Τη γνώριμη εικόνα με δραματικές πινελιές και προειδοποιήσεις εκατέρωθεν αντικρίζει ο Έλληνας πολίτης από χθες σχετικά με τις συζητήσεις – διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης. Όλα αυτά εξελίσσονται ένα 24ωρο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και ενώ έχουν προκύψει «αγκάθια» σε βασικούς τομείς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το απόγευμα της Τρίτης οι συζητήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών έφθασαν κατά πληροφορίες σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη συνάντηση της τρόικας με τον πρωθυπουργό. Από νωρίς το πρωί συμπολιτευόμενες προς τον Αντώνη Σαμαρά εφημερίδες άφηναν να εννοηθεί πως ο πρωθυπουργός θα σκληρύνει τη στάση του έναντι των απαιτήσεων των δανειστών. Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν λόγο ακόμα και για ρήξη με την τρόικα αλλά και για την ενδεχόμενη άμεση αναχώρησή της, προκειμένου να επιστρέψει πια τον Απρίλιο, με συνέπεια να είναι στον αέρα η δόση του Μαρτίου.

Το σκηνικό είχε ήδη στηθεί και λίγο πριν από τα κεντρικά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων ανακοινώθηκε η αναβολή της συνάντησης Σαμαρά – τρόικας για σήμερα. Παρά το γεγονός ότι υφίστανται σοβαρές διαφωνίες για τη διαχείριση συγκεκριμένων θεμάτων σε δημοσιονομικό και οικονομικό επίπεδο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι παραμονές της Συνόδου Κορυφής καλλιεργείται η εντύπωση πως η κυβέρνηση ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις της τρόικας. Τουλάχιστον αυτό εκτιμά και εκφράζει η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς και η ελάσσονα αντιπολίτευση.

Ποια είναι τα «αγκάθια»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ζητήματα που θεωρούνται ανοικτά στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών αποτρέπουν την όποια συμφωνία.

Το κυβερνητικό επιτελείο, όπως επεσήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις, τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ταμεία, ενώ η τρόικα θέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα, ζητεί να ενημερωθεί επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει το εν λόγω σύστημα και ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου.

Εντούτοις, στο θέμα των ληξιπρόθεσμων, αν και είναι ένα από τα εκκρεμή ζητήματα, φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά στις ρυθμίσεις, αλλά συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον αριθμό των δόσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι» είναι το κατά πόσον θα εισπραχθεί και φέτος το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων (που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), καθώς η τρόικα δεν φαίνεται να πείθεται ότι το νέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη.

Ακόμη, ανοικτό παραμένει το θέμα για τη «μείωση και βελτίωση του δημόσιου τομέα», κατά τη δήλωση του παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης δεν ήταν παρών στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, αλλά αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την τρόικα, καθώς, όπως είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, «εάν είχε κλείσει αυτό το ζήτημα, θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη η δουλειά και θα διευκόλυνε το διαρθρωτικό ορόσημο για τη δόση του Μαρτίου».

Στουρνάρας: «Υπάρχουν εκκρεμότητες – Συνεχίζονται οι συζητήσεις»

«Κρίναμε σκόπιμο, από τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση σε τεχνικές λεπτομέρειες, να δώσουμε μία μέρα ακόμα στις συζητήσεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, ο οποίος έλαβε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκη, και του υφυπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Α. Μανιτάκης, και ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, Ι. Βρούτσης.

«Δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών.

Oι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, εξερχόμενος από το Μέγαρο, έχουν ως εξής:

Δημοσιογράφος: «Είστε αισιόδοξος ότι αύριο μπορεί να κλείσουν όλα τα θέματα;» Ι. Στουρνάρας: «Όλα δεν νομίζω, γι’ αυτό δουλεύουμε όμως, για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα».

Δημοσιογράφος: «Οι εκκρεμότητες οι βασικές ποιες είναι, υπουργέ;» Ι. Στουρνάρας: «Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες».

Δημοσιογράφος: «Είναι πιθανό αύριο να έχουν κλείσει τα θέματα αυτά ή μπορεί να πάμε και στην άλλη εβδομάδα;» Ι. Στουρνάρας: «Ορισμένα θέματα ελπίζουμε, βεβαίως».

Δημοσιογράφος: «Το ραντεβού με τον πρωθυπουργό θα γίνει αύριο;» Ι. Στουρνάρας: «Βέβαια. Ναι, ναι. Στις 7 η ώρα».

Δημοσιογράφος: «Είναι σίγουρο» Ι. Στουρνάρας: «Ναι, βέβαια».

Δημοσιογράφος: «Οι εκκρεμότητες οι βασικές είναι το Δημόσιο και το χαράτσι της ΔΕΗ; Ποιες είναι οι βασικές εκκρεμότητες;» Ι. Στουρνάρας: «Θα τα πούμε αύριο».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης