Ασφυκτικές πιέσεις ασκούν δανειστές προς την Ελλάδα, σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και τις απαιτήσεις για νέα σκληρά μέτρα που αφορούν κυρίως στην περικοπή συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Πολιτικοί αναλυτές και ξένα μέσα επαναφέρουν τη συζήτηση περί Grexit, με την ελληνική κυβέρνηση να ακροβατεί μεταξύ του στόχου της για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των νέων παράλογων απαιτήσεων των δανειστώνΣτο πλαίσιο αυτό, πολιτικοί αναλυτές και ξένα μέσα επαναφέρουν τη συζήτηση περί Grexit, με την ελληνική κυβέρνηση να ακροβατεί μεταξύ του στόχου της για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και των νέων παράλογων απαιτήσεων των δανειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είπε πως η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος της Ελλάδας συνδέεται άρρηκτα με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αυτό.

Μιλώντας από το Λουξεμβούργο, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι οποιαδήποτε δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΝΤ λάβει την απόφασή του.

Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας χρηματοδοτείται μόνο από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εξετάσει το ζήτημα την 6η Φεβρουαρίου. Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε πως το Ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά είναι αναγκαία η συμμετοχή του σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών.
Το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας χρηματοδοτείται μόνο από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν δοθεί στην Ελλάδα δόσεις χωρίς την επίσημη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν τονίσει πως αυτό έγινε κατ’ εξαίρεση.

Στο κλίμα αυτό, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Αυγή» με πρωτοσέλιδο άρθρο της ξεκαθαρίζει πως «δεν νοούνται τελεσίγραφα» και από τη στιγμή που «Κομισιόν και ESM επανέλαβαν ότι η συμμετοχή -με χρηματοδότηση ή άνευ- του ΔΝΤ θεωρείται αναγκαία… Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα λιτότητας “παράλογες” και προέτρεπε ορισμένους να σταματήσουν την “υπονόμευση” της προόδου που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα».

«Ο Σόιμπλε θέλει Grexit»

Το ήδη τεταμένο κλίμα έρχονται να δυναμιτίσουν ξένα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αναζωπύρωση του σεναρίου Grexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική Bild αναφέρεται στην Ελλάδα και τις πληροφορίες που έχει ότι την προεκλογική περίοδο το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα κατευθύνεται προς την αναζωπύρωση της συζήτησης για Grexit.
«Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται όπως φαίνεται να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», γράφει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι την πληροφορία αυτή έχει η εφημερίδα από κύκλους του κόμματος που υπενθυμίζουν ότι ο Σόιμπλε παραμένει στην υπόσχεση πριν από δύο χρόνια ότι βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του Ταμείου. 

Μάλιστα, η Bild φιλοξενεί δήλωση του χριστιανοδημοκράτη Κάρστεν Λίνεμαν, εμπειρογνώμονα σε θέματα οικονομίας, που υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διαφορετικού δρόμου, που να προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας εντός του ευρώ μαζί με τη δυνατότητα εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Aυγή» αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται ένθεν κινήσεις για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, με χρονικό όριο το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου

Στη διαδικτυακή της έκδοση η Rheinische Post μεταφέρει από την Αθήνα κλίμα που παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015 και το φάντασμα εξόδου από το ευρώ. «Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις, επιπλέον υπάρχει διαφωνία και στους κόλπους των δανειστών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θέλει ο Σόιμπλε να κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα δίκην ελεγκτή».
Σε αυτήν τη διάσταση απόψεων αναφέρεται άρθρο της Süddeutsche Zeitung. Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι η διαφωνία έχει οξυνθεί περισσότερο και παραπέμπει στην έκθεση του Ταμείου που περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και μακροπρόθεσμα εκρηκτική. 

Το Βloomberg από την άλλη μετέδωσε τη Δευτέρα ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην επιστολή του προς τους θεσμούς την περασμένη εβδομάδα εν όψει του Eurogroup, αποδεχόταν πρόσθετα μέτρα ύψους 550.000.000 ευρώ για το 2018 και παραδεχόταν τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων.

Τα νέα σενάρια, η Αυγή τα χαρακτήρισε ως «ακραία». Κατά την εφημερίδα, αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται ένθεν κινήσεις για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, με χρονικό όριο το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης