Στη Βουλή κατατίθεται άμεσα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται επίσης ρύθμιση για τον διορισμό των 8.166 επιτυχόντων της προκήρυξης 3Κ/2018 του ΑΣΕΠ, αλλαγές στον «Κλεισθένη», καθώς και άρθρα για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, στο εν λόγω νομοσχέδιο θα ενταχθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι οι διορισμοί των οριστικά επιτυχόντων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων θα μπορούν να γίνουν και εντός της προεκλογικής περιόδου. Αυτό κρίνεται σκόπιμο, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο μέχρι να ανακοινωθούν οι οριστικοί πίνακες με τους επιτυχόντες και να υπογραφούν από τους δημάρχους οι διαπιστωτικές πράξεις διορισμού τους, να έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση προσλήψεων, που ξεκινάει ένα μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή στις 26 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν αλλαγές στον «Κλεισθένη» και συγκεκριμένα: α) η εκλογή του προέδρου των κοινοτήτων θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους, υποψηφίους, των δύο πρώτων συνδυασμών και β) ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στα ψηφοδέλτια πρέπει να είναι ίσος με τον αριθμό των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια με δυνατότητα προσαύξησης έως και 50%, αντί για 30% που προβλέπεται μέχρι τώρα.

Επιπλέον, θα υπάρξουν αλλαγές σχετικά με το ασυμβίβαστο για τις υποψηφιότητες στις προσεχείς εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, δεν θα ισχύσουν τα ασυμβίβαστα του «Κλεισθένη», που προβλέπουν παραίτηση από τη θέση 18 μήνες πριν από τις εκλογές, καθώς ο νόμος ψηφίστηκε πριν από οκτώ μήνες. Έτσι, θα ισχύσει ό,τι προβλέπει ο προηγούμενος σχετικός νόμος, δηλαδή ο «Καλλικράτης».

Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια έχει αποσταλεί στη γραμματεία της κυβέρνησης και αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις με στόχο τον εξορθολογισμό, την απλοποίηση και την ομογενοποίηση των διαδικασιών εξέτασης των υποθέσεων πολιτογράφησης.

Ειδικότερα, αναμορφώνεται το τεστ πολιτογράφησης ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτογράφησης, σύμφωνα με το οποίο οι υποψήφιοι θα καλούνται να απαντήσουν επιτυχώς σε 20 αντί για 30 ερωτήσεις (γλώσσα, γνώσεις γεωγραφίας, ιστορίας, πολιτικών θεσμών, πολιτικής πραγματικότητας). Οι ερωτήσεις θα επιλέγονται ηλεκτρονικά και τυχαία από μια «δεξαμενή» 300 ερωτήσεων, των οποίων οι απαντήσεις θα είναι διαθέσιμες σε σχετική ιστοσελίδα. Πρόκειται για μεταφορά του συστήματος που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ κλπ. Με το αναμορφωμένο τεστ αναμένεται ουσιαστικά να μηδενιστεί ο χρόνος καθαρογραφής των πρακτικών, που σήμερα είναι περί τους τρεις μήνες.

Ταυτόχρονα θεσμοθετείται ειδικό ενιαίο πανελλαδικά τεστ για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, έτσι ώστε όσοι κατόπιν εξετάσεων κρίνονται ότι κατέχουν γλωσσική επάρκεια να μην εξετάζονται στη γλώσσα από την Επιτροπή Πολιτογράφησης.

Επιπλέον, μειώνεται το παράβολο για πολιτογράφηση από 700 σε 550 ευρώ, ενώ όσοι διατηρούν βιοτικούς δεσμούς στην Ελλάδα και απουσιάζουν μέχρι 18 μήνες, η διαδικασία αναστέλλεται και επανεξετάζεται μετά την εκ νέου εγκατάσταση στη χώρα για διάστημα ισόχρονο με την απουσία τους.

Οι αποφάσεις πολιτογράφησης αλλογενών θα παίρνονται πλέον από τις περιφερειακές διευθύνσεις ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών αντί για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, αλλαγή που αναμένεται να μειώσει τον χρόνο εξέτασης κατά 9 μήνες.

Στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και εκείνες που αποσκοπούν στην ευθυγράμμιση της νομοθεσίας και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και τις διαμορφωμένες δικαιϊκές αρχές σχετικά τη δυνατότητα απόδοσης ιθαγένειας σε ηλικιωμένους, πρόσωπα με νοητική υστέρηση, βαριά ψυχική ασθένεια.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενταχθεί και η «προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας» που αρχικώς θα πήγαινε στη Βουλή ως ξεχωριστό σχέδιο νόμου. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αύξηση της ποσόστωσης των δύο φύλων στα ψηφοδέλτια των εκλογών από το 30% στο 40%, ορίζεται ότι οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν για την εξάλειψη παραγόντων που ευνοούν τις διακρίσεις λόγω φύλου στο εργασιακό περιβάλλον, προωθείται η ισότητα των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη διαφήμιση και στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, προβλέπεται η λειτουργία Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών σε όλη τη χώρα, καθώς και ξενώνων φιλοξενίας γυναικών – θυμάτων έμφυλης βίας, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί 24άωρη πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή SOS: 15900 για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των θυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ