Οι προοπτικές της εταιρίας ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ Α.Ε,. βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την οποία ενημέρωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι της διοίκησης και των εργαζομένων της εταιρείας, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιώτακης.

Όλες οι πλευρές, συμφώνησαν στην ανάγκη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την εξεύρεση μιας βιώσιμης, αναπτυξιακής και λειτουργικής λύσης της ΛΑΡΚΟ, με κοινή την παραδοχή ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά με ένα συγκροτημένο, στρατηγικό, αναπτυξιακό σχέδιο, μπορεί να δημιουργηθούν αισιόδοξες προοπτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι για τη κυβέρνηση η ΛΑΡΚΟ είναι εθνικό κεφάλαιο και ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό της είναι η αξιοποίηση της και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο, η ΔΕΗ ως μέτοχος θα συζητήσει τη συμμετοχή της και τη στήριξη του.

«Η ΛΑΡΚΟ, που συνεχίζει να είναι 100% εξωστρεφής εταιρεία και να συγκαταλέγεται στις πιο αξιόλογες στην ΕΕ στην αγορά νικελίου, είναι εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα. Οι αναπτυξιακές δυνατότητες της είναι υπαρκτές. Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση της και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την αναδιοργάνωση της που θα την καταστήσει βιώσιμη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος, «η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση λόγω της κακοδιαχείρισης και τις πρακτικές ψηφοθηρίας τα προηγούμενα χρόνια που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο», καταλογίζοντας ευθύνες, «πρωτίστως στη ΝΔ».

«Οι κρατικές ενισχύσεις δημιούργησαν το πρόβλημα και βρεθήκαμε κατηγορούμενοι από την ΕΕ που ζητά επιστροφή 133 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι η εταιρεία να αδυνατεί σήμερα να δανειστεί αλλά και να συμμετάσχει στα ΕΣΠΑ», σημείωσε και προσέθεσε:

«Παρέλειψαν να διαμορφώσουν ένα στρατηγικό σχέδιο γιατί οι προσπάθειες τους ήταν να την οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση. Εμείς καλούμαστε να λύσουμε μια δύσκολη εξίσωση. Χρειάζονται υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές για την οργάνωση της εταιρείας, και στο διάλογο που κάνουμε κεντρικό ρόλο έχουν οι εργαζόμενοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη συμφωνία ΛΑΡΚΟ -ΔΕΗ, τόνισε ότι διευθετήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα αγκάθι έξι ετών, σημειώνοντας ότι «ορίστηκε η καλύτερη δυνατή τιμή πώλησης ενέργειας και διευθετήθηκαν τα παλιά χρέη με την σταδιακή αποπληρωμή τους».

Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανέφερε ότι είναι ένα ασαφές και σύνθετο σύστημα που παραμένει και αφορά τα δικαιώματα της παλιάς και της νέας ΛΑΡΚΟ, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιλυθεί. «Η εταιρεία ετοιμάζει σχέδιο και μέσα στο φθινόπωρο θα μπορεί να λάβει αποφάσεις που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Το στρατηγικό μας σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ είναι να παραμείνει βιώσιμη στο μέλλον. Η κεντρική ιδέα μας είναι σαφής. Θα προχωρήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να ετοιμάσουμε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Έγινε ήδη μια στρατηγική μελέτη προοπτικής της από την διοίκηση της εταιρίας και ετοιμάζει και δεύτερη μελέτη», ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ.

Ακόμα, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι είναι ρητή μνημονιακή δέσμευση η μεταφορά του εργοστασίου και τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ στο Υπερταμείο, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της εταιρείας, αφού ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της και η διαμάχη με την ΕΕ για τις επιχορηγήσεις.

«Ο διάλογος είναι ανοιχτός για τις προοπτικές της ΛΑΡΚΟ. Η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη για τους εργαζόμενους και για τη ΛΑΡΚΟ», κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

«Τώρα είναι η ώρα του στρατηγικού πλάνου για την προοπτική της εταιρείας», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ Άνθιμος Ξενίδης, ο οποίος εστίασε στην μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ σημείωσε ότι το συνολικό κόστος της εταιρείας σε μισθούς και κόστος ενέργειας στη ΔΕΗ, είναι 100 εκατ. ευρώ όταν τα έσοδα της εταιρίας είναι 150 εκατ. ευρώ.

«Η εταιρεία πριν δύο χρόνια, όταν παρέλαβε η νέα διοίκηση, είχε ζημιές 30 εκατ. ευρώ. Η μόνη μας δυνατότητα είναι να περιορίσουμε το κόστος. Κάναμε προσπάθειες και το μειώσαμε όπου μπορούσαμε να βάλουμε χέρι. Καταφέραμε πολλά πράγματα. Μόνο το κόστος παραγωγής από 14.500 ευρώ που ήταν έπεσε στα 12.000 ευρώ. Παρόλα αυτά είναι κόστη», τόνισε.

Επισήμανε πάντως ότι το σύνολο των δανειακών οφειλών της εταιρείας είναι 32 εκατ., περίπου, τα οποία αποπληρώνει κανονικά. Ακόμα, ανάφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων ύψους 96,9 εκατ. ευρώ προς τη DG Comp έχουν αποπληρωθεί, και μάλιστα ένα από αυτά -όπως είπε- αφορούσε τη παλιά ΛΑΡΚΟ η οποία είναι μια εταιρεία φάντασμα, χωρίς υπαλλήλους, με έναν εκκαθαριστή και ένα δικηγόρο και 27 χρόνια βρίσκεται υπό εκκαθάριση.

«Δεν έχει πολλές δανειακές υποχρεώσεις και θα μπορούσε αν είχε πρόσωπο να πάρει δάνεια όπως κάνουν άλλες εταιρείες. Η ΛΑΡΚΟ δεν είναι κρατικοδίαιτη. Συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο», είπε ο κ. Ξενίδης και συμπλήρωσε:

«Η ΛΑΡΚΟ είναι καθαρά εξαγωγική εταιρεία, χρέη μεγάλα δεν έχει. Το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει είναι η χαμηλή τιμή του νικελίου που καθορίζεται από το Λονδίνο. Εκεί δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Γι΄ αυτό στραφήκαμε στη μείωση του κόστους παραγωγής που διαμορφώθηκε στο 11,2 εκατ. ευρώ. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δεσμεύτηκε πως «αν υπάρξει αξιόπιστο σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ η ΔΕΗ ως μέτοχος θα συζητήσει τη συμμετοχή της και τη στήριξη αυτού του σχεδίου». «Είναι δύσκολη η κατάσταση, όλες οι πλευρές πρέπει να συμβάλουμε στη διάσωση αυτής της βιομηχανίας. Ας διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ, για τη διευθέτηση των παλαιών της χρεών και τη μείωση του κόστους ενέργειας, ο κ. Παναγιωτάκης είπε χαρακτηριστικά:

«Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ είναι πολύ σημαντικό για τη ΔΕΗ. Επιλέξαμε την οδό εξάντλησης της συνεννόησης και των δικών μας περιθωρίων. Την είδαμε ως μεγάλο πελάτη αλλά και οφειλέτη μας. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη σημασία αυτής της βιομηχανίας για την εθνική οικονομία και την απασχόληση. Καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία με την οποία καθορίστηκαν νέοι όροι τιμολόγησης, ελαχιστοποιήθηκε η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και τέθηκαν οι βάσεις για την διευθέτηση των παλαιών χρεών της βάσει των δυνατοτήτων της. Σήμερα, μετά από όλες αυτές τις διευθετήσεις συνολικά τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ είναι 243 εκατ. ευρώ».

Και ο κ. Παναγιώτακης κατέληξε: «Όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε. Πιστεύουμε ότι προοπτικά μπορεί να βγάλει κέρδη η εταιρία. Αν παρουσιαστεί αξιόπιστο, αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο, η ΔΕΗ δεν μπορεί να μην το στηρίξει. Άλλωστε δεν θα είναι τόσο μεγάλα τα κόστη, θα τα βρούμε τα χρήματα αν είναι να στηριχθεί η ΛΑΡΚΟ και να προχωρήσει».

«Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και μόνο η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση. Την ευθύνη της κακοδιαχείρισης την έχει η εκάστοτε διοίκηση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Ανδρέας Κορέτζελος και συμπλήρωσε:

«Δεν πρόκειται να δωρίσουμε την εταιρεία και δεν θα δεχθούμε μισθούς πείνας. Από τον Σεπτέμβριο θα πάρουμε και άλλες αποφάσεις. Πρέπει να κάτσουμε να κάνουμε διάλογο. Εμείς ζητάμε διατήρηση των θέσεων εργασίας, κατάργηση του δουλεμπορίου και όχι στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας».

Όπως υποστήριξε ο κ. Κορετζέλος πολλοί εργαζόμενοι είναι με μισθούς πείνας των 600 και 700 ευρώ, ενώ εξέφρασε την πλήρη αντίθεση του στη μείωση του προσωπικού τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι βιώσιμη λύση.

«Εμείς προτείναμε να μεταφέρουμε τα τιμολόγια της ΔΕΗ πίσω. Δεν έγινε όμως αποδεκτό. Όσες δαπάνες και να κόψουμε από το προσωπικό, δεν θα καταφέρουμε τίποτα», κατέληξε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης