H ανάπτυξη των σχέσεων της Ε.Ε. με τους στρατηγικούς της εταίρους και η εξέλιξη της διαδικασίας της Διεύρυνσης απασχόλησαν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των «27», όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Δημήτρης Δρούτσας.

Σήμερα το πρωί η βελγική προεδρία του συμβουλίου διοργάνωσε πρόγευμα εργασίας των 27 με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες (Κροατία, Τουρκία, ΠΓΔΜ), στο οποίο συζητήθηκε το θέμα των στρατηγικών εταίρων καθώς και η ενταξιακή προοπτική των τριών υποψηφίων.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την Τουρκία αντικείμενο των συζητήσεων ήταν, όπως δήλωσε μετά το πέρας των εργασιών του συμβουλίου η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Catherine Ashton, και το ζήτημα της συμμετοχής της σε ενδοκοινοτικές διαβουλεύσεις για μείζονα διεθνή ζητήματα.

Όπως δήλωσε η κ. Ashton, επί του θέματος αυτού υπήρξε ανταλλαγή απόψεων η οποία θα συνεχισθεί, επισημαίνοντας παράλληλα τις γενικότερες – αλλά και αυτές έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας – υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε. η κ. Ashton ευχήθηκε να επιταχυνθεί, σημειώνοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας.

Ως προς το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία, οι yπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν κατ αρχήν ότι υπάρχουν πολλά διεθνή θέματα στα οποία η συνεργασία με την Τουρκία μπορεί να φέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, τόσο ο κ. Δρούτσας όσο και άλλοι ομόλογοί του τόνισαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την ανάγκη αποστολής ξεκάθαρων μηνυμάτων στην Άγκυρα, ότι η υποψηφιότητά της είναι ουσιαστική και όχι εικονική.

«Στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία δεν χωρούν μισόλογα. Δεν χωρούν ενδιάμεσες σχέσεις ή άλλου είδους σχήματα. Πρόκειται για ουσιαστική και όχι «εικονική» υποψηφιότητα. Είναι υποψηφιότητα με πραγματικά και πλήρη δικαιώματα, αλλά και πραγματικές και ουσιαστικές υποχρεώσεις απέναντι στην Ε.Ε. και όλα τα Κράτη-Μέλη», δήλωσε – μεταξύ άλλων – ο Έλληνας υπουργός.

Εκτενή αναφορά έκανε εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών στις προτάσεις του προέδρου Χριστόφια για το Κυπριακό και ιδιαίτερα το σκέλος για επιστροφή των Βαρωσίων και επαναλειτουργία του λιμένα της Αμμοχώστου, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αναζωογόνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Τέλος, στη συζήτηση που έγινε για το ζήτημα του Κοσόβου, κοινή ήταν η αναγνώριση της εποικοδομητικής στάσης που επέδειξε η Σερβία με αποτέλεσμα την ομόφωνη υιοθέτηση της σχετικής Απόφασης από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε την σημασία ταχείας προόδου στη διαδικασία έκδοσης της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόδοση στη Σερβία του καθεστώτος της υποψηφίου για ένταξη στην Ε.Ε.