Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για ακόμη μία άνευ όρων συνθηκολόγηση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, η οποία και θα σημάνει νέο γύρο σκληρών μέτρων για την ελληνική κοινωνία.
Παρά τις διαφωνίες τους για το ελληνικό χρέος και τη βιωσιμότητά του, ΔΝΤ και Ε.Ε. συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις δραστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης
Παρά τις διαφωνίες τους για το ελληνικό χρέος και τη βιωσιμότητά του, ΔΝΤ και Ε.Ε. συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις δραστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Η εξέλιξη αυτή δεν αφήνει πλέον άλλα περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να ευελπιστεί σε μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ώστε να ανοίξει τουλάχιστον ο δρόμος για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα συμφωνία στην προσεχή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι πηγαίνει προς τα πίσω και ο (όποιος) προγραμματισμός για την είσοδο της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ και τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για το χρέος και τη βιωσιμότητά του από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Ως εκ τούτου, μεγαλώνει ο κίνδυνος για τέταρτο μνημόνιο ή ακόμα και Grexit, σε μια χρονιά με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη και με την κόντρα ΗΠΑ και Γερμανίας σε οικονομικό-πολιτικό επίπεδο να κλιμακώνεται.
Το μήνυμα Μοσκοβισί
Αν και η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, χαρακτήρισε «πολιτική» την επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι δεν συνδέεται με την επιστροφή των θεσμών, το μήνυμα που στέλνει ο ίδιος (και κατ’ επέκτασιν η Κομισιόν) προς την κυβέρνηση είναι «να κλείσει τώρα η αξιολόγηση και να μη χαθεί άλλος χρόνος».
Η κυβέρνηση ευελπιστεί και σε μια τελευταία ευκαιρία πριν από τις 9 Μαρτίου, για να μη χαθεί οριστικά το «ραντεβού» με το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤΠρος αυτήν την κατεύθυνση, είναι προγραμματισμένες συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ ήδη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε το πρωί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το γεγονός, μάλιστα, ότι θα υπάρξει τετ α τετ και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη -σε συνδυασμό με τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες- δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας και ψήφισης των μέτρων από τα κόμματα που θα συμμετάσχουν σε αυτό το σχήμα, προκειμένου να κλείσει άρον άρον η αξιολόγηση και να μη βγει η χώρα από το ευρώ, σε μια επανάληψη των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν το επεισοδιακό καλοκαίρι του 2015.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί και σε μια τελευταία ευκαιρία πριν από τις 9 Μαρτίου, για να μη χαθεί οριστικά το «ραντεβού» με το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ και τις λύσεις που αυτό φέρνει στη ρευστότητα του ελληνικού Δημοσίου.
Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι νέα μέτρα έρχονται και ερώτημα παραμένει το ύψος του τελικού λογαριασμού που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, την ώρα που συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος διαπραγματεύεται (ή θα διαπραγματεύεται) καλύτερα με τους δανειστές.
Διαβάστε επίσης:
Την πόρτα του Υπουργείου Οικονομικών πέρασε ο Μοσκοβισί – Τι ανέφερε στις δηλώσεις του