Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον νέο προϋπολογισμό άσκησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, κατά την ομιλία του στη Βουλή.
«Θα ήθελα να δω τον προϋπολογισμό του 2024 με θετική ματιά, αλλά αυτό δεν βγαίνει με τίποτα. Πολλά ψέματα, πολλές ανακρίβειες και υποσχέσεις, με το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μείνουν υποσχέσεις. Άκουσα ότι είναι έτοιμο το έδαφος για να προσελκύσει η Ελλάδα επενδύσεις. Πως γίνεται να έλθουν οι ξένοι να επενδύσουν εδώ, όταν η Ελλάδα έχει γίνει κρεματόριο και νεκροταφείο για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που αναστενάζουν από την κρατική γραφειοκρατία, την αδιαφορία, το λάδωμα και τέλος την αιώνια φοροτρομοκρατία», ισχυρίστηκε ο κ. Στίγκας.
Παράλληλα, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» υποστήριξε ότι «διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, εδώ και 49 χρόνια, αντί να πάνε την χώρα μπροστά, την έχουν πάει πίσω», ενώ αναρωτήθηκε: «Συγκρίνεται η Ελλάδα του τότε και του σήμερα; Πόσες βιομηχανίες είχε η Ελλάδα τότε και πόσες έχει σήμερα; Όλοι αυτοί που είχαν τις βιομηχανίες ήταν κακοί επιχειρηματίες; Ηθελαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στον δρόμο; Φυσικά και όχι. Κοινός παρανομαστής τότε και τώρα. Ανεπαρκείς και άσχετοι πολιτικοί χωρίς ψυχή, χωρίς αγάπη για την πατρίδα, χωρίς όραμα και με μια κοινή εντολή: Καταστρέψτε την Ελλάδα. Χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν στον δρόμο από την μία ημέρα στην άλλη και η έρημη η χώρα μπήκε στο σκοτεινό τούνελ των μνημονίων και της απαξίας».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, σημείωσε ο κ. Στίγκας: «Το δημόσιο χρέος είναι 422 δισ. ευρώ και το ιδιωτικό 235, δηλαδή 657 συνολικά. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις οφείλουν 152,26 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στην ΑΑΔΕ, όταν το 2022 το ΑΕΠ ήταν μόλις 208 δισ. Επομένως, η Ελλάδα έχει “βαρέσει κανόνι” χωρίς να το λέτε. Γι’ αυτό επιτίθεστε σε όλους τους τομείς βάρβαρα στην κοινωνία και το μόνο που θέλετε είναι να μαζέψετε χρήματα για να σωθείτε πρώτα εσείς οι ίδιοι».
«Η πραγματική οικονομική ανάπτυξη», προσέθεσε, «θα πρέπει να εμπερικλείει την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την αύξηση της ατομικής και συλλογικής ευημερίας και ασφάλειας. Την εξάλειψη των ανισοτήτων […] την εμπέδωση της αξιοκρατίας. Την παροχή ικανοποιητικών πόρων για την παιδεία, την υγεία, την αξιοκρατία, τον σεβασμό προς τον κάθε πολίτη, τους νόμους, τους θεσμούς, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και πολλών άλλων πραγμάτων που θα μπορούσαν να λυθούν πριν φθάσουν σε τέτοιο σημείο που θα είναι μη αναστρέψιμη η αρνητική πορεία τους. Τέτοια ανάπτυξη, δυστυχώς, δεν την έχουμε επιτύχει ακόμα στην χώρα μας».
Αμέσως μετά συμπλήρωσε ότι «αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν καν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν ακόμα και μικρά αναπτυξιακά έργα, τα οποία χάνονται μέσα στον λαβύρινθο των συμφερόντων, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της ανεπάρκειας», ενώ αναρωτήθηκε: «Για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν η κυβέρνηση δεν μπορεί να πατάξει τη γραφειοκρατία και να δρομολογήσει την υλοποίηση ακόμη και έργα τοπικού χαρακτήρα που θα βοηθήσουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Έχουμε φτάσει στην καταστροφή, γιατί δεν έγιναν ποτέ οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα. Στόχος θα πρέπει να είναι ένα ευέλικτο κράτος που να δημιουργεί έσοδα, να γεννά υπεραξίες, να έχει ανταγωνιστικότητα».
Τέλος, ο κ. Στίγκας σχολιάζοντας την «Διακήρυξη των Αθηνών» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα τη χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για να μην υπερασπιστεί σθεναρά την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενώ θα μειωθεί το αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο. Η Τουρκία είναι ξεκάθαρα η κερδισμένη, καθώς δεν έκανε ούτε βήμα πίσω από τις αξιώσεις της».