Πρόεδρος της Βουλής με ρεκόρ ψήφων όλων των εποχών αναδείχθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος μετά την κυρία Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.
Υπέρ της κυρίας Κωνσταντοπούλου ψήφισαν 235 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 61 λευκά και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.
Το «who is who» της νέας προέδρου της Βουλής
Γεννήθηκε στην Αθήνα, το Δεκέμβριο του 1976. Είναι δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, ειδικευμένη στο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Σπουδές – Φοιτητικά Χρόνια
Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το πρώτο της πτυχίο. Ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA). ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δ.Σ.Α. σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο.
Ως μέλος της ELSA συμμετείχε στον Συνασπισμό Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για το Διεθνές
Το 1998-1999, φοιτήτρια Erasmus στη Νομική Σχολή Παρισιού 10 Ναντέρ, έλαβε και το πτυχίο maitrise στο Δημόσιο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
To 1999-2000 έκανε το μεταπτυχιακό της στη Νομική Σχολή της Σορβόννης, με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη.
Κατά την περίοδο 1998-2000 συμμετείχε στο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Κρατουμένων στις γαλλικές φυλακές, παραδίδοντας μαθήματα αγγλικών σε κρατουμένους στις φυλακές της Fresnes. Επίσης, αρθρογραφούσε στο νομικό περιοδικό της Σορβόννης «Revue L’ Astree».
Κατά το πρώτο 7μηνο του 2001, έκανε πρακτική στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.
Ήδη από το 1999 είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης ποινικού Δικαίου και των Νέων Ποινικολόγων, συμμετέχοντας με εισηγήσεις σε συνέδρια στις Συρακούσες, τον Νότο, το Τόκυο.
Το 2001-2002, έλαβε δεύτερο μεταπτυχιακό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές. Εκτός από τον μεταπτυχιακό τίτλο, της απονεμήθηκε ειδική διάκριση στο διεθνές δίκαιο. Παράλληλα με τις σπουδές της, έκανε πρακτική στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. και παρείχε δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, που κινδύνευε η στέγασή τους.
Επαγγελματική πορεία – επιστημονική δραστηριότητα
Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, με έμφαση στη δυναμική υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχοντας χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη.
Άρθρα της για σύγχρονα κοινωνικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα έχουν δημοσιευθεί και στον ελληνικό Τύπο, ενώ αρθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό «Κοντέινερ». Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συνέταξε και υπέβαλε, τον Ιούλιο 2003, στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μήνυση για διεθνή εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ.
Την περίοδο 2007-2012 υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (AIDP), της οποίας είναι μέλος, έχοντας διοργανώσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας.
Στις ευρωεκλογές 2009 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του 2012 (Μάιος-Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθήνας. Είναι υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος της Επιτροπής Νομοθετικού Έργου και παρακολούθησης του Μνημονίου.
Συμμετέχει ως μέλος στις παρακάτω Επιτροπές της Βουλής:
Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
Διακομματική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων
Επίσης, υπήρξε εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και έχει υπάρξει εισηγήτρια σε πολλά νομοσχέδια αλλά και προτάσεις για σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.
Εκλογή αντιπροέδρων το απόγευμα
Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων.
Για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων προτείνονται οι Αλέξης Μητρόπουλος (α’ αντιπρόεδρος), Γιάννης Μπαλάφας (β’ αντιπρόεδρος) και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (γ’ αντιπρόεδρος). Από τη ΝΔ υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Κοσμήτορες της Βουλής προτείνονται οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας. Για γραμματείς οι Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Τσίρκας.