Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, μίλησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τα κέντρα κράτησης μεταναστών, τις επιθέσεις στο πρόσωπό της από τον συντηρητικό κόσμο και αναπτύσσει τον σχεδιασμό της για το προσφυγικό.
• Με αφορμή την ανθρωπιστική κρίση στο προσφυγικό ζήτημα, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία. Σας προσάπτουν επίσης ότι καθυστερήσατε να υποβάλετε προτάσεις χρηματοδότησης στην Ε.Ε. Γιατί εμφανίζεται το κράτος τόσο ανέτοιμο;
Τα χρηματοδοτικά προγράμματα έχουν μια περίοδο σχεδιασμού και διαπραγμάτευσης για να εγκριθούν. Δεδομένου ότι παραλάβαμε μια κατάσταση εκκρεμότητας από το 2014, η διαπραγμάτευση και κατάθεσή τους σε πέντε μήνες αποτελεί μεγάλο επίτευγμα, ενώ ταυτόχρονα στήνονται -σε πολύ δύσκολες συνθήκες όπως ξέρετε- οι υπηρεσίες που θα τα διαχειριστούν.
Η χρηματοροή αναμένεται να αποκατασταθεί τον Σεπτέμβριο, πρέπει όμως να καταλάβετε ότι πλήρη σχεδιασμό μπορείς να κάνεις όταν έχεις συγκεκριμένα και προβλέψιμα δεδομένα. Έχω υπόψη μου την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη και χαίρομαι που διαβάζει η αντιπολίτευση τα πορίσματα του Συνηγόρου και υιοθετεί τις προτάσεις του, ενώ ως κυβέρνηση τις αγνοούσε πλήρως. Τα ζητήματα είναι υπαρκτά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα διαχειριστούμε. Εδώ μιλάμε για μια απολύτως έκτακτη κατάσταση μαζικής προσφυγιάς.
• Πώς θα διασφαλιστεί η επιτυχία ενός σχεδίου μετεγκατάστασης του αυτοσχέδιου καταυλισμού στο Πεδίον του Αρεως;
Αναζητούμε την προσφορότερη λύση ώστε και οι πρόσφυγες να ανταποκριθούν και η φιλοξενία τους να είναι ανθρώπινη. Θα κάνουμε αυτοψία σε χώρους που υποδείχθηκαν από κρατικούς και κοινωνικούς φορείς, που δεν είναι κατ’ ανάγκην εκτός Αττικής, και θα επιλέξουμε αυτόν που θα συγκεντρώνει τη γενική συναίνεση. Μέχρι τότε θα αναβαθμιστεί η παρουσία όλων των υπηρεσιών μας στο Πεδίον του Αρεως.
Στο Πεδίον του Αρεως εκτυλίσσεται μια ανθρωπιστική κρίση που δεν έχει τα τυπικά προσφυγικά ή μεταναστευτικά χαρακτηριστικά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Πρόκειται περισσότερο για κοινωνικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα, που χρειάζεται τη συνέργεια όλων των φορέων. Είναι ένα καινούργιο φαινόμενο που δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις με τους γνωστούς τρόπους. Ούτε με πολιτική καταστολής και κράτησης, καθώς, όσες θέσεις κράτησης και να είχαμε, δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ούτε με τη νομοθεσία για το άσυλο και τη φιλοξενία των προσφύγων, στον βαθμό που οι άνθρωποι αυτοί δεν υποβάλλουν αίτημα ασύλου.
Τους καλούμε, με ενημέρωση που θα υπάρξει από τις ΜΚΟ που δρουν στο πεδίο και από τις δομές υποδοχής που λειτουργούν στα νησιά, να υποβάλουν αίτημα ασύλου, γιατί είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για να μπορέσουν να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα και δικαιώματα που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, καθώς υπάρχει νομική πρόβλεψη για τη φιλοξενία τους σε δομές και για τη χρηματοδότηση της διαμονής τους.
Για το διάστημα μέχρι να μπορέσουν να υποβάλουν αίτημα ασύλου, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου, σχεδιάζουμε τη φιλοξενία τους σε δομές που προγραμματίζεται να ιδρυθούν για ολιγοήμερη φιλοξενία και παροχή ημερήσιων υπηρεσιών πρώτης ανάγκης.
• Πώς θα διασφαλιστεί στο μέλλον, όταν εκταμιευτούν οι χρηματοδοτήσεις, μια κατά το δυνατόν ομαλή διαχείριση που θα αποτρέπει τη δημιουργία φαινομένων ανθρωπιστικής κρίσης;
Βασικός μας στόχος είναι η ουσιαστική ενίσχυση της Πρώτης Υποδοχής, ώστε να αποφεύγονται στο μέτρο του δυνατού τα φαινόμενα που παρατηρούνται τώρα στα νησιά. Επίσης, η φιλοξενία των αιτούντων άσυλο και η ενίσχυση των εναλλακτικών μέτρων της κράτησης. Αυτά αποτελούν τον πολυετή σχεδιασμό της κυβέρνησης, ενώ ταυτοχρόνως εξασφαλίζουμε και αξιοποιούμε και έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την έκτακτη κατάσταση που ζούμε.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr
Διαβάστε επίσης: Πεδίον εξαθλίωσης