«Ενήργησα σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή μου» δήλωσε ενώπιον του Πενταμελούς Πειθαρχικού Συμβούλιο του Εφετείου ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση της Siemens.

Ο ανακριτής έδωσε προφορικές εξηγήσεις για την πειθαρχική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας, σχετικά με ενέργειες και παραλείψεις του που είχαν -μεταξύ άλλων- ως αποτέλεσμα την διαφυγή στο εξωτερικό του Μιχάλη Χριστοφοράκου αλλά και του Χρήστου Καραβέλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά από «παρέλαση» μαρτύρων υπεράσπισης του κ. Ζαγοριανού, η διαδικασία ολοκληρώθηκε μετά τις 2 το μεσημέρι και η απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Ορισμένοι κύκλοι πάντως λένε ότι ακόμη και τώρα μπορεί να ανασταλεί η πειθαρχική διαδικασία έως ότου ολοκληρωθεί η ποινική έρευνα που εκκρεμεί σε βάρος του κ. Ζαγοριανού.

Αρχικά, ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο πρώην εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, και στη συνέχεια ο πρόεδρος Αρείου Πάγου, Ρωμύλος Κεδίκογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Κεδίκογλου ήταν αιχμηρός: «Είναι πρωτοφανές. Αλίμονο αν διώκονταν έτσι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Θα διαλυόταν η Δικαιοσύνη».

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γιάννης Αγγελάκος, ο οποίος κινήθηκε στη «γραμμή» Κεδίκογλου.

Ακολούθησε ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, ο οποίος είχε διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση για την Siemens, και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την διαφωνία του στη δίωξη του δικαστικού λειτουργού κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων του και πριν να ολοκληρωθεί το έργο του, υποστηρίζοντας ότι σε όλες τις περιπτώσεις ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας και είναι κακό να υπεισέρχεται η πολιτική στις δικαστικές αποφάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γραπτή δήλωσή του ο Γιάννης Μαντζουράνης, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Γιώργου Σκαρπέλη στην υπόθεση Siemens, τόνισε ότι η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος περιλαμβάνει τους πάντες, δηλαδή και τους δικαστές, οι οποίοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποφασίζουν εν κρυπτώ και παραβύστω κυρίως για τα πειθαρχικά τους παραπτώματα.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του ανακριτή Ζαγοριανού για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, ενώ αναμένεται ο ορισμός εφέτη ανακριτή, στις 7 Ιανουαρίου, προκειμένου να ξεκινήσει η έρευνα.

Η ποινή, με την οποία απειλείται ο κ. Ζαγοριανός, είναι μέχρι και 6μηνη αργία από τα καθήκοντά του.

Δικαστικοί κύκλοι εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τον χρόνο που επελέγη να παραπεμφθεί ο ανακριτής στο Πειθαρχικό, εκκρεμούσης της ποινικής δίωξης σε βάρος του.

Μιλούσαν μάλιστα για σπουδή, προκειμένου να «πέσει στα μαλακά» ο κ. Ζαγοριανός, καθώς η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβάλει το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι 6μηνη αργία, ενώ η ενδεχόμενη παραπομπή του στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα μπορούσε να του επιβάλει έως και οριστική παύση.

Για μηχανισμό προστασίας του Ν. Ζαγοριανού κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην προϊστάμενος της Επιθεώρησης Δικαστηρίων, Γιάννης Παπανικολάου, ο οποίος άσκησε την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του ανακριτή.

Σε έγγραφο που κοινοποίησε στον υπουργό Δικαιοσύνης, την ηγεσία του Αρείου Πάγου και του Εφετείου, επανέρχεται στην αίτηση εξαίρεσης που είχε καταθέσει ο κ. Ζαγοριανός, η οποία όπως λέει δεν του κοινοποιήθηκε, και τονίζει: «Προσέκρουσα σε έναν σκληρό και αδίστακτο πολυπρόσωπο μηχανισμό προστασίας του Ν. Ζαγοριανού. Τα πρόσωπα και του λόγους που τον οδήγησαν, οφείλει να τα βρει η Δικαιοσύνη. Όλη η ιστορία όζει, έχει οσμές διαφθοράς, αδιαφάνειας και ανομίας εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος”.

Ο κ. Παπανικολάου δεν παραλείπει να απαντήσει και στον ισχυρισμό του κ. Ζαγοριανού, σύμφωνα με τον οποίο όλα αυτά τα έκανε γιατί δεν έγινε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, λέγοντας: «Κατά τη δικαστική μου υπηρεσία δεν επιδίωξα να είμαι ούτε υπήρξα ποτέ αρεστός σε κανέναν Καίσαρα οιασδήποτε εξουσίας, αντικρούοντας πάντοτε σθεναρά και σταθερά κάθε παρέμβαση ή επέμβαση στη δικαστική μου συνείδηση από όσο ψηλά και αν προερχόταν. Και δεν υπολόγισα ποτέ τίποτα και κανέναν κατά την εκπλήρωση του καθήκοντος διαφύλαξης της δικαστικής μου ανεξαρτησίας. Γιατί φρονώ ότι η απονομή της Δικαιοσύνης θέλει Αρετή και Τόλμη, ότι ο δικαστής συλλογάται καλά αν συλλογάται ελεύθερα κατά τον Νόμο και τη συνείδησή του, και ότι αυτοκαταργείται αν αφήσει τη δικαστική του κρίση να τη διαφεντεύει το χάλκινο χέρι του φόβου”.

Διαβάστε επίσης:

Παραγγελία ποινικής δίωξης κατά Ζαγοριανού
, Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009, 14:59.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης