Για τη Λα Παζ αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να συμμετάσχει, αύριο, στη 2η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (Ancient Civilizations Forum – ACForum). Η Βολιβία πήρε τη σκυτάλη να φιλοξενήσει το φόρουμ από την Αθήνα, όπου ένα χρόνο πριν, στις 23-24 Απριλίου του 2017, πραγματοποιήθηκε η πρώτη και Ιδρυτική Διάσκεψη. Το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών αποτελεί μία από τις μεγάλες πρωτοβουλίες του Νίκου Κοτζιά και της ενεργητικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που προωθεί και στοχεύουν σε μορφοποιημένες διεθνείς και περιφερειακές θεσμικές συναντήσεις, που θα διευρύνουν την συνεργασία πέραν των αμιγώς πολιτικών, οικονομικών και αμυντικών θεμάτων και σε άλλους ζωτικής σημασίας τομείς όπως, στην προκειμένη περίπτωση, ο πολιτισμός.
Οι συμμετέχουσες χώρες και μέλη του Φόρουμ είναι οκτώ “χώρες-γενέτειρες” πολιτισμού με μεγάλη ιστορία: Η Αίγυπτος, η Βολιβία, η Ελλάδα, το Ιράκ, το Ιράν, η Ιταλία, η Κίνα και το Περού. Υιοθετώντας την Ιδρυτική Διακήρυξη των Αθηνών και της μόνιμης πλατφόρμας διαλόγου και πολιτιστικής συνεργασίας που δημιουργήθηκε, τα μέλη του Φόρουμ προωθούν την ανάδειξη της σημασίας της πολιτισμικής διάστασης στις διεθνείς σχέσεις. Με βάση δε τα διδάγματα από την μακρά ιστορία τους, επιδιώκουν να αναπτύξουν επίκαιρες εναλλακτικές προτάσεις, ήπιας ισχύος, για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομίας. Στο πνεύμα μάλιστα της πολιτιστικής διαφορετικότητας, αλλά και της ισοτιμίας μεταξύ τους, τα μέρη συμφώνησαν να εναλλάσσονται στη διοργάνωση των ετήσιων Υπουργικών Συνόδων του ACForum.
Ο πολιτισμός σύμφωνα με τον πρωτεργάτη του Φόρουμ, Νίκο Κοτζιά, είναι ένα σημαντικό όχημα που μπορεί να αναβαθμίσει τις διακρατικές σχέσεις σε ένα πλαίσιο θετικής ατζέντας το οποίο θα στοχεύει στη διάδοση του ειρηνικού πολιτισμού, καθώς ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών ως ισχυρό εργαλείο διπλωματίας, μπορεί να συμβάλλει στη γεφύρωση των χασμάτων και την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης αλλά και ως παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης.
Εξάλλου, όπως υπογραμμίστηκε στη Διακήρυξη των Αθηνών η σπουδαία κληρονομιά των μεγάλων αρχαίων πολιτισμών των συμμετεχόντων κρατών παραμένει επίκαιρη μέχρι σήμερα, επηρεάζοντας αποφασιστικά την πορεία της ανθρωπότητας, καθώς οι πολιτισμοί δεν έπαψαν να αλληλεπιδρούν, να επικοινωνούν μεταξύ τους και να εμπλουτίζουν τον συλλογικό ανθρώπινο πολιτισμό, καθ’ όλη τη ροή της ιστορίας, αλλά και στις μέρες μας.
Σε αυτό το πλαίσιο η Βολιβία, ανέλαβε να συντονίσει τις εργασίες της δεύτερης Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, στις 13 Ιουλίου στην πρωτεύουσά της, Λα Παζ. Στη βάση των προπαρασκευαστικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων στην UNESCO, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών θα επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, την αλληλοϋποστήριξη για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους, την προώθηση της παγκόσμιας κατανόησης των αρχαίων πολιτισμών και της ιστορικής έρευνας για την ανάδειξη της σημασίας και της συνεισφοράς τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, τον συντονισμό των ενεργειών των χωρών μελών του Φόρουμ στους Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και θέματα οργανωτικά, όπως η εισδοχή νέων μελών στο Φόρουμ.
Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο Ν. Κοτζιάς, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, E. Morales, και τον Υπουργό Εξωτερικών, F. Huanacuni.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ