Στις 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί, κατά τις πληροφορίες του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ., επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, για να λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή της Μεσογείου.
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, θα επισκεφθεί νωρίτερα ή αργότερα την Αθήνα, τονίζοντας ότι στη Νέα Υόρκη υπήρξε συμφωνία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης εντός του Οκτωβρίου.
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ευρύτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου επανέλαβε τη διακηρυγμένη θέση της Αθήνας υπέρ της ενίσχυσης κι εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, παρατήρησε δε πως σε αντίστοιχες δηλώσεις προβαίνει και η άλλη πλευρά – «αυτές, όμως, πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις» σημείωσε ο κ. Δελαβέκουρας και προσέθεσε πως «ως τώρα, ορισμένες πράξεις της Τουρκίας βρίσκονται σε αντίθεση με τις πρακτικές που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τον κώδικα καλής γειτονίας».
Υπενθυμίζοντας, εξάλλου, πως τον περασμένο Μάιο οι δύο κυβερνήσεις συγκρότησαν το Συμβούλιο Συνεργασίας, ο κ. Δελαβέκουρας παρατήρησε πως σ’ αυτό το πλαίσιο θα λάβει χώρα η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου, καθώς πλέον σχεδιάζονται τα «επόμενα βήματα», ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται και η διαδικασία των διερευνητικών επαφών.
Ενδεικτικά, ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι αύριο πραγματοποιείται στην Αλικαρνασσό ο 47ος γύρος των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε τον χαρακτήρα της «εμπιστευτικότητας» της διαδικασίας, υπενθύμισε ότι αντικείμενο των επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και τόνισε πως από την Αθήνα και την Άγκυρα «υπάρχει σαφής πολιτική εντολή να εντατικοποιηθούν οι επαφές, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα».
Αναφερόμενος στην έκθεση προόδου που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 10 Νοεμβρίου για τις επιδόσεις της υποψήφιας Τουρκίας, ο κ. Δελαβέκουρας παρατήρησε πως «για να είναι αντικειμενική η καταγραφή, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλο το φάσμα των πρακτικών και της πολιτικής της γείτονος ιδιαίτερα ως προς το πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας».