Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει αιφνιδιαστικά τη Βουλή, κηρύσσοντας τη λήξη της κοινοβουλευτικής συνόδου “εν όψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου”, έχει ξεσηκώσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί με τις ομιλίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.

Και οι δύο θα ανεβάσουν τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, με εκατέρωθεν επιθέσεις, επιχειρώντας να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους, εν όψει των ευρωεκλογών οι οποίες μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τη σκανδαλολογία, λαμβάνουν σαφή χαρακτήρα πολιτικού δημοψηφίσματος.

Για τη Νέα Δημοκρατία, ζητούμενο είναι οι μικρότερες δυνατές εκλογικές απώλειες, και για το ΠΑΣΟΚ, η επιβεβαίωση στην κάλπη της δυναμικής που έχει στις δημοσκοπήσεις.   

Ο Καραμανλής   

Κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα και να αναδιατάξει τις δυνάμεις του κόμματος στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές.

Από εκεί θα σημάνει και επίσημα την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, ενώ προσδοκά να κλείσει οριστικά την υπόθεση Παυλίδη, που σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην κομματική βάση της ΝΔ.

Ο Παπανδρέου

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να πει ότι η νίκη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι νίκη των δυνάμεων της αλλαγής και προάγγελος της απομάκρυνσης της κυβέρνησης Καραμανλή από την εξουσία.

Επίσης, αναμένεται να επαναλάβει ότι οι ευρωεκλογές παίρνουν εκ των πραγμάτων χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά της κυβερνητικής πολιτικής και θα τονίσει ότι για το ΠΑΣΟΚ πρώτος στόχος είναι από τις κάλπες να προκύψει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την κυβέρνηση ότι οι πολίτες αποδοκιμάζουν και απορρίπτουν τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζει.