Την παραπομπή στην τακτική Δικαιοσύνη του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αποφάσισε η Ολομέλεια, μετά από μυστική ψηφοφορία, ενώ -λόγω της παραγραφής του αδικήματος – , ψήφισε «όχι» στην άσκηση δίωξης για το αδίκημα της απιστίας.
Επίσης ψήφισε «όχι» και στην άσκηση δίωξης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής.
Έτσι η Βουλή, παραπέμπει τον Γιάννο Παπαντωνίου στην τακτική Δικαιοσύνη για έξι υποθέσεις και τις συναφείς δικογραφίες, ώστε να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός για το παραπάνω αδίκημα.
Ειδικότερα σε σύνολο 240 ψηφοδελτίων, εκ των οποίων τα 236 έγκυρα:
– Για το αδίκημα της απιστίας, «όχι» στην άσκηση δίωξης, λόγω παραγραφής δήλωσαν 205 βουλευτές, «ναι» στην άσκηση δίωξης δήλωσαν 27 βουλευτές, «παρών» στην άσκηση δίωξης δήλωσε ένας βουλευτής.
– Για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, «όχι» στην άσκηση δίωξης λόγω αναρμοδιότητας της Βουλής δήλωσαν 202 βουλευτές, «ναι» δήλωσαν 32 βουλευτές.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, στον αρμόδιο εισαγγελέα παραπέμπονται οι έξι υποθέσεις και συναφείς δικογραφίες.
Τί εισηγήθηκε η Επιτροπή
Η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από τρίμηνη εργασία, είχε εισηγηθεί, με το πόρισμά της:
-να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του άρθρου 1 της παρ. 1 του Ν. 1608/1950, το οποίο φέρεται να τέλεσε από τον Οκτώβριο 2001 έως το Μάρτιο 2004 λόγω εξάλειψης του αξιόποινου (σ.σ. λόγω παραγραφής).
-να μην ασκηθεί δίωξη και να παραπεμφθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών οι 6 υποθέσεις και οι σχετικές ποινικές δικογραφίες για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, το οποίο φέρεται να τέλεσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, δεδομένου ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να ασκήσει εναντίον του ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι το κόμμα τους έχει καταθέσει ξεχωριστή από το πόρισμα δήλωση, με την οποία τοποθετείται συνολικά για την υπόθεση Παπαντωνίου και την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη και η οποία δήλωση αποτελεί ενιαίο σύνολο και δεν μπορεί να διασπαστεί. Γι΄ αυτό το λόγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία.
Το Ποτάμι είχε ταχθεί υπέρ της συνέχισης των εργασιών της Επιτροπής και είχε προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «ναι» στην άσκηση δίωξης κατά του Γιάννου Παπαντωνίου και για τα δύο αδικήματα, διότι μόνο έτσι διασφαλίζεται ότι η δικαστική έρευνα της υπόθεσης θα συνεχιστεί.