Μήνυμα συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων στο χώρο της Δικαιοσύνης απηύθυνε ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Τσιάρας, παραθέτοντας στοιχεία για τις απολεσθείσες δικογραφίες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρη Καστανίδη, ο κ. Τσιάρας είπε ότι η έρευνα, δύο χρόνια μετά, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και ότι το μέγεθος της ζημιάς από τις πράξεις της τέως εισαγγελέως δεν μπορεί να διαπιστωθεί.
«Το τιτάνιο έργο που διεξάγεται στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όχι μόνο να βρουν τις χαμένες δικογραφίες, αλλά και να ανακαλύψουν πόσες δικογραφίες αλλοιώθηκαν, είναι σε εξέλιξη και ελπίζω να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό» είπε ο κ. Τσιάρας, δίδοντας, παράλληλα, τα εξής στοιχεία:
-Υπάρχουν 969 δικογραφίες και μηνύσεις που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εκτός του καταστήματος της εισαγγελίας πρωτοδικών Κέρκυρας. Από τις 153 δικογραφίες που κρίθηκαν ως οριστικά μηδέποτε επιστραφείσες, δεν είναι εφικτό να απαντηθεί πόσες είναι κακουργήματα και πόσες πλημμελήματα, καθόσον ελλείπει το αποδεικτικό υλικό, από την αξιολόγηση του οποίου θα προέκυπτε ο περαιτέρω νομικός χαρακτηρισμός της αξιόποινης πράξης
-Τα καταχωρημένα στοιχεία στο ηλεκτρονικό σύστημα του τμήματος των μηνύσεων αυτών, ήταν ελάχιστα έως ελλιπή, και δεν οδηγούσαν σε ασφαλές συμπέρασμα για τον νομικό χαρακτηρισμό του αδικήματος
-Για αυτές τις 153 δικογραφίες, από τον έλεγχο του ηλεκτρονικού συστήματος, προκύπτουν μόνο 9 καταχωρήσεις, που αφορούν σε οικονομικά εγκλήματα κατά του δημοσίου. Ωστόσο, στο σύνολο των 153 δικογραφιών-μηνύσεων, υπάρχουν 93 καταχωρίσεις δικογραφιών-μηνύσεων, χωρίς εγγραφή πιθανού αδικήματος, στις οποίες, δεν αποκλείεται να συγκαταλέγονται και άλλα οικονομικά εγκλήματα κατά του δημοσίου
-Για τις παραγεγραμμένες δικογραφίες, η πληροφόρηση που έχουμε είναι πως, η συγκεκριμένη τέως εισαγγελική λειτουργός, μέχρι τον Μάρτιο 2020, επέστρεψε στην εισαγγελία 88 ποινικές-πλημμεληματικές δικογραφίες, που της είχαν χρεωθεί, και παραγράφηκαν στα χέρια της. Περαιτέρω, από το ηλεκτρονικό σύστημα προκύπτουν 70 κακουργηματικές δικογραφίες που επεστράφησαν παραγραμμένες, και 19 που δεν επιστράφηκαν ποτέ, και επίσης παραγράφηκαν
-Από τις κατασχεμένες 969 δικογραφίες, μόνο 26 έτυχαν περαιτέρω επεξεργασίας, γιατί οι άλλες κρίθηκαν παραγεγραμμένες. Συνεπώς, οι λοιπές παραγεγραμμένες ανέρχονται στις 943.
Όπως είπε ο κ. Τσιάρας (οι υποθέσεις αυτές) είναι πάρα πολλές. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να το πούμε και δημόσια, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το ίδιο χρονικό διάστημα αναδείχθηκαν και πολλοί άλλοι δικαστικοί λειτουργοί που με επάρκεια συντελούν στην αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης «Δηλώνω ότι έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της, και προσπαθώ με μεταρρυθμιστικές θεσμικές παρεμβάσεις, να εισφέρω όλα τα αναγκαία διαδικαστικά εργαλεία ώστε, η Δικαιοσύνη, εσωτερικά, να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να μη ξανασυμβούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον» είπε ο κ. Τσιάρας. Ανέφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα, τον προσφάτως ψηφισθέντα Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.
Χ. Καστανίδης: Να διευρυνθεί η έρευνα
Από την πλευρά του, ο κ. Καστανίδης είπε ότι εκλαμβάνει από την απάντηση του υπουργού ότι θα είναι κοινή η προσπάθεια για την επίτευξη της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και του κύρους της Δικαιοσύνης.
Επισήμανε, επίσης, την ανάγκη να μάθει ο λαός, τόσο για το είδος των εγκλημάτων των απωλεσθεισών δικογραφιών (ποια είναι κακουργήματα και ποια πλημμελήματα), όσο και για το ποιοι είναι οι δράστες και τα θύματα. «Πρέπει να συζητηθεί εάν έχουν παραγραφεί κρίσιμες υποθέσεις. Πρέπει να γίνει γνωστό το είδος των υποθέσεων. (Ποιοι είναι) αυτοί που ωφελήθηκαν και εβλάβησαν. Πρέπει να γίνουν γνωστά, διότι η Δικαιοσύνη απονέμεται στο όνομα του λαού» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Τέλος, ο κ. Καστανίδης τόνισε την ανάγκη να τεθεί και το ερώτημα «εάν ξαφνικά μόνη της αποφάσισε μια πρώην εισαγγελικός λειτουργός (αυτές τις πράξεις) ή υπάρχει και κάτι άλλο πίσω από τις κουρτίνες..»
«Το 2019, η τότε εισαγγελέας εφετών που άρχισε την έρευνα, υπέστη και μια δυσμενή μετάθεση. Οι δικαστικοί που ασχολούνται είναι άξιοι να διεκπεραιώσουν το έργο αλλά θα χρειαστούν τη στήριξη και των ανωτέρων τους» είπε ο κ. Καστανίδης.