Η «αμαρτωλή» σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού με την εταιρεία Siemens για τους «ψηφιακούς ξεναγούς» απασχόλησε σήμερα το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το ομώνυμο σκάνδαλο.

Για το θέμα εξετάστηκαν σήμερα οι πρώην πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΠΕΠ, Σταμάτης Μαύρος και Μιχάλης Σιώψης, ο πρόεδρος της επιτροπής επιλογής αναδόχου, καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Λυμπερόπουλος, καθώς και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Χρήστος Ζαχόπουλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εν λόγω σύμβαση ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2003 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και κατακυρώθηκε στη μειοδότρια Hewlett-Packard (HP) με επιλαχούσα τη Siemens.

Ωστόσο, επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη, το 2006, όταν κλήθηκε η ΗΡ να υπογράψει τη σύμβαση, αρνήθηκε, επικαλούμενη το γεγονός ότι μετά την πάροδο 36 μηνών, άλλαξαν τα δεδομένα και δεν την συνέφερε η τότε προσφορά.

Κλήθηκε τότε η δεύτερη μειοδότρια Siemens, η οποία ανέλαβε το έργο με τη δέσμευση να το παραδώσει τον Απρίλιο του 2008. Δεν το έπραξε, ωστόσο, και τον Οκτώβριο του 2008, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ), η σύμβαση καταγγέλθηκε με υπαιτιότητα της γερμανικής εταιρείας, κατέπεσαν οι εγγυητικές επιστολές προκαταβολής (3,8 εκατ. ευρώ) και καλής εκτέλεσης (955.000 ευρώ) και ασκήθηκε αγωγή για αποζημίωση ποσού 16,3 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη αναμένεται η κατάθεση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Βερελή, ενώ το έργο της επιτροπής, πριν διακόψει για τις καλοκαιρινές διακοπές, θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την εξέταση του επίσης πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Λιάπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης