Τον δρόμο για τη Βουλή πήρε η δικογραφία για τον Νίκο Παππά με τις καταγγελίες σε βάρος του από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα για τον ρόλο του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών απέστειλε τον σχετικό φάκελο στη Βουλή, ως τη μόνη αρμόδια να αποφασίσει για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του τότε υπουργού Επικρατείας. Η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας ήταν, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο μόνος δρόμος για τον εισαγγελικό λειτουργό από τη στιγμή που αναφέρθηκε το όνομα του Νίκου Παππά, από την έρευνα που προηγήθηκε, μετά την εξέταση μαρτύρων και των προσώπων τα οποία κλήθηκαν σε εξηγήσεις.

Η προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά του επιχειρηματία, στο πλαίσιο της δικαστικής αντιδικίας του με τον κατασκευαστικό λιβανέζικο όμιλο CCC, μιλώντας για εικονική συναλλαγή τους, από την οποία του δόθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ για να μετέχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας διαβίβασε τη δικογραφία που αφορά τον Νίκο Παππά,  λόγω των στοιχείων τυχόν τέλεσης αξιόποινων πράξεων, φερόμενων ως τελεσθέντων, κατά την περίοδο που ο συγκεκριμένος είχε την ιδιότητα του υπουργού, που προκύπτουν από τη μήνυση.

Ο Χρήστος Καλογρίτσας κατηγορεί τον Νίκο Παππά ότι είχε ρόλο «οργανωτή» στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».

Ο εργολάβος υποστήριξε μάλιστα, στο πλαίσιο της έρευνας, πως επειδή εκείνος δεν είχε τις προϋποθέσεις για να μετέχει στο διαγωνισμό, τον είχε προσεγγίσει ο Νίκος Παππάς και συνεργάτες του. «Εκείνη την περίοδο είχα δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, συνεπώς δεν είχα λεφτά για κανάλια. Όταν το είπα στον κ. Παππά, μου απάντησε: «Δεν χρειάζονται χρήματα από εσένα. Θα τα βρούμε εμείς. Εμείς το όνομά σου θέλουμε μόνο».

Σε 18σέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε πρόσφατα, ο Χρ. Καλογρίτσας περιέγραψε μάλιστα σειρά αδικημάτων που θεωρεί πως οφείλει η Βουλή να διερευνήσει σε βάρος του Νίκου Παππά, αναφέροντας συγκεκριμένα έξι αξιόποινες πράξεις: δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παρακώλυση συναγωνισμού, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Η δικογραφία θα παραμείνει στην τακτική δικαιοσύνη, όπου θα συνεχιστεί η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα (μέλη της οικογένειας Χούρι της εταιρείας CCC) που είναι μεταξύ των μηνυομένων.