Του Φώτη Τριάρχη
Στα πρόθυρα εμφυλίου βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, 40 χρόνια μετά την ίδρυσή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου, σαν σήμερα 3η Σεπτέμβρη του 1974.
Ιστορικά στελέχη, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Δημήτρης Ρέππας και ο Θόδωρος Πάγκαλος, σπεύδουν να προεξοφλήσουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους ότι το ΠΑΣΟΚ «πέθανε» και τονίζουν ότι πρέπει να ξαναγεννηθεί κάτι καινούργιο.
Την ίδια ώρα, καλά κρατεί η κόντρα μεταξύ «παπανδρεϊκών» και «βενιζελικών», με τον Λεωνίδα Γρηγοράκο να ζητεί από τον πρόεδρο του κόμματος να διαγράψει τον Γιώργο Παπανδρέου! Από την άλλη, στελέχη του ενδιάμεσου χώρου, όπως ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής, θέτουν θέμα ηγεσίας Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ αποδοκιμάζουν και τις κινήσεις Παπανδρέου.
Μνήμες διχασμού, από τις χειρότερες στιγμές του 2007, έφεραν τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν τη Δευτέρα στο Ζάππειο: τα γιουχαΐσματα, τα συνθήματα, οι φωνές και οι αποδοκιμασίες από μερίδα «παπανδρεϊκών» εις βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί. Καταδεικνύουν, δε, σε τι βαθμό απαξίωσης έχει φθάσει το πάλαι ποτέ ιστορικό κίνημα.
Η βάση είναι «μουδιασμένη», εν αναμονή του δεύτερου κύκλου εσωστρέφειας, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να απαντήσει σκληρά, σήμερα, στην επίσημη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη στο Ζάππειο. Έχει γίνει τεράστια κινητοποίηση στη βάση του κόμματος, που ειδοποιήθηκε με sms να παραβρεθεί στην εκδήλωση-απάντηση σε εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι «βενιζελικοί» περνούν στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για «εικόνες μάο-μάο» και «κλακαδόρους, χουλιγκάνους», οι οποίοι «αμαύρωσαν τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου», στον οποίο ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση της Δευτέρας.
«Η ενότητα πήγε στην άκρη και κυριάρχησε ο διχασμός» έλεγε ο υπεύθυνος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης στο zougla.gr και σημείωνε πως «πέρα από τους 50-100 κλακαδόρους, ο υπόλοιπος κόσμος ήταν απογοητευμένος από την εξέλιξη». Τόνιζε, επίσης, πως «θα έπρεπε οργανωτές ακόμη και σήμερα να καταδικάσουν αυτού του είδους τη στάση και τις συμπεριφορές».
Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη προειδοποιούν πως «ο Βενιζέλος θα πει τα πράγματα με το όνομά τους, θα πει αλήθειες και θα συνεχίσει». Όσο για τους σχεδιασμούς Παπανδρέου; «Ας έρθει να δουλέψει στο ΠΑΣΟΚ και να προχωρήσουμε. Αν έχει άλλους σκοπούς -να ανατρέψει τον Βενιζέλο ή να κάνει κόμμα-, να το πει ανοιχτά».
Ο διοργανωτής της εκδήλωσης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, μιλώντας στο zougla.gr αποδοκίμασε τα επεισόδια. «Επρόκειτο για μια μικρή μερίδα φανατικών που κακώς-κάκιστα προέβησαν σε αυτές τις εκδηλώσεις» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Ήταν ανοησίες – ευτυχώς- ολίγων φανατικών».
Στις αιτιάσεις της Χ. Τρικούπη ότι επρόκειτο για οργανωμένους κλακαδόρους από την πλευρά των «παπανδρεϊκών» ο Φ. Πετσάλνικος απάντησε: «Κανείς δεν κερδίζει από αυτές τις ανοησίες. Τι λόγο είχε ο Παπανδρέου να το κάνει; Είναι και από τη φύση του έξω από αυτές τις συμπεριφορές, αλλά και πολιτικά δεν θα κέρδιζε κάτι απ’ αυτό το σκηνικό». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο ίδιος, όταν άκουσε τα γιουχαΐσματα, σηκώθηκε και έκανε νοήματα στους φωνασκούντες, αλλά εις μάτην. Όταν, δε, ανέβηκε στο βήμα και είχε το μικρόφωνο ανά χείρας, ακούγοντας τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, έσπευσε να αντιδράσει έντονα.
Πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που ήταν παρών στην εκδήλωση, μιλώντας στο zougla.gr, χαρακτήριζε ως «κατώτερη των περιστάσεων» την προστασία των προσκεκλημένων στην εκδήλωση: «Θύμιζε αίθουσα αμφιθεάτρου».
Σχολίαζε επίσης πως με το κλίμα που επικράτησε «πάγωσαν οι φερόμενοι ως διάδοχοι» και πως τα επεισόδια το μόνο που έκαναν ήταν να «συσπειρώσουν περί τον Βενιζέλο τους εν δυνάμει διαδόχους». «Θα έπρεπε κάποιος να τους σταματήσει. Αυτό το σκηνικό τροφοδοτεί νέα εσωστρέφεια και την αντεπίθεση της Τετάρτης από τον Βενιζέλο» έλεγε χαρακτηριστικά.
Αίσθηση προκάλεσαν επίσης οι απουσίες στελεχών, ιδίως των ευρωβουλευτών και δη του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και στελεχών (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης κ.λπ.), τα οποία, καίτοι έχουν απομακρυνθεί από το Κίνημα, θα περίμενε κάποιος να ήταν εκεί.
Όσο για την ομιλία Παπανδρέου, όλοι συμφωνούσαν ότι «ήταν πιο προωθημένη από την ημέρα που έφυγε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», με την οποία «δηλώνει πολιτικά «παρών»». Οι πάντες συμφωνούν, επίσης, ότι στόχος του δεν είναι να κάνει καινούργιο κόμμα, αλλά είτε να επιστρέψει δυναμικά στο ΠΑΣΟΚ είτε να στείλει το μήνυμα ότι «τα περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα, δεν μπορούν κάποιοι να αποφασίζουν ό,τι θέλουν χωρίς να υπάρχουν αντιστάσεις».
Διαβάστε όσα έγιναν στο Ζάππειο και παρακολουθήστε πλάνα από την εκδήλωση