό κλιμάκιο).

Παράλληλα, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών άφηναν εκ νέου «ανοικτό» το ζήτημα της περικοπής κατά 12% εφέτος στα ειδικά μισθολόγια και των μάχιμων ενστόλων. «Μόνον με ισοδύναμα μέτρα από τα αρμόδια υπουργεία θα διασωθούν εφέτος τα ειδικά μισθολόγια των μάχιμων ενστόλων» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη