Την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης για τη διαφύλαξη της ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Υπουργός «η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφαλείας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών».

Τόνισε, δε, πως η Ελλάδα έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων οδών.

«Κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Μούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία των εμπορικών πλοίων», δήλωσε. Καταλήγοντας τόνισε πως «είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες με βάση τη δυτική Υεμένη, Χούθι, έχουν προαναγγείλει επιθέσεις σε πλοία που προέρχονται από χώρες που θεωρούν εχθρικές, ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατέλαβαν ένα εμπορικό πλοίο και εξαπέλυσαν βλήματα εναντίον τριών άλλων.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι θα αποφεύγουν στο εξής τη Διώρυγα του Σουέζ και θα επαναδρομολογήσουν τα πλοία τους μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ανέφερε ότι οι χώρες που ενδιαφέρονται να στείλουν πλοία στην περιοχή θα πρέπει να συνασπιστούν στις Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF). Πρόκειται για 39 χώρες, που είναι μέλη του συνασπισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Πριν από λίγες ημέρες, σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη, εάν της ζητηθεί, να συμμετάσχει πιο ενεργά στην προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Εάν χρειαστεί και κληθούμε θα συμμετάσχουμε πιο ενεργά. Είμαστε πολύ κοντά στο να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία με πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία», είπε ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας.

Μάλιστα, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της χώρας μας και με πολεμικό πλοίο. «Το συζητάμε», σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και ο ίδιος συμπλήρωσε «εάν με ρωτάτε, εγώ είμαι υπέρ» και υπενθύμισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση Atalanta, που προστάτευε πριν μερικά χρόνια τα εμπορικά πλοία από τους Σομαλούς πειρατές.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ακόμη ότι σε αυτή τη βάση στήνεται μια ευρύτερη συμμαχία. «Εμείς είμαστε παρόντες, πρέπει να είμαστε αν μας ζητηθεί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης