Συντονιστείτε στο zougla radio και παρακολουθήστε live όλες τις εξελίξεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκλεισε και τυπικά η συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Κ. Παπούλιας έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού θα γίνει αμέσως μετά, δίχως να χαθεί χρόνος. Άλλωστε, στο προεδρικό βρίσκεται ήδη και ο Ιερώνυμος.  Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να λάβει τα «ηνία» από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Π. Πικραμμένο. Επίσης, μέχρι το βράδυ θα ανακοινωθούν όλα τα ονόματα των προσώπων που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση.

Εντολή στον Σαμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τι απέδωσε ο μαραθώνιος;», ρώτησε τον κ. Σαμαρά ο Κάρολος Παπούλιας κατά τα πρώτα λεπτά της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας λόγο για μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα. Ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τη συμφωνία των τριών κομμάτων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, όπως επιβεβαιώθηκε στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο και της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Σας δίνω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, γιατί τα προβλήματα της χώρας είναι μεγάλα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δείτε το video με την άφιξη του Αντ. Σαμαρά στο προεδρικό

Στις 19.00, ο νέος Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα συναντηθούν με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Εurogroup της Πέμπτης.

Τα πρόσωπα που «κλειδώνουν» για το υπουργικό συμβούλιο

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ο Βασίλης Ράπανος είναι το φαβορί για το υπουργείο Οικονομικών. Ήταν πρόταση των κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη, και δεν διαφωνεί ο κ.Βενιζέλος. Ο Χρ. Σταϊκούρας προορίζεται επίσης για τη νευραλγική θέση του υφυπουργού Οικονομίας.

Πληροφορίες θέλουν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να πηγαίνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  Για το υπουργείο Ανάπτυξης προορίζεται ο Κωστής Χατζηδάκης, ο όποιος εμφανίζεται ως «υπουργήσιμος» από την επομένη των εκλογών. Για το ίδιο πόστο ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα.

Φαβορί για τη θέση της υπουργού Τουρισμού είναι η Όλγα Κεφαλογιάννη, ανεξαρτήτως εάν η θέση αυτή αυτονομηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού ή παραμείνει ως υφυπουργείο.

«Πράσινο φως» από Φ. Κουβέλη

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι θέλει να πιστεύει πως «ως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία».

Παράλληλα, επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξουν «εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου και την άρση των μέτρων που έχουν κυριολεκτικά ματώσει την ελληνική κοινωνία».

«Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με το περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί», τόνισε ο κ. Κουβέλης. «Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση, η χώρα πρέπει να εκπροσωπείται, για εμάς το περιεχόμενο της πολιτικής είναι το ζητούμενο και η μεγάλη μας διεκδίκηση», πρόσθεσε.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί.

«Οι εξελίξεις επιταχύνονται και εντός των επόμενων ωρών, της επόμενης ημέρας θα υπάρξει η τελική απόφαση για την κυβέρνηση», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Ζητήματα προσώπων θα διευκρινιστούν το βράδυ»

Ολιγόλεπτη ήταν η συνέντευξη Τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ζητήματα που αφορούν πρόσωπα θα ρυθμιστούν μέχρι το βράδυ αναφέροντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό θα το μεταφέρει ο Γ. Ζανιάς στη συνεδρίαση του Εurogroup.

Τέλος, πρόσθεσε ότι «είναι κρίμα που αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή του στην ειδική ομάδα διαπραγμάτευσης».

Σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία επί του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.

Στη σύσκεψη μετέχουν οι Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελλούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.

«Αγκάθι» στις συνομιλίες αποτελεί το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων και ειδικότερα η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η επαναφορά της μετενέρειας σε ισχύ και τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας.

Μετά τη χθεσινοβραδινή συζήτηση παραμένουν επίσης οι διαφορές για το μεταναστευτικό.

Η εισήγηση του Ευ. Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Τη πρότασή του για στήριξη της κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόταση η οποία τελικά εγκρίθηκε παρά τις αντιδράσεις ορισμένων εκ των κορυφαίων στελεχών.

«Στην κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «μπορούμε να μετάσχουμε με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που έχουν τη γνώση και την εμπειρία να διαχειριστούν με επιτυχία τομείς του κυβερνητικού έργου», ενώ όπως εκτίμησε, 16 υπουργοί συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Ναυτιλίας που πρέπει να ανασυσταθεί, και 12 υφυπουργοί αρκούν για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.

Όπως εξάλλου επεσήμανε, τυχόν δική του άμεση συμμετοχή στην κυβέρνηση θα αποδυνάμωνε την πολιτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, γιατί θα αποδυναμωνόταν ο θεσμικός του ρόλος, ως αρχηγού του κόμματος, και στην κοινωνία καθώς «θα συνεχιζόταν η ετεροβαρής χρέωση του ΠΑΣΟΚ για κάθε οικονομικό πρόβλημα της χώρας». Κατά τρόπο ανάλογο, συμπλήρωσε, «το ίδιο ισχύει και για τα άλλα σημαντικά μας στελέχη που σήκωσαν το τεράστιο βάρος κρίσιμων τομέων του κυβερνητικού έργου τα προηγούμενα χρόνια».

Το ΠΑΣΟΚ, διεμήνυσε, δεν θα ακολουθήσει τις πρακτικές άλλων, δεν θα είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση, θα στηρίξει την κυβέρνηση ειλικρινά, επανέλαβε, τονίζοντας πως «θα μετάσχει σε αυτήν με τον τρόπο που είναι ο πιο ωφέλιμος για την αποτελεσματική λειτουργία της και την αξιοπιστία της απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης