Σκληραίνει τη στάση της η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Τουρκίας, υποστηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας. Αυτό περιγράφεται στο σχέδιο συμπερασμάτων που θα δοθεί προς έγκριση στους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι αναμένεται να καταδικάσουν εκ νέου την Τουρκία για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Σύμφωνα με το σχέδιο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν κλιμακωθεί και πάλι. Η Αθήνα λέει ότι η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά τον εναέριο χώρο της, καθώς και ότι έχει παρατηρήσει αύξηση των μεταναστευτικών ροών τόσο από τη θάλασσα όσο και από τη στεριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, επικαλούμενη διεθνείς Συνθήκες, η Άγκυρα πιέζει για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών που γειτνιάζουν με την Τουρκία, υποστηρίζοντας πως η παρουσία του Ελληνικού Στρατού αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις εκεί καθώς, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Τουρκία διαθέτει τη «Στρατιά του Αιγαίου» με έδρα τη Σμύρνη.

Οι Έλληνες έχουν, επίσης, κακές αναμνήσεις από το παρελθόν, καθώς το 1974, όταν η Χούντα απέσυρε τα στρατεύματα από την Κύπρο, η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε παράνομα κυπριακό έδαφος, παραμένοντας μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τη Δευτέρα, διπλωμάτης δήλωσε ότι «δεν είναι πιθανό» η Τουρκία να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Ο Ερντογάν ενδεχομένως να έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μόνο σε περίπτωση που δεν έχει λυθεί ως τη Σύνοδο της Μαδρίτης το πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα το έκανε αυτό μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα, που είναι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό» δήλωσε ο διπλωμάτης.

«Εάν συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει με ψυχραιμία, όπως πάντα, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να προβάλλονται τέτοιες παράλογες διεκδικήσεις», ανέφερε η ίδια πηγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης