Ενστάσεις ως προς το περιεχόμενο μίας σειράς προβλέψεων που περιέχονται στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων την οποία επεξεργάζεται η Ε.Ε., προέβαλε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για Θέματα Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, ο Γιώργος Σταθάκης υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται απλά για μία ακόμα εμπορική συμφωνία, αλλά για κάτι πολύ περισσότερο, που εγείρει σειρά ζητημάτων, λιγότερο και περισσότερο σημαντικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα πρόβλημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι, υιοθετώντας τη θέση των ΗΠΑ, δεν αναγνωρίζει την έννοια των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης, ανέφερε, ενώ τόνισε ότι προβλήματα ανακύπτουν και σε σειρά άλλων κλάδων, όπως αυτός της ενέργειας.

Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα, επεσήμανε ο υπουργός, αφορά στη διαδικασία επίλυσης διαφωνιών μεταξύ των κρατών και ξένων επενδυτών, που επιτρέπει στους δεύτερους να μηνύουν τις κυβερνήσεις για όποια δράση περιορίζει τα μελλοντικά τους κέρδη.

Ο Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ προβληματική περιοχή», που δυνητικά περιορίζει τη δυνατότητα των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων να νομοθετούν. Στον βαθμό που σε αυτό το στάδιο δεν είναι πλέον εφικτό να αποφευχθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει τουλάχιστον να έχει περιορισμένο εύρος και να υπάρξει ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει ότι οι επενδυτές δεν θα εκμεταλλεύονται τη διαδικασία εις βάρος των πολιτών, τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σημείωσε ότι στις περιπτώσεις που θα υπάρχει προσφυγή σε ένδικα μέσα, αυτά θα πρέπει να είναι εσωτερικά, ενώ σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα διαμεσολαβητικό όργανο, χωρίς δικαστικές αρμοδιότητες.

Όσον αφορά στο θέμα της εμπορικής συμφωνίας για την προστασία της γεωγραφικής ένδειξης της φέτας στην αγορά του Καναδά, ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, όπως είχε συμφωνηθεί, δεν είναι αυτό που επιθυμούμε».

Η Ελλάδα, όπως είπε, επιδιώκει την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία της Γεωγραφικής Ένδειξης Φέτα, ακόμα και στην παρούσα φάση της νομικής επεξεργασίας της συμφωνίας, στο πλαίσιο των περιορισμένων διαθέσιμων δυνατοτήτων.

«Θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που να επιτρέπουν την έγκριση της συμφωνίας από το εθνικό μας κοινοβούλιο και από την ελληνική κοινή γνώμη», είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας: «Στην παρούσα φάση φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συναίνεση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης