Πολιτικές αναταράξεις μεγάλης ισχύος συνεχίζουν να προκαλούν οι αποκαλύψεις και παραλείψεις στην υπόθεση της Siemens.

Η απόδραση των Χριστοφοράκου και Καραβέλα, των δυο βασικών δηλαδή κατηγορουμένων, δημιούργησε σκηνικό απ’ ευθείας πολιτικής κόντρας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, η οποία συντηρείται στο πλαίσιο της συσπείρωσης των κομματικών μηχανισμών των δύο κομμάτων εξουσίας εν όψει των ευρωεκλογών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για βάρβαρη παραβίαση της νομιμότητας, «προκειμένου να αποφευχθούν αποκαλύψεις που αφορούν τη ΝΔ, στην υπόθεση Siemens», και η κυβέρνηση ανταπάντησε φέρνοντας στην επικαιρότητα -και πάλι- την παραδοχή του Θόδωρου Τσουκάτου, ότι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ μπήκε 1 εκατομμύριο γερμανικά μάρκα «ως μαύρο χρήμα».

Στην υπόθεση εμπλέκονται εμμέσως, αλλά και με πολιτικές καταγγελίες από το ΠΑΣΟΚ, δύο Υπουργεία: το Δικαιοσύνης και το Εξωτερικών.

«Όλως τυχαίως, όλα όσα συμβαίνουν ή παραλείπονται προστατεύουν τη ΝΔ από ανεπιθύμητες και βλαβερές αποκαλύψεις εν όψει ευρωεκλογών. Δεν υπάρχει ούτε όριο, ούτε τέλος στις άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις της ΝΔ στη Δικαιοσύνη» επεσήμανε το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας.

Απάντηση στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ δίνει το πρώτο εμπλεκόμενο υπουργείο, αυτό της Δικαιοσύνης, που με ανακοίνωση του υπουργού Νίκου Δένδια τονίζει ότι «είναι πρόδηλη και πάλι η αγωνιώδης προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει εντυπώσεις εν όψει ευρωεκλογών στον ελληνικό λαό, περί δήθεν χειραγώγησης της Δικαιοσύνης».

Ο κ. Δένδιας στις δηλώσεις του πρόσθεσε ότι πρώτη προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι τα μικροκομματικά οφέλη και τόνισε: «Η συνεχής, αδιάλειπτη προσπάθεια σπίλωσης της Δικαιοσύνης αποτελεί μελανή σελίδα, που αποδεικνύει ότι πίσω από τον Γ. Παπανδρέου κρύβεται το παλιό ‘άγριο’ ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ άκρατου λαϊκισμού και άκρατου κομματισμού».

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, το υπουργείο της οποίας δέχεται πυρ ομαδόν για την αδράνεια που επέδειξε στην υπόθεση διαφυγής του δεύτερου στελέχους της Siemens, κ. Καραβέλλα, διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση σχετικά με την καθυστέρηση ενημέρωσης των Αρχών από την ελληνική πρεσβεία στην Ουρουγουάη.

Από το Ρέθυμνο η κυρία Μπακογιάννη δήλωσε ότι «κάθε φορά που γίνεται κάτι σε ένα υπουργείο, ο υπουργός φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη», την οποία όπως δήλωσε αναλαμβάνει.

Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε, και δια του γραμματέα τού Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε τις παραιτήσεις υπουργών, που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση επέδειξαν ολιγωρία και επέτρεψαν στους βασικούς κατηγορούμενους να διαφύγουν στο εξωτερικό οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Siemens. 

«Οι υπουργοί δεν παραιτήθηκαν. Ο πρωθυπουργός, που αρνήθηκε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, γιατί δεν τους έχει ήδη παραιτήσει; Τι, τελικά, συμβαίνει;» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ραγκούσης.

Παρέμβαση Μητσοτάκη για τη Mayo

Για το θέμα της Siemens, ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι «μέσω ΜΑΥΟ, ούτε ένα μάρκο δεν εδόθη στη Νέα  Δημοκρατία από τη Siemens».

Κατά τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, οι σχέσεις εκείνη την εποχή της Νέας Δημοκρατίας με τη Siemens, ήταν πάρα πολύ κακές.

«Θυμίζω σε όλους ότι η κυβέρνηση η δική μου, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ανετράπη πρόωρα και οδήγησε αυτό την Ελλάδα εκεί που την οδήγησε, διότι αρνηθήκαμε να υπογράψουμε μια σύμβαση με τον ΟΤΕ, για την οποία ενδιαφερόμενη κατά το 50% ήταν η Siemens και ότι μετά την ανατροπή της κυβερνήσεώς μου αυτή τη σύμβαση, που εμείς αρνηθήκαμε, την υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ».

Όπως ανέφερε στην παρέμβασή του ο επίτιμος, διαφάνεια και φως για πάντες και για όλα, αυτό είναι σωστό, αλλά αυτό η Νέα Δημοκρατία το έκανε πράξη. «Όταν ο συκοφάντης Λαλιώτης με κατηγόρησε, ζητήσαμε εμείς τη δικαστική έρευνα» ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Οι τοποθετήσεις των μικρότερων κομμάτων

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εξέφρασε την άποψη ότι τα δύο μεγάλα κόμματα «έτσι θα πάνε μέχρι τις ευρωεκλογές», λέγοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συντηρούν ένα κλίμα αντιπαράθεσης, ώστε να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απίστευτη συναλλαγή. «Η κυβέρνηση έκλεισε τη Βουλή και άνοιξε τα σύνορα στους υπόδικους» τόνισε.

«Πολλοί εξυπηρετούνται που τα πουλάκια πέταξαν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

Κινήσεις  αντιπερισπασμού;

Στη σύλληψη και της κόρης του Χρήστου Καραβέλα προχώρησε η αστυνομία, κατόπιν σχετικού εντάλματος που εξέδωσε ο εισαγγελέας, για «συνέργεια σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος». Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις δικαστικές Αρχές εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος της γυναίκας του και του γιου του.

Η 23χρονη κόρη τού πρώην διευθυντικού στελέχους της Siemens συνελήφθη έξω από το πατρικό της σπίτι στην Εκάλη, μόλις αποβιβάστηκε από ταξί που τη μετέφερε εκεί.

Στη συνέχεια η 23χρονη οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ η “συνέργεια σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος” αφορά στη μεταφορά του επίμαχου ποσού των τριών εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουρουγουάη.

Στο μεταξύ, για αύριο μετατέθηκαν οι απολογίες των δύο κατηγορουμένων στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, Γιώργου Σκαρπέλη, πρώην διευθύνοντος σύμβουλου του ΟΤΕ, και Ηλία Γεωργίου, πρώην γενικού διευθυντή της εταιρείας, οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση.

Παράλληλα, βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, όπου είχαν προσφύγει οι κ.κ. Σκαρπέλης και Γεωργίου πριν από μερικές μέρες, τους δικαιώνει εν μέρει στο σκέλος που αφορά τη μη χορήγηση αντιγράφων της δικογραφίας, γεγονός που -όπως υποστηρίζουν- δυσχεραίνει την προετοιμασία των απολογιών τους. Όμως, μετά την έκδοση του βουλεύματος ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Κυριάκος Καρούτσος, άσκησε έφεση, προκειμένου να αποφασίσει για το επίμαχο αίτημα το Δικαστικό Συμβούλιο Εφετών.

Κατάθεση Ζορμπά

Χθες κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Γ. Ζορμπάς, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται, μετά τη σχετική μήνυση του Γιώργου Σκαρπέλη σε βάρος του ανακριτή (για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας).

Όπως δήλωσε, «η επιλεκτική διανομή εγγράφων συνιστά παραβίαση της προανακριτικής διαδικασίας».

Την ίδια στιγμή, στην υπόθεση «παρενέβη» και ο δικηγόρος Γιώργος Αλφαντάκης, που ζητάει με εξώδικο από τον ανακριτή να ελέγξει τα ταμεία των κομμάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει εισρεύσει σε αυτά μέρος από τις «μίζες» της γερμανικής εταιρείας.