Άλλο ένα σημαντικό βήμα στην περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί η 12η Μικτή Διυπουργική Σύνοδος Ελλάδας-Κίνας, μετά την 82η ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της οποίας η Κίνα ήταν τιμώμενη χώρα με αφορμή τη συμπλήρωση 45 ετών διπλωματικών σχέσεων.

«Σήμερα ήρθαμε να βάλουμε τις βάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο» ανέφερε, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου, που πραγματοποιείται πέντε χρόνια μετά την τελευταία Μικτή Διυπουργική μεταξύ των δύο χωρών, τον Νοέμβριο του 2012, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος. Επίσης, κ. Κατρούγκαλος ανέδειξε τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, τονίζοντας την ανάγκη να αξιοποιήσει η χώρα μας αυτό το πλεονέκτημα και να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο πνεύμα, η επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Γκάο Γιαν, μίλησε για τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και σημείωσε πως ενδεικτικό του καλού κλίματος και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι και οι δύο επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τον τελευταίο χρόνο στην Κίνα.

«Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στο υψηλότερο σημείο ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Κίνα, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σταθμός έπειτα από πέντε χρόνια η σημερινή συνάντηση, επειδή θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι και να παράγουμε απτό έργο» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος. «Συμφωνήσαμε να γίνει ένας δεύτερος γύρος σε λιγότερο από έξι μήνες στο Πεκίνο, με στόχους να προσελκύσουμε επενδύσεις, να προχωρήσουμε με νέες καινοτόμες ιδέες, όπως για παράδειγμα στον τομέα των αγροτικών προϊόντων που θέλουμε να έχουμε απορροφητικότητα. Μπορούμε να έχουμε μικτές εταιρείες, ανάμεσα σε δικούς μας αγροτικούς συνεταιρισμούς και κινεζικές εταιρείες που θα αναλάβουν τη διείσδυση των προϊόντων αυτών στην αγορά της Κίνας» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικράτησε κατά τις εργασίες της συνόδου, εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθηση πως υπάρχουν πολύ σημαντικές προοπτικές. «Το δείχνει ήδη και η πορεία των εξαγωγών μας. Το τελευταίο διάστημα είχαμε μία έκρηξη, 60% αύξηση των εξαγωγών μας στην Κίνα» είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της 12ης Μεικτής Διυπουργικής Ελλάδας-Κίνας, οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών έδωσαν ιδιαίτερη στην προώθηση των ελληνοσινικών οικονομικών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, των υποδομών, της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, των αγροτικών προϊόντων, της ναυτιλίας και των τηλεπικοινωνιών.

Γκάο Γιαν: Το λιμάνι του Πειραιά κόμβος για το εμπόριο Κίνας-Ευρώπης
Πιάνοντας το νήμα από την τοποθέτηση του κ. Κατρούγκαλου, η Κινέζα υφυπουργός επισήμανε πως η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πρωτοβουλία της Κίνας για τον «Νέο Δρόμο του Μεταξιού “Οne belt one Road”», η οποία εμπλέκει πολλές χώρες, και η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό το εγχείρημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά την προοπτική των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα, η κ. Γιαν χαρακτήρισε υπόδειγμα για την Κίνα την επένδυση της Cosco στον Πειραιά και διαμήνυσε πως πρέπει να καταστεί κόμβος για το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ευρώπης. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως αυτή η επένδυση της Cosco μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για άλλες κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κινεζική αντιπροσωπεία κατέθεσε προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας και Κίνας. Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρξει συντονισμός στην προώθηση των θαλάσσιων και των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών μέσω της στρατηγικής «Οne belt one Road», ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, σημειώνοντας πως η Κίνα δεν επιθυμεί να δημιουργήσει εμπορικά πλεονάσματα με την Ελλάδα, αλλά να αυξήσει την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων. Μάλιστα, ως προς αυτό, ανακοίνωσε ότι το 2018 η Κίνα θα πραγματοποιήσει ειδική εμπορική έκθεση, στην οποία θα συμμετάσχουν και ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης, με υπόδειγμα την επένδυση της Cosco στον Πειραιά, ανέφερε πως θα ενθαρρυνθούν κινεζικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, με έμφαση στις υποδομές, την ενέργεια, τις θαλάσσιες μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε λόγο για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και ζήτησε τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Επιπλέον, πρότεινε την ενίσχυση των επαφών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ των δύο χωρών, δεδομένου ότι το κινέζικο σύστημα στηρίζεται στους δήμους και στις περιφέρειες. Τέλος, τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων στον τουρισμό και στον πολιτισμό.

Καταδεικνύοντας τη σημασία των κινεζικών επενδύσεων, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, σημείωσε ότι η χώρα μας αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης των αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, ζήτησε την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προστασία της ονομασίας της ελληνικής φέτας στην κινεζική αγορά και εστίασε σε συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα που μπορεί η Ελλάδα να εξάγει στην Κίνα, όπως το μέλι, τα νωπά φρούτα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα κεράσια.

Σημαντικό κεφάλαιο στις συζητήσεις ήταν και η συνεργασία των δύο χωρών στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο. «Να έχουμε συνεργασία με τα κινεζικά ναυπηγεία, που αυτήν τη στιγμή παράγουν το μεγαλύτερο τονάζ πλοίων. Έχουμε μία συνεργασία που θέλουμε να είναι πολύπλευρη, βοηθάει το γεγονός ότι είμαστε και στην ΕΕ, μία γέφυρα στη χώρα αυτήν και την Ευρώπη» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, στις εργασίες της συνόδου, εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργο Τσίπρα και υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι δύο αντιπροσωπείες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις αρχές του 2018 στην Κίνα, όπου θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μέρος της 12ης Συνόδου της Μεικτής Διυπουργικής μεταξύ των δύο χωρών. Μάλιστα, για την εξειδίκευση της συνεργασίας και την προώθηση του εμπορίου, ενόψει της δεύτερης φάσης της 12ης Συνόδου στην Κίνα, αποφασίστηκε η σύσταση και λειτουργία τριών επιτροπών με εμπειρογνώμονες και από τις δύο χώρες, στους τομείς των επενδύσεων, των ναυτιλιακών προϊόντων και των αγροτικών προϊόντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης