Αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένη να έχει διάρκεια 45 λεπτών, η συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ριτζέπ Ταγίπ Ερντογάν διήρκησε παραπάνω από μια ώρα.
Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στους δημοσιογράφους.
Παρακολουθήστε τις δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν:
Μητσοτάκης: «Οι δυο χώρες οφείλουν να ζουν ειρηνικά»
«Βιώσαμε και βιώνουμε περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία όταν γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας. Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις πέρασαν διακυμάνσεις. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων με τον Ερντογάν.
Επεσήμανε ότι στο διάστημα στο οποίο μεσολάβησε αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, με ειδική αναφορά στην τριετή πανδημία, κι έναν πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή, πληθωριστική και επισιτιστική κρίση αλλά και μεγάλες φυσικές καταστροφές. Επίσης και στις περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία.
«Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις, που κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα και μαζί τους την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.
«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Να διατυπώνουν τις διαφορές τους που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε.
Ανέφερε ότι στο Βίλνιους σε αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν να πιάσουν και πάλι το νήμα των επαφών τους σε τρία επίπεδα, τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Έκανε μία αναδρομή στις δύο προηγούμενες συναντήσεις και επεσήμανε ότι γίνεται και τώρα μία αποτίμηση των κοινών προσπαθειών και της προόδου που οδήγησε σε μια σειρά σημαντικών συμφωνιών σε πολλά επίπεδα, στην ηλεκτρική ενέργεια, στο εμπόριο, στην εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τεχνολογία, τον Τουρισμό, τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων, την προώθηση της συναντίληψης και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον αγροτικό τομέα, στην έρευνα, την καινοτομία. «Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων μας. Θα πρόσθετα ωστόσο και λόγω της πολύ καλύτερης συνεργασίας της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ακτοφυλακής και των δύο χωρών», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί και περισσότερο.
«Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο το χρόνο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε διαθέτουν προσφυγικές δομές είτε έχουν άμεσες πορθμειακές συνδέσεις με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει και μια μεγάλη αλήθεια «ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Οι δηλώσεις Ερντογάν
Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την υποδοχή. Θέλουμε να προωθήσουμε τη θετική σχέση που υπάρχει. Πιστεύω ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση. Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. το διμερές εμπόριο. Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα.
Συζητήσαμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου και ζήτησα προσοχή να μην υπάρξουν παρόμοιοι καταυλισμοί που υποθάλπτουν τρομοκράτες.
Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμαίκη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου. Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Γάζα και στον πόλεμο εκεί: Από την αρχή είπαμε ότι δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι στη Γάζα.
Είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες πόσο μάλλον σε δύο αδέλφια. Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί. Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει τέτοια αντίληψη ο κ. Μητσοτάκης.
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Άγκυρα όπου θα χαρεί να τον φιλοξενήσει.
Το σχόλιο Μητσοτάκη για τη μουσουλμανική μειονότητα
Αμέσως μετά πήρε πάλι το λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός για να σχολιάσει τα περί «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη» που είπε ο Ερντογάν.
«Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την θετική πρόθεση που υπάρχει», ανέφερε αρχικά από την μεριά του ο Τούρκος πρόεδρος. Στη συνέχεια αποκάλεσε δύο φορές την Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης «τουρκική», προκαλώντας την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μετά την τοποθέτηση του Ερντογάν ζήτησε να κάνει ένα σχόλιο. Είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στη Θράκη ζουν αρμονικά, χριστιανοί και μουσουλμάνοι και υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα και όχι τουρκική. Ως κυβέρνηση αγωνιζόμαστε για ίσες ευκαιρίες και χρέος μας, είναι και οι δύο μας να ενισχύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση τις ενέργειές μας προς τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας»
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Στιγμιότυπα από την άφιξη του Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου
Η ανάρτηση της Τουρκικής Προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
President Erdoğan meets with PM Mitsotakis of Greece https://t.co/FovHrTy2pX pic.twitter.com/O2WJ8uUzUW
— Presidency of the Republic of Türkiye (@trpresidency) December 7, 2023
Πώς μετέδωσε το Αnadolu τη συνάντηση Ερντογάν Μητσοτάκη
«Τον Πρόεδρο Ερντογάν, υποδέχθηκε στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.», ανέφερε σε ανάρτησή του το πρακτορείο Αnadolu στο X την οποία συνοδεύει με βίντεο από την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin beşinci toplantısı kapsamında resmi ziyarette bulunduğu Yunanistan’da, Başbakan Miçotakis’i kabul etti https://t.co/CWcWfi8M9E
— AA Canlı (@AACanli) December 7, 2023
Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: «Καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο»
Νωρίτερα, την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
Λίγο πριν τις 11.30 η λιμουζίνα που μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο. Τον Ερντογάν υποδέχθηκε στην είσοδο του Μεγάρου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μετά την καθιερωμένη χειραψία και τις φωτογραφίες, οι δυο τους εισήλθαν στο εσωτερικού του σαλονιού όπου προχώρησαν σε κοινή δήλωση μπροστά στις κάμερες.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δήλωσή της μπροστά στις κάμερες ανέφερε τα εξής: «Τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν οι χώρες μας έγιναν αφορμή για να αναπτυχθεί το αίσθημα αλληλεγγύης, κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς. Αμοιβαία πολιτική βούληση για εδραίωση κλίματος για εμβάθυνση συνεργασίας και αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις Αν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας είναι αναγκαίο να εργαστούμε από κοινού για ενίσχυση ευημερίας διαφύλαξη ειρήνης καθώς και προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας. Έχοντας επίγνωση των διαφορετικών προσεγγίσεων σε σημαντικά ζητήματα είναι σημαντική η εμπέδωση και διατήρηση του ήρεμου κλίματος. Αντανακλά το θετικό πνεύμα η επίσκεψη σήμερα εδώ. Με τις σκέψεις αυτές διαβιβάζω ευχές στο φίλο λαό της Τουρκίας για ειρήνη και ευημερία.»
Από τη μεριά του, ο Τούρκος Πρόεδρος στον διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε την πεποίθησή του πως «η σύνοδος θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας».
Αναλυτικά: «Πιστεύω ότι η αυτή η σύνοδος θα αποτελέσει την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Οι υπουργοί των δύο χωρών θα κάνουν εποικοδομητικές συναντήσεις. Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο ευνοϊκό τρόπο. Πιστεύω ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο».
Τα βασικά σημεία της Κοινής Διακήρυξης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
Κοινή διακήρυξη φιλίας για συνεργασία και καλή γειτονιά αναμένεται να εκδοθεί από το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Η τρισέλιδη διακήρυξη θα αναφέρεται σε:
-ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και
-αποτροπή εχθρικών ενεργειών.
H διακήρυξη θα υπογράφει από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο.
Ωστόσο δεν δεσμεύει νομικά τις 2 χώρες.
Η ανάρτηση της τουρκικής προεδρίας
Ανάρτηση για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα έκανε στην πλατφόρμα Χ η τουρκική προεδρία.
Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Ο Πρόεδρός μας Ερντογάν, έφτασε στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, όπου μετέβη με την ευκαιρία της Πέμπτης Συνάντησης του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας».
Το tweet της τουρκικής προεδρίας
President @RTErdogan has arrived in Athens to attend the 5th meeting of the Türkiye-Greece High Level Cooperation Council. pic.twitter.com/gMpyRHXVfN
— Presidency of the Republic of Türkiye (@trpresidency) December 7, 2023
Καρέ – καρέ η επίσκεψη Ερντογάν