Πράξη γίνεται η δέσμευση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι εφεξής θα συνεχίσει να είναι ενεργός πολίτης, και το διήμερο 19 και 29 Ιουνίου, ο e-kyklos, στον οποίο προΐσταται, διοργανώνει διήμερο συνέδριο με αντικείμενο τη στήριξη και ανασύσταση της μεσαίας τάξης.

Εκεί αναμένεται με ενδιαφέρον η επόμενη παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προεκλογική περίοδος. Πρόκειται να συμμετάσχουν επιστήμονες, πολιτικοί παράγοντες, ακαδημαϊκοί, που θα αναδείξουν όλες τις πτυχές που διέπουν τα μεσαία κοινωνικά στρώματα.
Στην ανακοίνωση του συνεδρίου από την e-kyklos επισημαίνεται ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν, με κυριότερη όλων την πολιτική του υπερπλεονάσματος, οδήγησαν στην κατάρρευση της μεσαίας τάξης.

Στο σημείωμα για τους στόχους του συνεδρίου αναφέρεται ότι «μια κοινωνία όμως χωρίς μεσαία τάξη είναι μια κοινωνία χωρίς ραχοκοκαλιά, μια κοινωνία η οποία κινδυνεύει από τις επιθέσεις του κοινωνικού αυτοματισμού», και σημειώνεται ότι χωρίς μεσαία τάξη δεν επιτυγχάνονται ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ακυρώνεται η βασική προϋπόθεση της κοινωνικής συνοχής, τροφοδοτείται η αμφισβήτηση της ίδιας της δημοκρατίας και της πολιτικής, δεν λειτουργούν φραγμοί κατά του εθνικολαϊκισμού.

Όπως επισημαίνεται το φαινόμενο αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. «Ο φασισμός συνδέεται ιστορικά με τη ριζοσπαστικοποίηση της φοβισμένης μεσαίας τάξης. Εάν υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής σε όλες τις χώρες, από την Ελλάδα μέχρι τη Γερμανία, είναι αυτό. Είναι ο φόβος μπροστά στην ήδη συντελεσμένη αποσάθρωση της μεσαίας τάξης όπως συμβαίνει στην Ελλάδα ή μπροστά στον κίνδυνο να πάψει
να υπάρχει. Με τον φόβο αυτό συνδέονται φαινόμενα όμως το Brexit, τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία και το AfD στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωπαϊκών εκλογών επιβεβαιώνουν την εικόνα αυτή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, στο σχετικό σημείωμα αναφέρεται: «Στην “Ελλάδα Μετά”, μετά το τέλος των ψευδαισθήσεων, βασικός στόχος πρέπει να είναι η ανασύσταση της μεσαίας τάξης. Πώς ορίζεται όμως αυτή μετά δέκα χρόνια σκληρών δημοσιονομικών μέτρων; Πώς συνδέεται με ένα νέο σχήμα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας που αξιοποιεί παραδοσιακά στοιχεία, αλλά κινείται δυναμικά απέναντι στις προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης;»

Στο διήμερο συνέδριο θα συζητηθούν οι παρακάτω ενότητες:

1η μέρα: Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Κύκλος Ι: Ποια ήταν και ποια είναι η μεσαία τάξη ;

(Τα ευρωπαϊκά δεδομένα και η ιδιαιτερότητα της ελληνικής μεσαίας τάξης – Η νέα κοινωνική διαστρωμάτωση και η μεσαία τάξη – Η αυτοτοποθέτηση της μεσαίας τάξης: Ζήτημα οικονομικό ή ταυτοτικό;)

Κύκλος ΙΙ: Οι επιπτώσεις της περιόδου 2009- 2019 στη μεσαία τάξη

(Εισοδηματικές, φορολογικές και ασφαλιστικές επιπτώσεις- Χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις- Οι αντοχές και οι διαφυγές της άτυπης οικονομίας: αδήλωτα εισοδήματα και πολυμέρεια εισοδημάτων- Η πολιτική των υπερπλεονασμάτων ως πολιτική αποδιάρθρωσης της μεσαίας τάξης)

Κύκλος ΙΙΙ: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η μεσαία τάξη

( Από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις προοπτικές χρηματοδότησης – ευρωπαϊκοί και άλλοι διεθνείς μηχανισμοί χρηματοδότησης)

Τη δεύτερη ημέρα θα συζητηθούν τα εξής ζητήματα:

Κύκλος ΙV: Η μικρή και μεσαία επιχείρηση μεταξύ παλιάς και νέας οικονομίας

(Η μικρή και μεσαία επιχείρηση υπό συνθήκες παγκοσμιοποίησης, ψηφιακής οικονομίας, οικονομίας της γνώσης και τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης – Από το ένδυμα, την εστίαση και το λιανικό εμπόριο στις spin off και τις start ups)

Κύκλος V: Η καμπύλη της εκλογικής συμπεριφοράς της μεσαίας τάξης

(Εκλογικά αποτελέσματα και έρευνες της κοινής γνώμης- Μεσαία τάξη και λαϊκισμός- Η μεσαία τάξη και τα όρια της μεταπολίτευσης)

Κύκλος VI: Η μεσαία τάξη και οι δοκιμασίες της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και της Ευρωπαϊκής Φιλελεύθερης Δημοκρατίας

(Ο φόβος της παγκοσμιοποίησης – Η διάρρηξη του ευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου – Πως μπορεί να διασφαλιστεί η μεσαία τάξη στις χώρες μέλη της ΕΕ με την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης- Τα μηνύματα των ευρωεκλογών)

Κύκλος VII: Η ανασύσταση της μεσαίας τάξης – προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης

(Ποια «μεσαία τάξη» θέλουμε; Μέτρα αναπτυξιακώς αναγκαία και δημοσιονομικώς εφικτά»)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ