Με αντίπαλο τον χρόνο προχωρά η κυβέρνηση στη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με τα εργασιακά να βρίσκονται επί της ουσίας στον «αέρα».

Παρά τις υπαναχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, το ΔΝΤ φαίνεται πως επιμένει στις απαιτήσεις του για τα εργασιακά, γεγονός που προκαλεί εμπλοκή στο σύνολο της διαπραγμάτευσηςΗ κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει προβεί σε πολλές υποχωρήσεις, όσον αφορά στο αφορολόγητο, τις ασφάλειες και το ζήτημα της ΔΕΗ, επιχειρώντας να εξασφαλίσει κέρδος για το θέμα των εργασιακών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις υπαναχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, το ΔΝΤ φαίνεται πως επιμένει στις απαιτήσεις του για τα εργασιακά, γεγονός που προκαλεί εμπλοκή στο σύνολο της διαπραγμάτευσης.

Πολιτικοί αναλυτές κρατούν μικρό καλάθι για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατά τις εκτιμήσεις τους το έργο των διαπραγματευτών δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ολοκληρωθεί πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στις 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.

Στην Αθήνα επικρατεί αισιοδοξία πως εάν δεν ανακύψουν περαιτέρω κωλύματα εκ μέρους των δανειστών, τότε οι διεργασίες μπορούν να οδηγηθούν σε ένα τέλος με θετικό πρόσημο στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την έως τώρα διαπραγμάτευση και σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες προκύπτει ότι υπήρξε πρόοδος σε ασφαλιστικό και φορολογικά, ωστόσο η «αχίλλειος πτέρνα» της διαβούλευσης παραμένουν τα εργασιακά. Επί του θέματος αυτού έχουν τοποθετηθεί οι δανειστές, οι οποίοι ζητούν αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, εφαρμογή του «λοκ άουτ» και αλλαγή του καθεστώτος των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πωλητήριο στη ΔΕΗ

Αν και τα σενάρια για τη ΔΕΗ είναι πολλά, το επικρατέστερο -σύμφωνα και πάλι με ευρωπαϊκές πηγές- είναι αυτό της πώλησης μονάδων της εταιρείας σε ποσοστό 40% επί του συνόλου της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της.

Ως φαίνεται, το σχέδιο που είχε καταρτιστεί παλαιότερα και αφορούσε στη «μικρή ΔΕΗ» τίθεται εκ νέου στο προσκήνιο από τους ίδιους τους δανειστές, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να επιχειρεί να εισαγάγει μία νέα πρόταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εισήγηση με την οποία έκατσε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Σταθάκης αφορά αποκλειστικά και μόνον στην πώληση λιγνιτικών μονάδων και αυτή στη λογική της συμμόρφωσης με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Οι δανειστές, ωστόσο, φαίνεται πως ζητούν την παραχώρηση και των υδροηλεκτρικών μονάδων, από τη στιγμή που οι διεθνείς επενδυτές έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον τους για τις ανθρακικές μονάδες λόγω της πολιτικής που ακολουθείται για το κλίμα.

Αφορολόγητο – συντάξεις

Για το ζήτημα του αφορολόγητου, η κυβέρνηση φαίνεται να παραδίδει τα όπλα και να συμφωνεί στην επιβολή ενός πλαφόν που θα κυμαίνεται στα 5.500 έως 5.900 ευρώ ή στην καλύτερη περίπτωση στα 7.000 ευρώ.

Η διαμόρφωση του εν λόγω ποσού θα καθοριστεί από το εάν και κατά πόσο θα μειωθεί ο αρχικός φορολογικός συντελεστής (σ.σ.: σήμερα βρίσκεται στο 22%). Σε περίπτωση μείωσης, τότε προκρίνεται το πρώτο ποσόν, ενώ εάν διατηρηθεί, τότε το αφορολόγητο θα διαμορφωθεί στα 6.900 με 7.000 ευρώ.

Για τις συντάξεις, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αφορούν στο εάν η μείωση θα γίνει σε δύο ή τρεις δόσεις. Το κυβερνητικό επιτελείο ζητεί μειώσεις σε βάθος τριετίας (αρχής γενομένης από το 2019), ωστόσο το ΔΝΤ και οι δανειστές αξιώνουν «διφασική» περικοπή τη διετία 2019-2020.

Από τη γερμανική καγκελαρία, πάντως, το μήνυμα είναι «τρέξτε να προλάβετε», καθώς η καγκελάριος Μέρκελ ζητεί να κλείσουν όλα τα ανοικτά θέματα στο ελληνικό ζήτημα, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη. Το σκεπτικό της γερμανικής πλευράς είναι πως η ηγεσία πρέπει να επιδείξει αποφασιστικότητα στο θέμα που «καίει» την καγκελαρία, καθώς αυτό θα δώσει «πόντους» στην κα Μέρκελ εν όψει των εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης